Τσίπρας: "Καλύτερα να είχαμε γίνει Αργεντινή"

Τσίπρας: "Καλύτερα να είχαμε γίνει Αργεντινή" Facebook Twitter
13

Ένταση δημιουργήθηκε στη βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή μια φράση του κ. Στουρνάρα. Απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Στουρνάρας είπε: «Τα 400 δισ. ευρώ που μας δίνουν οι Ευρωπαίοι που θα τα βρούμε; Πιστεύετε ότι η Μέρκελ και οι Ευρωπαίοι θα πήγαιναν στα κοινοβούλια τους και θα έλεγαν πρέπει να δώσουμε 400 δισ. στους κακομοίρηδες τους Έλληνες».

Η φράση για «κακομοίρηδες Έλληνες» εκνεύρισε τον κ. Τσίπρα που άρχισε να φωνάζει εκτός μικροφώνου ότι δεν είναι κακομοίρηδες οι Έλληνες.

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών έδωσε διευκρινήσεις για την έκφραση που χρησιμοποίησε και τόνισε ότι οι Έλληνες πρέπει να «πάμε με το σπαθί μας και να διεκδικήσουμε αυτά που θέλουμε να πάρουμε».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε μάλιστα τη φράση «καλύτερα η Ελλάδα να είχε γίνει Αργεντινή», απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών που έκανε λόγο για βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα. «Καλύτερα να γινόμασταν Αργεντινή. Γιατί εκεί οι άνθρωποι μπορεί να πείνασαν στην αρχή αλλά τουλάχιστον διατήρησαν την αξιοπρέπειά τους. Εδώ και θα πεινάσουμε τελικά και θα έχουμε χάσει την αξιοπρέπειά μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Αιτία της έντασης ήταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όταν ο κ. Τσίπρας σχολίασε τη δήλωση Στουρνάρα ότι το Τ.Τ. δεν είναι βιώσιμο.  «Εάν ήσασταν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα ερχόταν ο εισαγγελέας. Κάνετε ληστεία τραπεζών, ληστέψατε την Αγροτική και τώρα το ΤΤ», ανέφερε, για να απαντήσει ο κ. Στουρνάρας: «Όσα λέτε δεν τεκμηριώνονται από πουθενά...Δεν χαϊδεύω αυτιά. Είπα την αλήθεια, δεν είπα το Τ.Τ. "σαπάκι", είπα ότι είναι μη βιώσιμο» .

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Ουδεμία ενημέρωση υπάρχει, ουδείς ανέλαβε την ευθύνη της απώλειας αυτών των ζωών και επικρατεί  πλήρης άγνοια για τη διοικητική και δικαστική έρευνα», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Το μηδενικό χρέος το ανέφερες εσύ στο πρώτο ποστ σου και στο δευτέρο όπως και σε αυτό ανέφερες ότι εγώ είπα ότι το 44% είναι υπέρογκο (που δεν το είπα, το αντίθετο μάλιστα) το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα δεν μπορεί να το υπερσπίστει καμία δύναμη του σύμπαντος στην πραγματικότητα, ότι και να λένε το ζήτημα είναι πόσο θα χειροτερέψει πριν αρχίσει να βελτιώνεται και πότε θα αρχίσει να βελτιώνεται. Ο πιο σύντομος δρόμος για να αρχίσει να ανακάμπτει είναι να γίνουν οι μεταρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και που προσφέρουν πλούτο εργασία και βέβαια δικαίοσυνη, όλα τα λαμόγια στην φυλακή δηλαδή και δήμευση των περιουσιών τους υπέρ του δημοσίου απο όπου έκλεβαν.