Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η μάχη μεταξύ Φάμελλου, Πολάκη, Γκλέτσου, Φαραντούρη

Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η μάχη μεταξύ Φάμελλου, Πολάκη, Γκλέτσου, Φαραντούρη Facebook Twitter
0

Το βράδυ της Τετάρτης έφερε αντιμέτωπους τους τέσσερις υποψηφίους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ

Οι φιναλίστ για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκαν να απαντήσουν σε δεκάδες ερωτήματα, αλλά και σε… «συντροφικές» προκλήσεις, με στόχο την επικράτηση καθενός στην μάχη των εντυπώσεων.

Οικονομία, Κλιματική κρίση, Κοινωνικό κράτος/Κόμμα-οργάνωση και Εξωτερική πολιτική, είναι οι κατηγορίες που είχαν συμφωνηθεί εξ αρχής να είναι στο τραπέζι μεταξύ των Σωκράτη Φάμελλου, Παύλου Πολάκη, Απόστολου Γκλέτσου και του Νικόλα Φαραντούρη.

Τι είπαν οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία

«Δεν θα ψήφιζα κανένα από τα σημεία του Προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Είναι σε απόλυτη απόκλιση από αυτό που ζητά η Ευρώπη, έχουμε μεγάλο πρόβλημα ακρίβειας», δήλωσε ο Απόστολος Γκλέτσος, στη θεματική ενότητα της Οικονομίας. Ο Απόστολος Γκλέτσος είπε: «Δεν θα ψηφίζαμε καθόλου τον προϋπολογισμό με δική μου προεδρία γιατί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων είναι σε απόκλιση από την Ευρώπη και ο ελληνικός λαός είναι σε μεγάλη φτώχεια, σε αντίθεση με τα καρτέλ που αυξάνουν τα κέρδη τους». Ακολούθως εξήγησε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε με προίκα 37 δις από την κυβέρνηση Τσίπρα και ρυθμισμένο το χρέος, 30 δις από το Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και με μεγάλο ζητούμενο να κάνει σύγκλιση με την Ευρώπη. Σήμερα είμαστε στην 26η θέση στην Ευρώπη. Υπάρχει απόκλιση». 

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης δήλωσε, αναφορικά με τη φορολόγηση στη μεσαία τάξη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε γιατί ανέβασε πολύ τη φορολογία στο ανώτερο 20% των ελεύθερων επαγγελματιών. Στο 80% τη μείωσε. Πρέπει να αναστρέψουμε την υποτίμηση της εργασίας που έφεραν τα μνημόνια. Τώρα, οι κανόνες των μνημονίων να αμφισβητηθούν. Πρέπει από φέτος να γυρίσει η 13η και 14η σύνταξη». Προσέθεσε δε: «Έπρεπε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψει 30 δισ και τα 7-8 δισεκατομμύρια να μπουν στην αγορά και να επιστραφούν στις κοινωνικές ομάδες που πλήρωσαν το μεγάλο τίμημα». Σε ερώτηση για την Εθνική Τράπεζα, ο Παύλος Πολάκης σχολίασε: «Κάνουμε πολιτική επιλογή, κάνουμε και τον λογαριασμό. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε από το 41% που είχαμε, το 31%. Πολιτική επιλογή να κάνουμε τον αναβαλλόμενο φόρο, περίπου 3 δις., αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μόνο για το Δημόσιο». 

Ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε: «Η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά στοιχίζει 900 εκατ. Η μείωση οριζόντια, 2 δις. Η κυβέρνηση εισπράττει 2,5 δις. Εισπράττει περισσότερα, με περισσότερους έμμεσους φόρους και λιγότερους άμεσους. Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να υποστηρίζει τα ολιγοπώλια», ενώ αναφορικά με το δημογραφικό είπε: «Τα μέτρα της κυβέρνησης, έχουμε έκρηξη στις τιμές, αλλά όχι στους μισθούς. Αυτό προκαλεί πρόβλημα στο δημογραφικό και τα νέα ζευγάρια. Δεν μπορεί η πολιτεία να απουσιάζει. Για τους ευάλωτους πρέπει να ενισχύσουμε επιδοματικά». Σε ερώτηση που του έγινε για τις τράπεζες είπε: «Εκτός από τη φορολόγηση των τραπεζών, θα πρότεινα, ένα τμήμα και των υπεκερδών και άλλων ολιγοπωλίων, να γίνουν ταμείο εγγυοδοσίας για επαγγελματίες και κοινωνικές ομάδες. Δεν θέλουμε να βάλουμε φόρους. Θέλουμε να επιστρέψουμε τα χρήματα στην κοινωνία», ενώ αναφορικά με τη ΔΕΗ δήλωσε: «Τετραπλή πρόταση για το ρεύμα. Μεταξύ άλλων, προφανώς τον έλεγχο της ΔΕΗ, φορολόγηση υπερκερδών, και τον πλουραλισμό της ενέργειας. Πρέπει να κάνουμε και έλεγχο της αγοράς. Στα ΕΛΠΕ οι διοικήσεις επί ημερών μας, εξασφαλίσαμε χαμηλές τιμές».

Ο Νικόλας Φαραντούρης σχολίασε πως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι μπροστάρης μίας εναλλακτικής πρότασης, πρώτα με ίσες ευκαιρίες σε όλους και μετά μιλάς για αριστεία. Είμαι εδώ για να επιβραβεύσω την πραγματική αριστεία», ενώ είπε οτι «Δεν διαμονοποιώ τίποτα, δεν βάζω το επιχειρείν πριν από οτιδήποτε άλλο».

Τι δήλωσαν οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ για την κλιματική κρίση

Σε ερώτηση για την κλιματική κρίση, ο Παύλος Πολάκης σχολίασε: «Να κατανοήσουμε τι συμβαίνει. Να πάρουμε άλλη πολιτική απόφαση. Ζούμε εποχή μετάβασης. Η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ξεπερνά τις αντοχές του οικοσυστήματος. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ψηφιοποίηση και το διαδίκτυο για να αποκρούσουμε συνέπειες της κρίσης, αλλά δεν το κάνουμε. Για την Ελλάδα: Αντιπλημμυρικά παντού, και στις πόλεις και στις καλλιέργειες. Εκεί να πάνε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης». Επιτέθηκε εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη: «Ο κ. Κασσελάκης έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκώνει χρησιμοποιεί τη ρητορική της Ομάδας Αλήθειας. Γιατί να κρύψουμε νεκρούς, για να πετύχουμε τι; Είναι αισχρή προπαγάνδα. Έγινε αυτή η καταστροφή, αφήσαμε ολόκληρη υποδομή, με την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Κρίσεων που την κατήργησε, και ο κ. Μητσοτάκης έφτιαξε το υπουργείο και τι έκανε; Ούτε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν».

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε: «Είπα ότι δεν θα δώσουμε νέες άδειες για υποθαλάσσιες έρευνες. Όταν τελειώσουν οι έρευνες που γίνονται τώρα, θα πρέπει να υπολογιστεί η βιωσιμότητα. Η κλιματική κρίση, φέρνει μεγάλο κόστος. Δεν ξέρω ποια θα είναι τα ισοζύγια. Δεν έχω μιλήσει ποτέ για αλλαγή θέσης στα ήδη αδειοδοτημένα οικόπεδα». Συμπλήρωσε δε: «Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να έχουμε οικολογική ταυτότητα δεν είναι μόδα, έχει να κάνει με τη ζωή. Κινδυνεύουμε. Ακούμε σε παγκόσμιο επίπεδο υποσχέσεις αλλά όχι έργα».

Ο Νικόλας Φαραντούρης δήλωσε: «Οραματίζομαι ένα εθνικό σχέδιο πολιτικής προστασίας, με έμφαση στην περιφέρεια. Αποκεντρωμένα σχέδια σε εθνικό επίπεδο και εναρμόνηση των σχεδίων με τα κράτη μέλη της ΕΕ», ενώ σε ερώτηση του Παύλου Πολάκη δήλωσε: «Φαραντούρης: Η ερώτησή μου στην ευρωβουλή ήταν ακριβώς αυτό. Υπερασπίζομαι την ενεργειακή δημοκρατία. Δεν νοείται καμία επένδυση χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό, ζούμε Ελ Ντοράντο, όποιος θέλει επεμβαίνει».

