Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε αναβολή της κατάθεσής του στην εν εξελίξει δίκη για διαφθορά, προκαλώντας επικρίσεις ότι προσπαθεί να καθυστερήσει την υπόθεση ώστε να αποφύγει την πιθανότητα καταδίκης και ενδεχόμενη ποινή φυλάκισης.
Η δίκη, που ξεκίνησε το 2020, αφορά κατηγορίες για δωροδοκία και απάτη, καθώς ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του προς όφελος επιχειρηματιών σε αντάλλαγμα για δώρα και θετική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.
Το αίτημα αναβολής υποβλήθηκε την Κυριακή από τη νομική του ομάδα, με την αιτιολογία ότι ο πρωθυπουργός είναι υπερβολικά απασχολημένος με τα καθήκοντά του λόγω του πολέμου και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Παράλληλα, οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός σκοπός του είναι να αποφύγει τη φυλάκιση.
Η υπόθεση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ισραηλινές αρχές εξετάζουν και άλλες καταγγελίες εναντίον του, που αφορούν διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών από συνεργάτες του και αλλοιώσεις επίσημων αρχείων τηλεφωνικών συνομιλιών στην αρχή του πολέμου. Οι κατηγορίες αυτές έχουν οξύνει την πολεμική γύρω από την ακεραιότητά του, ένα ζήτημα που έχει διχάσει την ισραηλινή κοινωνία και συνέβαλε σε σειρά εκλογών και διαδηλώσεων τα τελευταία χρόνια.
Ο Νετανιάχου και οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι η δίκη είναι μέρος μιας κατασκευασμένης προσπάθειας απομάκρυνσης ενός εκλεγμένου ηγέτη από την εξουσία. Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές του, συμπεριλαμβανομένων πρώην συμμάχων, τονίζουν ότι η δίκη αποτελεί μια θεμιτή απόπειρα λογοδοσίας για τις ενέργειές του, ενώ υποστηρίζουν ότι η απόφασή του να παραμείνει στην εξουσία ενώ διώκεται ποινικά υπονομεύει το εθνικό συμφέρον.
Πρόσφατες καταγγελίες για διαρροές από συνεργάτες του έχουν ανανεώσει τις επικρίσεις. Ένας εξ αυτών κατηγορείται ότι διέρρευσε διαβαθμισμένα έγγραφα σε ξένο μέσο ενημέρωσης, προκειμένου να ενισχύσει τη δημόσια αντίθεση σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Επιπλέον, ερευνάται καταγγελία ότι οι υπάλληλοι στο γραφείο του πρωθυπουργού παραποίησαν τα αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων του την πρώτη μέρα του πολέμου.
Ο ίδιος ο Νετανιάχου απορρίπτει τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τις ως προσπάθεια αποδυνάμωσης της ηγεσίας της χώρας, υποστηρίζοντας ότι οι διαρροές κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν έχουν ερευνηθεί και αφορούν συζητήσεις για σημαντικές στρατηγικές ενάντια στην Χεζμπολάχ και το Ιράν.
Με πληροφορίες από New York Times