Η Τουρκοι απόλαυσαν την πορεία τους με τον Ερντογάν εφόσον το 2001 είχαν 7350 κατα κεφαλήν εισόδημα και σήμερα έχουν 13500 σχεδόν διπλάσιο δηλαδή και απο αυτή την επιχειρηματικότητα ευνοήθηκαν όλοι ακόμα και οι μέσα μέσα που μια ζωή ήταν στην ανέχεια και αν είχαν μια ευκαιρία στη ζωή τους να βελτιωσουν τα οικονομικά τους αυτή ήταν με τον Ερντογάν.Το ντοκυμαντερ που μου προτείνεις για την Γουατεμάλα θα προσπαθήσω να το δω αύριο.Το ΔΝΤ είναι πολύ κακά μαντάτα για όποια χώρα της τυγχαίνει - ή επειδή στην πραγματικότητα δεν είναι τυχαίο γεγονός- για όποια χώρα ανέκτηκε για πολλά χρόνια την διαφθορά και την αναξιοκρατία.Υπάρχει όμως και ακόμα μεγαλύτερη κατρακύλα εκτός προγραμμάτων Τρόικας, αυτή είναι η (καθόλου) δημοφιλής δική μου άποψη.Στη Μολδοβία (χώρα Ευρώπης) για παράδειγμα ο βασικός μισθός είναι 0.25 ευρώ την ώρα και αυτός ο απόλυτος πάτος είναι για μένα το πραγματικό τέλος της διαδρομής της πρακτικής των αντιμνημονιακών και ας υπόσχονται λαγούς και πετραχείλια.
Και ξαναλέω, δεν ανέφερα ποτέ μηδενικό χρέος, είπα ότι δε χρωστάει σε κανέναν και το ανέφερα και πάλι ότι εννοούσα εξωτερικούς δανειστές, παρά μόνο στις τράπεζές της μέσω πώλησης ομολόγων όπως κάθε χώρα.Το ότι οι Τούρκοι αύξησαν το κατά κεφαλήν εισόδημά τους δε μου λέει κάτι διότι τα ίδια είχαμε δει και επί Παπανδρέου (Ανδρέα) και αυτή ήταν κατά τη γνώμη μου η αρχή του κακού. Έκλεισε τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις (λόγω υψηλής φορολόγησης) ρίχνοντας την παραγωγή της Ελλάδας και διπλασίασε τα εισοδήματα των Ελλήνων για να γίνει αρεστός στο λαό χωρίς να λογαριάζει το μέλλον τους αφού στηρίχτηκε στον εξωτερικό δανεισμό όσο κανένας προκάτοχός του, μια πολιτική που συνέχισαν οι επόμενοι κυβερνώντες αφού τα έβρισκαν όλα έτοιμα χωρίς να σκέφτονται ότι έτσι οδεύουμε προς την χρεωκοπία. Έτσι λοιπόν επιφυλάσσομαι για τους Τούρκους.Οι χώρες πάντως που αναφέρεις με χαμηλά εισοδήματα σε σχέση με την Ελλάδα, ξεχνάς -βολικά- να αναφέρεις και τις τιμές στα βασικά προϊόντα, και γενικά σε όλα, που ισχύουν εκεί. Και στη Βουλγαρία οι μισθοί είναι χαμηλότεροι αλλά έχεις πάει ποτέ να δεις τις τιμές σε όλα; Αγοράζεις σπίτι στο 1/5 της τιμής που βρίσκεις στην Ελλάδα. Απλά αρνούμαι να γίνω σκλάβος του κεφαλαίου που προωθεί τη χώρα στην ένδοια και την ταπείνωση για να εξαγοράσει τα πάντα σε τιμή ευκαιρίας αφού ξέρω ότι με σωστή πολιτική και λόγω γεωγραφικής θέσης, ορυκτού πλούτου και προϊόντων θα μπορούσαμε να έχουμε ηγέτιδα θέση στα Βαλκάνια και γιατί όχι στην Ευρώπη. Δε μπορώ λοιπόν να δεχτώ να γίνω σκλάβος του Βορρά επειδή έτσι το θέλησαν κάποιοι και λυπάμαι που βλέπω ότι πολλοί Έλληνες έχουν πειστει ότι για όλα φταίμε εμείς, και δεν υπάρχει άλλη λύση από την τιμωρία μας.
