«Πράσινο φως» για το Καταδυτικό Πάρκο στους Φούρνους Ικαρίας

«Πράσινο φως» για το Καταδυτικό Πάρκο στους Φούρνους Ικαρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pexels
0

Ανάβει το «πράσινο φως» για τη δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στους Φούρνους Ικαρίας στην περιοχή «Λεμονόπετρες», μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 783/Δ’ 12/11/2024).

Σύμφωνα με την ΚΥΑ:

  • Χαρακτηρίζεται και οριοθετείται ως Καταδυτικό Πάρκο η θαλάσσια περιοχή έκτασης 163 στρεμμάτων με τον αντίστοιχο πυθμένα- στην περιοχή «Λεμονόπετρες», που βρίσκεται νότια του ακρωτηρίου «Κοντογιάννης» στο νησιωτικό σύμπλεγμα Φούρνων, του Δήμου Φούρνων Κορσεών, στην Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
  • Ορίζεται Φορέας Διαχείρισης του Καταδυτικού Πάρκου ο Δήμος Φούρνοι Κορσεών, με την υποχρέωση -μεταξύ άλλων- της οργάνωσης, προστασίας, εκμετάλλευσης, αποτελεσματικής φύλαξης, λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των λουόμενων, τήρησης των μέτρων για την προστασία των Ζωνών Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα και για την αποφυγή ρύπανσης ή υποβάθμισης των οικοτόπων των ειδών, εφαρμογής των διατάξεων για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και της ευθύνης τήρησης των περιβαλλοντικών όρων, μέτρων και περιορισμών τόσο κατά τη φάση κατασκευής, όσο και κατά τη φάση λειτουργίας του Καταδυτικού Πάρκου.
  • Η παραχώρηση χρήσης έχει διάρκεια τα είκοσι (20) έτη με τη δυνατότητα ανανέωσης για επιπλέον δέκα (10) έτη μετά από Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες αφορούν στις οργανωμένες καθοδηγούμενες καταδύσεις αναψυχής, ενώ ταυτόχρονα, εντός της οριοθετημένης θαλάσσιας περιοχής προβλέπονται απαγορεύσεις, όπως η αγκυροβολία, η αλιεία σε απόσταση 50 μέτρων και η κάθε είδους ανάπτυξη μόνιμης κατασκευής πάνω ή σε επαφή με τις νησίδες «Λεμονόπετρες».
  • Αντίστοιχα προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της λειτουργίας του Καταδυτικού Πάρκου, όπως η φωτοσήμανση, η εφαρμογή ετήσιου προγράμματος παρακολούθησης του θαλάσσιου οικοσυστήματος, η χρήση υλικών κατασκευής που δεν επηρεάζουν αρνητικά το θαλάσσιο και υδάτινο περιβάλλον κ.α.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στον ακριτικό Δήμο Φούρνοι Κορσεών στην περιοχή Λεμονόπετρες. Εύχομαι το Καταδυτικό Πάρκο να γίνει σημείο αναφοράς και πόλος έλξης επισκεπτών που θα προσδώσουν σε όλη την περιοχή αναπτυξιακό πρόσημο, με σεβασμό στο Περιβάλλον. Ας σημειωθεί ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ισχυρούς περιορισμούς και όρους προστασίας για το θαλάσσιο περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά, τους θαλάσσιους πληθυσμούς και την ορνιθοπανίδα. O oρισμός δε, του Δήμου Φούρνων Κορσεών, ως Φορέα Διαχείρισης του Καταδυτικού Πάρκου, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι στηρίζουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Τέλος, εύχομαι, σύντομα το ακριτικό μας νησί να ''καταδυθεί'' με ασφάλεια και επιτυχία σε αυτό το αναπτυξιακό έργο για την περιοχή. Να αποκτήσει ένα Καταδυτικό Πάρκο-στολίδι».

Ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών, Δημήτρης Καρύδης, δήλωσε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο μας η επίτευξη ενός τόσο δύσκολου και απαιτητικού
στόχου που θα συμβάλει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Φούρνων. Οι συντονισμένες και εντατικές ενέργειες του Δήμου Φούρνων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συντέλεσαν στην εκπόνηση και ολοκλήρωση της μελέτης του Καταδυτικού Πάρκου. Η συμβολή των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπήρξε καθοριστική στην επίτευξη του στόχου, ώστε να οδηγηθούμε στη σημαντικότατη στιγμή για το νησί μας, την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ που αποτελεί την έναρξη μετάβασης του νησιού μας στο μέλλον».

 
 
 
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Ελλάδα / Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Πολιτικοί και ακαδημαϊκοί που συνεργάστηκαν στενά με τον πρώην πρωθυπουργό επιχειρούν μια αποτίμηση της παρακαταθήκης που άφησε ως μία απ’ τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