Ο Απόστολος Γκέτσος σχολίασε ότι οι φωτιές σβήνονται 1-2 χειμώνες πριν ξεσπάσουν, αναφερόμενος στα δάση. Ανέφερε ότι «έχουμε 5.000 ανεμογεννήτριες και δεν αποθηκεύεται και δεν χρησιμοποιείται γιατί δεν έχουν μπαταρίες». Ο κ. Γκλέτσος είπε πως δεν παράγουν ρεύμα γιατί δεν έχουν μπαταρίες οι ανεμογεννήτριες, ο κ. Πολάκης τον διόρθωσε λέγοντάς του πως εννοεί ότι δεν αποθηκεύονται και ο κ. Γκλέτσος, συμφώνησε.

Τι είπαν οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική

Ο Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σε ερώτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά της καταλόγισε «κρυφή διπλωματία » και «λανθασμένες κινήσεις » όπως του « προκεχωρημένο φυλακίου » και του « δεδομένου εταίρου », επισημαίνοντας πως κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η εξωτερική πολιτική ήταν « δυναμική » με « ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές» και πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της χώρας και τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. Επίσης, σχολίασε πως η εσωτερική σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά οφείλεται σε « λάθος» Κυριάκου Μητσοτάκη που « ακολούθησε τη γραμμή Σαμαρά » και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί την « εθνική γραμμή » και ασκεί « θετική » αντιπολίτευση και κάλεσε την κυβέρνηση να «προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας».

Σχετικά με τη θέση που έχει πάρει η Ελλάδα στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Παύλος Πολάκης καταδίκασε μεν την ρωσική εισβολή, ωστόσο, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να παίξει « διαμεσολαβητικό ρόλο » για την επίλυση της σύγκρουσης και να μην γίνει « μέρος του προβλήματος » στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία και « διασπώντας ιστορικούς δεσμούς ». Με τον ίδιο τρόπο σχολίασε και την σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση τάχθηκε εξ ολοκλήρου υπέρ του Ισραήλ, την ώρα που η αντίδραση του έχει « ξεπεράσει προ πολλού τη νόμιμη άμυνα ». Σημείωσε, δε, ότι θα έπρεπε η Ελλάδα αν έχει αξιοποιήσει τις « τριμερείς συνεργασίες ».

Σχετικά με τη στάση της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, ο Νίκος Φαραντούρης κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι « δεν έχει κάνει το καθήκον της εδώ και τέσσερα χρόνια » και τόνισε πως αυτή η « ολιγωρία » επηρεάζει γενικότερα τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες. Όπως είπε, η κυβέρνηση « δεν έχει καταστήσει τα ζητήματα αυτά ευρωπαϊκά » και αυτό ισοδυναμεί με « γκολ από τα αποδυτήρια ». Επίσης, καταλόγισε στην κυβέρνηση « αναντιστοιχία δηλώσεων και πράξεων », σχολιάζοντας πως το ίδιο το κόμμα της ΝΔ « έχει σαμποτάρει » τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν προτιμότερο να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή ομάδα των Σοσιαλιστών, εισηγήθηκε την διοργάνωση ενός καταστατικού συνεδρίου προκειμένου να ερωτηθούν οι σύνεδροι, καθώς το θέμα σχετίζεται με το « χαρακτήρα » που θέλει να έχει το κόμμα στο μέλλον.

Για το μεταναστευτικό ζήτημα κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος τόνισε πως πρέπει η διαχείριση του να είναι « ευρωπαϊκή » και « ανθρωπιστική ». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι όταν έρχονται μετανάστες νόμιμα για εργασία βάσει διμερών συμφωνιών, το κράτος πρέπει να μεριμνά και για τη « σεξουαλικότητα » τους, προκειμένου να μην προκύπτουν « άλλα ζητήματα ».