kiss my fanny τα περισσότερα που αναφέρεις είναι απλά λάθοςτο 44% χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ δεν είπα ποτέ ότι είναι υπέρογκο, ίσα ίσα είναι μικρό (όχι πάντως μηδενικό όπως αναφέρεις εσύ) και έγινε μικρό εξαιτίας των λόγων που ανέφερα.Το ΔΝΤ δεν το έδιωξε η Αργεντινή όπως λες, άλλα το ίδιο αρνήθηκε να πληρώσει μία δόση ΠΡΙΝ την καταρευση της Αργεντινης. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος κατέρευσε η Αργενινή και ισοσκελίστηκαν βίαια οι ισολογισμοί της με αποτέλεσμα αυτά που βλέπαμε στην τηλεόραση τότε, κατά τα άλλα ανταγωνίστικότητα και ανάπτυξη είναι δύο παίκτες που παίζουν στην ίδια ομάδα. Ναι και εμείς έχουμε χρεοκοπήσει εφόσον μας έκοψαν 100 δις χρέος (και μάλλον θα μας κόψουν άλλα 70 δις) και πολλά απο τα λεφτά που λαμβάνουμε ως νέο δάνειο πάνε στις τράπεζες, εάν δεν τα έπαιρναν όμως οι τράπεζες θα κατέρρεαν και θα την "έπιναν" οι καταθέτες ενώ οι τραπεζίτες θα είχαν ελάχιστη ζημιά και καμιά ποινική ευθύνη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.Ειλικρινά καταλαβαίνω ότι ο κόσμος είναι θυμωμένος και θέλει να βλέπει δείγματα πατροπαράδοτης βαλκανικής μαγκιάς αλλά αυτός είναι ο δρόμος για να πάμε πολύ παρακάτω γιατί υπάρχει πολύ παρακάτω ακόμα..Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη χρειαζόμαστε, όπως είναι το δίπτυχο του κόμματος του Ερντογάν ο οποίος συμπτωματικά ανέλαβε μετά απο μια μεγάλη καταστροφή της τουρκικής οικονομίας και με εμπλοκή του ΔΝΤ και σε 10 χρόνια την αναμόρφωσε βελτιώνοντας όλους τους δείκτες της.Όσοι θέλετε ριξτε μια ματιά σε αυτή την λίστα http://www.doingbusiness.org/rankings αφορά την κατάταξη με βάση την ευκολία του επιχειρήν σε όλες τις χώρες του κόσμου.Μετά δείτε και αυτήν http://en.wikipedia.org/wiki/Human_Development_Index που αφορά το πόσο ανεπτυγμένη είναι μία χώρα με κριτήρια το μέσο εισόδημα, την μόρφωση του πληθυσμού και το προσδόκιμο της ζωής τον λεγόμενο HDI δείκτη που όλο και πιο συχνά αντικαθιστά το κατα κεφαλήν εισόδημα στα κριτήρια αξιολόγησης επειδή είναι πιο κατατοπιστικός.Αν δείτε και τις δύο λίστες θα διαπιστώσετε εύκολα ότι οι χώρες που ευνοούν την επιχειρηματικότητα είναι και αυτές με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο για ολόκληρο τον πληθυσμό τους. Κάτι εντελώς διαφορετικό απο την πατροπαράδοτη και υποκριτική ακροαριστερή ρητορική.