ΚΙΝΗΣΗ

Γυναικοκτονία: Επιτακτική ανάγκη η νομική αναγνώριση του όρου - Τι απαντά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

Γυναικοκτονίες: Επιτακτική ανάγκη η νομική αναγνώριση του όρου - Τι απαντά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Facebook Twitter
Φωτ. Freepik
0

Η Γαρυφαλλιά από την Πάτρα έγινε το 12ο θύμα γυναικοκτονίας στον τραγικό απολογισμό του 2024 και η νομική αναγνώριση του όρου, κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, από την 4η ως και τη 10η Νοεμβρίου έχουν σημειωθεί 222 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, σχολίασε ότι «αυτή την εβδομάδα είχαμε 666 κλήσεις στο 100 και συνολικά 342 περιστατικά».

Αναλύοντας τα τραγικά νούμερα των γυναικών που ανέτρεξαν στην ενεργοποίηση του Panic Button, ο υφυπουργός είπε: «113 γυναίκες έχουν ενεργοποιήσει και εγκαταστήσει το Panic Button. Θα σας πω ότι τέσσερις γυναίκες την τελευταία εβδομάδα οδηγήθηκαν σε δομές και εδώ θέλω να σταθώ για τα κενά που είπαμε που προσπαθούμε να καλύψουμε. Δημιουργήσαμε τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία παρέχουν τη στήριξη αυτή την απαραίτητη, αλλά έχουμε δημιουργήσει και δομές, υπάρχουν σε χώρους παντού (…).

Άρα, λοιπόν είναι πολλά αυτά τα οποία έχουν γίνει. Το Panic Button σίγουρα έχει σώσει ζωές σε αρκετές περιπτώσεις όμως, επαναλαμβάνω, είναι και κοινωνικά τα αίτια. Έχουμε αυξήσει τους ελέγχους, έχουμε εκπαιδεύσει τους αστυνομικούς να διαχειρίζονται τέτοια περιστατικά με την ευαισθησία, με τη γνώση που απαιτείται και για αυτό εκεί αποσκοπούν και τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας. Όλοι οι αστυνομικοί οι οποίοι υπηρετούν εκεί είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά».

Γυναικοκτονία: Πρέπει να κατοχυρωθεί νομικά

Για το ζήτημα της αναβολής στη συζήτηση περί της νομικής κατοχύρωσης του όρου γυναικοκτονία, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, εξήγησε ότι: «Καθόλου δεν τρομάζει ο όρος γυναικοκτονία. Έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψη για την υιοθέτηση αυτού του όρου, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι το τι χαρακτηριστικά θα έχει η υιοθέτηση αυτού του όρου. Πρέπει να δούμε από τις εγκληματολογικές και κοινωνικές διαστάσεις αλλά και να δούμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε συνολικά».

«Άρα, ναι, στον όρο γυναικοκτονία για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που είναι σε έξαρση. Αλλά όταν θα έρθει η ώρα να συζητήσουμε για την ποινική διάσταση αυτού του φαινομένου, θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε και να κάνουμε με κάποιους όρους νομικούς αυτή τη συζήτηση και να πούμε το εξής: Αυτή τη στιγμή για την ανθρωποκτονία η ποινή η οποία προβλέπεται είναι ισόβια κάθειρξη. Άρα λοιπόν, εάν υιοθετήσουμε τον όρο γυναικοκτονία, το ερώτημα που τίθεται είναι ποιά άλλη δυσμενέστερη ποινική μεταχείριση θα προταθεί; Και επαναλαμβάνω, πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση και υπεύθυνη όσον αφορά την ποινική μεταχείριση».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Κοινωνική Πολιτική / Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά στη LIFO για την αναβάθμιση των Σπουδών Φύλου στο ελληνικό πανεπιστήμιο και απαντά στα φλέγοντα έμφυλα ζητήματα των καιρών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