Ένα βασικό θέμα που απασχολεί τους πολίτες τους τελευταίους μήνες, είναι οι τιμές ρεύματος, για αυτό έρχονται ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις.
Οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος θα ανακοινωθούν στις 6 Δεκεμβρίου, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Οι επιδοτήσεις θα αφορούν όχι μόνο λογαριασμούς νοικοκυριών, αλλά και επιχειρήσεων. Επιδοτήσεις επιχειρήσεων έχουν να δοθούν από το 2023 και είναι η πρώτη φορά που θα δοθούν φέτος, καθώς το καλοκαίρι, δηλαδή τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη, οι επιδοτήσεις είχαν δοθεί μόνο για τα νοικοκυριά, όπως τόνισε η ΕΡΤ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «θα υπάρξει επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Στις 6 Δεκεμβρίου θα έχουμε ανακοινώσεις για τα νοικοκυριά. Το σύνολο των αυξήσεων για την χονδρική δεν θα περάσει στην λιανική στα νοικοκυριά. Και στις επιχειρήσεις σίγουρα τις μικρές και τις μεσαίες θα υπάρχει αντίστοιχη επιδότηση για να μην περάσει η αύξηση αυτή στις επιχειρήσεις. Στις 6 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί και θα καλύπτει όλο τον μήνα. Σίγουρα όλα τα νοικοκυριά, και 100% στα κοινωνικά τιμολόγια και πάνω από 90% στα οικιακά τιμολόγια και επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες σίγουρα, και όσο παραπάνω μπορούμε θα στηρίξουμε συνολικά το επιχειρείν. Να πούμε ότι και με την έκτακτη φορολόγηση και με έναν μηχανισμό άμεσης φορολόγησης, σας θυμίζω, καταφέραμε και δώσαμε -και ένα μέρος βέβαια από τον κρατικό προϋπολογισμό-, τα περισσότερα χρήματα για το ρεύμα που έχει δώσει οπουδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, συναρτήσει του ΑΕΠ της για να είμαστε ακριβείς. Γιατί ειδικά στο ρεύμα, κάτι το οποίο συνέβη ορισμένους μήνες, χωρίς να ευθύνεται ένα κράτος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως η Ελλάδα ή κάποιο άλλο κράτος ήταν εξωφρενικό και έπρεπε να στηρίξουμε τους πολίτες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».
Στη χονδρική αγορά ενέργειας μέχρι στιγμής η μέση τιμή του Νοεμβρίου κλείνει στα 137 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είναι 52% ακριβότερα από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ο Ιούλιος είναι ο δεύτερος υψηλότερος μήνας σε τιμή χονδρικής μέσα στο 2024 με 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα και μετά τον Ιούλιο, επιδοτήθηκαν τα νοικοκυριά με 1,6 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλοβατώρα με σκοπό τουλάχιστον στα περισσότερα τιμολόγια να φτάσει το τελικό κόστος της κιλοβατώρας χωρίς ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα 15 λεπτά.