Το μαγικό ραβδί που ανέφερα πριν αφορά το που θα βρεθούν τα χρήματα για να κάνει ο Τσίπρας αυτά που υποσχεται σε ένα περιβάλλον που θα επιτείνει ραγδαία την ύφεση αφού θα φύγουν ναυτιλιακές έδρες, θα κλείσουν και άλλες επιχειρήσεις λόγω αύξησης φορολογίας, θα αυξηθει το κόστος διατροφής και περιθαλψης μεταναστών αφού θα μπορούν να φέρνουν τις οικογένεις τους κτλ. Το βασικό θέμα είναι προς τα που θέλουμε να πάμε, ο Οσκαρ Ουάιλντ είχε πει "Το να διαφωνήσεις με τα τρία τέταρτα των Βρετανών είναι μια από τις πρώτες προϋποθέσεις της λογικής" εγώ βλέπω ότι το ποσοστό στην Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Δεν είπα ποτέ ότι ανέφερες ότι το 44% είναι μηδενικό χρέος, είπα ότι το εμφανίζεις σαν υπέρογκο έτσι όπως το αναφέρεις παραπάνω. Το ΔΝΤ σταμάτησε να χρηματοδοτεί την Αργεντινή διότι οι πολίτες έκαναν 1 μήνα απεργία διότι δε δέχονταν τα νέα μέτρα που τους επέβαλλε το ταμείο, τα καλά τα δικά μας δηλαδή, κι οι πολιτικοί τους δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι γι' αυτό. Αυτό σημαίνει για ' μένα ότι όλος ο λαός της Αργεντινής έδιωξε το ΔΝΤ. Δε ξέρω πως το βλέπεις εσύ αυτό.Αναφέρεις το PSI σαν να ήταν μια ανάσα για εμάς, παρ'όλα αυτά το μόνο που έκανε ήταν να γονατίσει όλους τους κρατικούς οργανισμούς, την Υγεία, την Παιδεία. Ωστόσο δεν αναφέρεις ότι οι Ευρωπαίοι "φίλοι" μας εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία. Το μόνο που έκανε το PSI ήταν χώρος για το νέο δάνειο που έρχεται οπότε και θα φτάσουμε στο ίδιο ποσοστό χρέους σε σχέση με προ PSI εποχή.Η Τουρκία που αναφέρεις ως παράδειγμα είχε δικό της νόμισμα κι ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα διότι το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να υποτιμήσει το νόμισμά της κάτι που εμείς δε μπορούμε να κάνουμε. Όσον αφορά στην πολιτική του Ερντογάν, συμφωνώ ότι ήταν επιτυχημένη, ωστόσο με τι κόστος; Με το μισό πληθυσμό κάτω από τα όρια της φτώχιας; Μη κοιτάς την Κωνσταντινούπολη και τα παράλια, υπάρχει κι άλλο ένα 90% της Τουρκίας.Αν θεωρείς το ΔΝΤ σωτήρα τότε σου προτείνω να δεις στον Εξάντα τι έκανε και συνεχίζει να κάνει το ΔΝΤ στη Γουατεμάλα που τη θεωρούν το πιο επιτυχημένο τους εγχείρημα. Η Γουατεμάλα εδώ και 30 σχεδόν χρόνια χρηματοδοτείται από το ΔΝΤ, έχει ξεπουλήσει τα πάντα σε ιδιώτες που εκμεταλλεύονται όλον τον πληθυσμό, η διαφθορά κυριαρχεί παντού, όλα ανήκουν σε λίγες πλούσιες οικογένειες, πάνω από το 50% του πληθυσμού πεθαίνει από την πείνα ενώ το υπόλοιπο 50% ζει μόλις και μετά βίας με πενιχρούς μισθούς. Κι όλα αυτά για έναν ισοσκελισμό και μια ανάπτυξη 4% που ήρθε μετά από 20 και πλέον χρόνια. Αυτό θεωρείς επιτυχία και για την Ελλάδα; Διότι προτιμώ να αυτοκτονήσω τώρα αν είναι να ζήσω τέτοιες καταστάσεις. Δες εσύ καλύτερα τι έκανε το ΔΝΤ σε όσες χώρες επισκέφτηκε και μετά έλα εδώ να κάνεις υποδείξεις.Παραθέτεις μια σελίδα που δείχνει το βιοτικό επίπεδο σε σχέση με τη μόρφωση και άλλα πολλά κριτήρια. Αλήθεια, χωρίς Υγεία, Παιδεία και δουλειές, τι βιοτικό επίπεδο θα έχουμε εμείς αν συνεχίσουμε με αυτή την πολιτική; Δε νομίζεις ότι είναι καλύτερη μια δραστική, ίσως και σκληρή λύση από το να αργοπεθαίνουμε χωρίς αποτέλεσμα;
