Γιτζάκ Ράμπιν: Στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο του 1974 για την αραβο-ισραηλινή σύγκρουση

Γιτζάκ Ράμπιν: Στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο του 1974 για την αραβο-ισραηλινή σύγκρουση Facebook Twitter
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παρακολουθεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν να σφίγγει τα χέρια με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στον κήπο του Λευκού Οίκου μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταβίβαση μεγάλου μέρους της Δυτικής Όχθης στον παλαιστινιακό έλεγχο / Φωτ: Getty
0

Ημέρα αποκαλύψεων η σημερινή, καθώς μετά τον αποχαρακτηρισμό ιστορικών ντοκουμέντων της τότε Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο , το Ισραήλ έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα ένα ηχητικό ντοκουμέντο του 1974, όπου ο Ράμπιν, στην πρώτη του πρωθυπουργική θητεία ακούγεται να λέει ότι μόνο η διπλωματία μπορεί να λύσει την αραβο-ισραηλινή σύγκρουση. 

Με αφορμή την 29η επέτειο από τη δολοφονία του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε το ηχητικό ντοκουμέντο του τότε πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν.

Σε ομιλία του σε φόρουμ με ανώτατους στρατιωτικούς ηγέτες, ο Ράμπιν αναφέρεται στις επιπτώσεις του πολέμου του Γιομ Κιπούρ το 1973 και τις προοπτικές για την περιφερειακή ειρήνη. «Στην αραβο-ισραηλινή σύγκρουση, δεν διακρίνω πιθανότητα να επιτευχθεί λύση με στρατιωτικά μέσα... αν υπάρχει καμία πιθανότητα... είναι μόνο μέσω διπλωματικών διαπραγματεύσεων», ακούγεται να λέει ο Ραμπίν στο ηχητικό αρχείο.

Ράμπιν: «Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να βασίζονται στη στρατιωτική ισχύ»

Παράλληλα όμως, ο ίδιος τονίζει ότι τέτοιες διαπραγματεύσεις «πρέπει να βασίζονται στη στρατιωτική ισχύ, καθώς χωρίς στρατιωτική δύναμη δεν θα υπάρξει διπλωματία».

Επιπρόσθετα, αναφέρεται στις πιθανές εξελίξεις στην αραβο-ισραηλινή σύγκρουση: «Ένα παλαιστινιακό κράτος στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια (σ.σ. όπως αποκαλεί το Ισραήλ την κατεχόμενη Δυτική Όχθη) θα ήταν ένα άμεσο έναυσμα για τον επόμενο πόλεμο, ακόμα κι αν άλλα μέρη δεν το επιθυμούν. Η ειρήνη –όπως κι αν την ονομάσουμε– με το ύψιστο κόστος παραχώρησης εδαφών είναι πραγματικά η καλύτερη λύση, ειδικά όταν βλέπουμε την αραβική πραγματικότητα με καθαρή ματιά. Αλλά δεν χρειάζεται να μακρηγορήσω επί του ερωτήματος αυτού γιατί αντιμετωπίζουμε ένα απλό γεγονός: κανείς δεν είναι διατεθειμένος να μιλήσει μαζί μας για ειρήνη».

Πενήντα χρόνια μετά, τα λόγια Ράμπιν αντηχούν τη σημερινή πραγματικότητα στο Ισραήλ και την Μέση Ανατολή. Πολλοί έχουν κάνει παραλληλισμούς μεταξύ της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Αιγύπτου και της Συρίας στο Ισραήλ, στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ στις 6 Οκτωβρίου 1973 και της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η συνεχιζόμενη στρατιωτική εκστρατεία έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη επιστράτευση εφεδρικών δυνάμεων. Μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ ο Ράμπιν είχε πει σχετικά: «Πολλοί έφεδροι ανταποκρινόμενοι στην επιστράτευση εμφανίζονται για να υπηρετήσουν. Πιστεύω ότι είναι το ηθικό, η πειθαρχία και η αίσθηση του σκοπού των εφέδρων που, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αποτυπώνει την εμπιστοσύνη του κοινού στον στρατό. Ας είμαστε ειλικρινείς – αυτή η εμπιστοσύνη κλονίστηκε», ακούγεται να λέει στο ηχητικό αρχείο.

Εθνική Ημέρα Μνήμης του Γιτζάκ Ράμπιν στο Ισραήλ

Η δημοσιοποίηση του ηχητικού αρχείου έγινε με αφορμή την εθνική Ημέρα Μνήμης του Γιτζάκ Ράμπιν. Ο Ράμπιν διετέλεσε πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 1974 έως το 1977 και από το 1992 έως τη δολοφονία του στις 4 Νοεμβρίου του 1995.

Γνωστός για την προοδευτική στάση του στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, ο Ράμπιν ανέλαβε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες κατά τη δεύτερη θητεία του, με πιο αξιοσημείωτη τη Συμφωνία του Όσλο. Για αυτήν μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης με τον υπουργό του Σιμόν Πέρες και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Αυτή η ειρηνευτική διαδικασία πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από ακροδεξιές ομάδες στο Ισραήλ, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του από τον Ισραηλινό ακροδεξιό εξτρεμιστή Γιγκάλ Αμίρ στις 4 Νοεμβρίου 1995, σε μια συναυλία ειρήνης στο Τελ Αβίβ.

Mε πληροφορίες από Times οf Israel και ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Διεθνή / «Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Διεθνή / Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τις περιοχές αυτές τις τελευταίες 11 εβδομάδες, ενώ υπολογίζεται ότι παραμένουν 30.000 με 50.000 άνθρωποι, λιγότερο από το ένα όγδοο του προπολεμικού πληθυσμού
THE LIFO TEAM
Ο Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει το ενδιαφέρον για την ιδιοκτησία της Γροιλανδίας

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει εκ νέου το ενδιαφέρον του για την ιδιοκτησία της Γροιλανδίας

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ είχε εγκρίνει χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομική ανάπτυξη της Γροιλανδίας και είχε ανοίξει προξενείο των ΗΠΑ στην περιοχή, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες
LIFO NEWSROOM