Για τους εργαζόμενους στο "Κόκκινο" και στην "Αυγή" είπε ο Νικόλας Φαραντούρης: «Συμπάσχω με τους απλήρωτους εργαζόμενους και έχω μιλήσει από καιρό για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Μέσων Ενημέρωσης. Το σχέδιο μου βασίζεται σε συγκεκριμένους άξονες, με μία εταιρία συμμετοχών που θα τα ενισχύσει οικονομικά. Δεν διαχειρίστηκα προσωπικά τα ζητήματα αυτά, δεν ήμουν μέρος του προβλήματος. Θέλω να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και τον πλουραλισμό».

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γκλέτσος είπε: «Δεν υπήρξε αδυναμία. Στο Συνέδριο ο έκπτωτος πρόεδρος έφερε πάρα πολλούς ανθρώπους για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Από εκεί και πέρα το Συνέδριο έγινε όπως έπρεπε να γίνει. Μπήκαν οι εκλεγμένοι σύνεδροι, ο έκπτωτος δεν μας έκανε την τιμή να μπει μέσα. Δεν είχαμε καμία μομφή. Ο κ. Κασσελάκης αποκλείστηκε γιατί ήθελε να αποκλειστεί. Έκανε "πατσαβούρα" το καταστατικό, μιλάει για "κουκουλοφόρους και μαύρα ταμεία", δικαιώνει τον αποκλεισμό του».

Για την κατηγορία του Στέφανου Κασσελάκη για τα "μαύρα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ", ο Παύλος Πολάκης είπε: «Προφανώς και δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία. Αυτό που υπήρχε ήταν ένα ψεύτικο "πόθεν έσχες" του Στέφανου Κασσελάκη και εταιρείες που δεν δήλωσε. Φαντάζεστε έναν πρόεδρο κόμματος της Αριστεράς να είναι CEO εταιρειών που έχουν έδρα τις νήσους Μάρσαλ; Παραπλανηθήκαμε και αναγνωρίζω το κομμάτι της ευθύνης που μου αναλογεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος γιατί διαχειρίστηκε δισεκατομμύρια δίχως να λείψει ούτε ένα ευρώ».

Για τον γάμο των ομόφυλων είπε: «Προφανώς δεν θα έκανα το εγκληματικό πολιτικό λάθος της κομματικής πειθαρχίας, κρατώντας την δεδηλωμένη του Μητσοτάκη. Επιμένω ότι είχα απόλυτο δίκιο, η βασική μου είναι ότι δεν δέχομαι την τεκνοθεσία με παρένθετη μητέρα. Αυτό είναι σκέτο εμπόριο».

Ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι όταν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα που οδηγούσαν στην συρρίκνωση και απαξίωση του κόμματος διαχώρισε την θέση του από την ηγεσία Κασσελάκη. «Υπήρξαν πολλά πολιτικά λάθη και γι΄αυτό έβαλα την προσφυγή στην βάση δίχως μομφή. Ζήτησα να μην γίνει η εκλογή στην βάση στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου γιατί υπήρχε μπροστά η μάχη των ευρωεκλογών. Αλλά η προσπάθεια δεν έπιασε τόπο. Αλλά δεν ήξερα πότε θα προδώσει την εμπιστοσύνη του κόμματος ο πρόεδρος», είπε χαρακτηριστικά.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM
Παύλος Μαρινάκης για διαγραφή Σαμαρά: Θα περιμέναμε να κοιτά το 2024 και όχι το 1993

Πολιτική / Παύλος Μαρινάκης για διαγραφή Σαμαρά: Θα περιμέναμε να κοιτά το 2024 και όχι το 1993 - Δεν υπάρχουν «Σιμπιλίδηδες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε άκαιρη τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η σχετική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό δεν ήταν ο λόγος της διαγραφής
LIFO NEWSROOM