Εγώ προσωπικά τον καμαρώνω κι ας μην το ψήφισα. Μπορεί να διαφωνώ μαζί του σε πολλά αλλά στο συγκεκριμένο συμφωνώ απόλυτα. Έλεος με τον φετιχισμό του ευρώ, δραχμή και πάλι δραχμή. Σωστά, γιατί να γίνουμε Αργεντινή που πλέον δε χρωστά σε κανέναν, έχει ανάπτυξη, μικρότερη ανεργία από εμάς και καλύτερο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Ενώ με το ευρώ, μπορεί να πεινάμε αλλάααααααα τουλάχιστον νιώθουμε Ευρωπαίοι, έχουμε άλλον αέρα.ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΔ!
H Αργεντινή χρωστάει τώρα 44% του ΑΕΠ της και αυτό επετεύχθη α.επειδη προσανατολίστηκε στην αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών (απο 26 δις το 2000 σε 68.5 δις σήμερα) και β. στο ποσοστό χρέους που της χαρίστηκε Ακόμα και έτσι δεν έχει καλύτερο βιοτικό επίπεδο απο εμας 29η θέση εμείς (με πτωτικές τάσεις) 45η θέση αυτοί (με ανοδικές τάσεις).Σε μια τόσο έντονη ελλειματική οικονομία όπως η δική μας η επιστροφή στη δραχμή θα σήμαινε μια πληθωριστική δραχμή υποτιμημένη, πολύ μικρής αξίας και όχι αυτή που θυμόμασταν πριν το ευρώ (που καλύβαμε την μαύρη τρύπα με δανεικά και μετά κρύβαμε ότι πήραμε δανεικά..)Αυτό που λέω είναι ότι ο Τσίπρας και το κόμμα του δεν ευνοεί την επιχειρηματικότητα που θα παράξει τον πλούτο αντιθέτως προωθεί τις αργομισθίες στο δημόσιο και άλλα πολλά εμπριμέ.Η Ελλάδα στον δείκτη της επιχειραματικότητας είναι κάπου στην 140η θέση εξαιτίας των πολιτικών των κλεφτοκοτάδων του πασοκ και της Νδ τα τελευταία 30χρόνια, θα περίμενε κανείς ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτό το σκηνικό θα αποτελούταν απο ένα κόμμα μεταρυθμίσεων και εύνοιας της επιχειρηματικότητας και όχι απο ακροαριστερούς που θα διαλύσουν ότι έχει απομείνει στον ιδιωτικό τομέα.Χρειάζεται να αυξήσουμε το συνάλλαγμα που έρχεται στην χώρα μας πάρτε το χαμπάρι, το ξέρετε ότι οι εξαγωγές της Ελλάδα είναι όσες και μιας μικρής χώρας της Βαλτικής; Αυτές οι χώρες που έχουν το 1/3 του δικού μας πληθυσμού που δεν είχαν ιδέα πως πάιζεται το παιχνίδι λόγω του κομμουνισμού εξάγουν προιόντα και υπηρησίες αξίας ίσης με τα δικά μας του τριπλάσιου πληθυσμού και του ελληνικού επιχειρηματικού δαιμονίου (αν σας αρέσουν οι ευφημισμοί..)Υπάρχει μία προφανής τάση ανάμεσα σε ψηφοφόρους του Σύριζα να θεωρούν τους εαυτούς τους επαναστάτες και ακέραιους κτλ κτλ. Εγώ δεν έχω την πολυτέλεια να θεωρώ την παραμυθία που προσφέρει ο σύριζα έστω και μέτρια λύση για την Ελλάδα και ούτε ανέχομαι να παραμυθιάζομαι με φαντασιακά σχήματα. Παραγωγή, παραγωγικότητα, επιχειρηματικότητα, ποιότητα, εξαγωγές λοιπόν και όχι μαγικό ραβδί..
1) Η Αργεντινή δε χρωστά πλέον σε εξωτερικούς δανειστές, χώρες, ιδρύματα αλλά σε τράπεζες λόγω ομολόγων όπως κάθε χώρα.2) Απορώ πως αναφέρεις το 44% του ΑΕΠ της λες κι είναι υπέρογκο χρέος όταν το δικό μας ανέρχεται στο 160% + του ΑΕΠ.3) Ο μόνος λόγος που αυξήθηκε το ΑΕΠ της είναι διότι έδιωξε το ΔΝΤ το 2001 το οποίο την απομυζούσε και την κατέστρεφε όπως κάνει και σε εμάς. Αλήθεια, όταν προωθούν μέτρα που στόχο έχουν την ύφεση (δηλαδή τη μείωση του ΑΕΠ) πως περιμένεις να αυξηθεί η παραγωγή μας όταν τα μέτρα αυτά κλείνουν τη μία εταιρεία μετά την άλλη;4) Αυτή η θέση που αναφέρεις είναι η θέση ανταγωνιστικότητας κι ΟΧΙ ανάπτυξης. Η Αργεντινή είναι μέσα στην 20αδα των χωρών με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα.5) Δεν υποστήριξα τον Τσίπρα, αφού όπως είπα και παραπάνω, διαφωνώ κάθετα μαζί του σε πάρα πολλά πράγματα, απλά συμφωνώ σε αυτό που είπε περί Αργεντινής. Άλλωστε έχεις την εντύπωση ότι εμείς δεν χρεωκοπήσαμε; Όχι μόνο αυτό αλλά πάθαμε κάτι χειρότερο, χρεωκοπούμε καθημερινά δυστυχώς γιατί δεν έχουμε πολιτικούς με αρ....δια.6) Η οικονομία μας είναι ελλειματική και δυστυχώς με αυτά τα μέτρα γίνεται όλο και πιο ελλειματική. Φαντάσου ότι πριν το ΔΝΤ είχαμε παραγωγή που έφτανε να ικανοποιήσει το 91% των Ελλήνων και τώρα αυτό το ποσοστό έχει πέσει κάτω του 70% και συνεχίζει ακάθεκτο την πτώση του.7) Το ποσοστό χρέους δεν "χαρίστηκε" στην Αργεντινή. Το διέγραψε, σχεδόν ολόκληρο διότι δε μπορούσε να το αποπληρώσει. Αν ήξερες οικονομικά, έστω και ελάχιστα, θα ήξερες ότι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε σε ένα δις χρόνια να αποπληρώσουμε το δικό μας χρέος χωρίς ολική ή μερική διαγραφή.Μη ξεχνάς ότι τα χρήματα του ΔΝΤ δεν πάνε σε μας αλλά στην αποπληρωμή τόκων, όχι χρέους, τόκων του χρέους.8) Η χρεωκοπία και η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα όχι μόνο μαγικό ραβδί δεν είναι, είναι μια πάρα πολύ δύσκολη αλλά υπεύθυνη λύση και δυστυχώς πλέον η μοναδική στο δικό μας πρόβλημα. Αν θεωρείς ότι έχω παραμυθιαστεί, τότε κι εγώ θεωρώ ότι δυστυχώς εσύ όπως και πολλοί άλλοι παραμυθιαστήκατε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και γι αυτό άλλωστε τώρα μας κυβερνούν τόσο δημοκρατικά και σωστά.