Ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει τις διαθέσιμες επιλογές του για να σταματήσει το Ιράν από το να μπορέσει να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας προληπτικών αεροπορικών επιδρομών, μια κίνηση που θα έρθει σε ρήξη με τη μακροχρόνια πολιτική του περιορισμού της Τεχεράνης με διπλωματία και κυρώσεις.
Η επιλογή του στρατιωτικού πλήγματος κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν εξετάζεται τώρα πιο σοβαρά από ορισμένα μέλη του επιτελείου του, τα οποία σταθμίζουν την πτώση του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ - συμμάχου της Τεχεράνης - στη Συρία, το μέλλον των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή και τον αποδεκατισμό από το Ισραήλ των πολιτοφυλακών Χεζμπολάχ και Χαμάς, αντιπροσώπων του καθεστώτος.
Η αποδυναμωμένη περιφερειακή θέση του Ιράν και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για το αναπτυσσόμενο πυρηνικό έργο της Τεχεράνης έχουν εντείνει τις ευαίσθητες συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες, δήλωσαν αξιωματούχοι στη Wall Street Journal. Όλες οι διαβουλεύσεις για το θέμα, ωστόσο, παραμένουν σε πρώιμο στάδιο. Το Ιράν διαθέτει μόνο του αρκετό εξαιρετικά εμπλουτισμένο ουράνιο για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών βομβών, καθιστώντας το τη μόνη χώρα που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και παράγει σχάσιμο υλικό σε ποσοστό 60% σχεδόν σε επίπεδο όπλων. Θα χρειαστούν μόνο λίγες ημέρες για να μετατραπεί αυτό το απόθεμα σε πυρηνικό καύσιμο οπλικού βαθμού. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικό όπλο.
Η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου υπεύθυνη για τη διαδικασία μετάβασης εξουσίας σχεδιάζει στρατηγική «μέγιστης πίεσης 2.0» κατά του καθεστώτος, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τον σχεδιασμό, τη συνέχεια της προσέγγισης της πρώτης θητείας του με επίκεντρο τις αυστηρές οικονομικές κυρώσεις.
Αυτή τη φορά, ο εκλεγμένος πρόεδρος και οι συνεργάτες του εξειδικεύουν τα στρατιωτικά βήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κεντρικό στοιχείο της εκστρατείας του κατά της Τεχεράνης, αν και εξακολουθούν να συνδυάζονται με αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις.
Δύο ευρείες επιλογές έχουν προκύψει στις συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συνομιλιών που έχουν πραγματοποιηθεί με τον Τραμπ, δήλωσαν τέσσερις άνθρωποι που γνωρίζουν τον σχεδιασμό.
- Η μία οδός, που περιγράφεται από δύο άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο, περιλαμβάνει την ενίσχυση της στρατιωτικής πίεσης με την αποστολή περισσότερων αμερικανικών δυνάμεων, πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων στη Μέση Ανατολή.
- Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να πουλήσουν προηγμένα όπλα στο Ισραήλ, όπως βόμβες διάρρηξης καταφυγίων, ενισχύοντας την επιθετική δύναμη πυρός του με στόχο το Τελ Αβίβ να θέσει εκτός λειτουργίας τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ενώ ο Τραμπ έχει επιμείνει ότι επιδιώκει να αποφύγει τη μαζική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε στο Time σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη ότι υπάρχει πιθανότητα οι ΗΠΑ να πάνε σε πόλεμο με το Ιράν, εν μέρει επειδή η Τεχεράνη σχεδίαζε να τον δολοφονήσει. «Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί», είπε. Ο Τραμπ εξέτασε την ιδέα προληπτικών χτυπημάτων κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν προς το τέλος της πρώτης θητείας του, δήλωσαν πρώην αξιωματούχοι, λίγο αφότου οι διεθνείς επιθεωρητές αποκάλυψαν ότι το απόθεμα πυρηνικού υλικού του Ιράν είχε αυξηθεί. Αλλά ο Τραμπ, μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα, αμφισβήτησε ότι έχει ποτέ εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης, ισχυριζόμενος ότι ανώτεροι σύμβουλοι του υπουργείου Άμυνας ανέπτυξαν πολεμικά σχέδια και τον πίεσαν να εγκρίνει ένα χτύπημα.
Συνεργάτες και έμπιστοι του Τραμπ που υποστηρίζουν τη χρήση στρατιωτικών επιλογών για τη δεύτερη θητεία του είπαν ότι η βασική ιδέα θα ήταν να υποστηριχθούν ισραηλινά χτυπήματα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις όπως η Νατάνζ, το Φορντόου και το Ισφαχάν, και ακόμη και να συμμετάσχουν ενδεχομένως οι ΗΠΑ σε μια κοινή επιχείρηση.
Πολλοί νυν και πρώην Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχουν τεράστιες αβεβαιότητες σχετικά με το πόσο επιτυχημένο θα ήταν ένα χτύπημα από το Ισραήλ ενάντια στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ορισμένες από τις οποίες είναι θαμμένες βαθιά στο υπέδαφος. Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι από τους συμμάχους του Τραμπ επιμένουν ότι οι πρώτοι μήνες της επιστροφής του στην εξουσία του παρουσιάζουν τη σπάνια ευκαιρία να αντιμετωπίσει την πυρηνική ανάπτυξη του Ιράν, ενώ το καθεστώς βρίσκεται σε αποδυναμωμένη θέση.
Η κυβέρνηση Ομπάμα επεδίωξε να διευθετήσει την πυρηνική άνοδο του Ιράν με μια πολυεθνική συμφωνία, με αποκορύφωμα το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης του 2015, το οποίο περιόρισε προσωρινά το πυρηνικό έργο της Τεχεράνης. Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από το εν λόγω σύμφωνο και άσκησε οικονομική πίεση στο Ιράν με την ελπίδα ότι θα εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπάθησε να αναβιώσει τη συμφωνία του 2015, αλλά το Ιράν κατέληξε να αποχωρήσει, οδηγώντας την κυβέρνησή του να διατηρήσει πολλές από τις κυρώσεις της εποχής Τραμπ στην Ισλαμική Δημοκρατία. Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, εδώ και χρόνια εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά δεν το έχει κάνει, εν μέρει λόγω της αμερικανικής επιφυλακτικότητας απέναντι σε αυτό. Η κυβέρνηση Ομπάμα το 2012 προειδοποίησε τον Νετανιάχου να μην εξαπολύσει επιθέσεις καθώς το Ιράν έχτιζε το πυρηνικό του πρόγραμμα πριν από την πυρηνική συμφωνία του 2015. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει σταθερά ότι επιδιώκει μια διπλωματική λύση για τις πυρηνικές προόδους του Ιράν.
Οι συζητήσεις για ένα ισραηλινό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα ήταν διαφορετικές αυτή τη φορά. «Υπάρχει ισχυρή στήριξη για την επιλογή το Ισραήλ να αναλάβει στρατιωτική δράση όπως κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον του», δήλωσε ο Gabriel Noronha, ο οποίος εργάστηκε για την πολιτική του Ιράν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ. "Το Ιράν δεν έχει πολλά περιθώρια προτού χτυπήσει τις κόκκινες γραμμές [του Ισραήλ] και εξακολουθεί να φαίνεται ότι έχει πρόθεση να κλιμακώσει περαιτέρω."
Οι συνεργάτες του Τραμπ λένε ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις τρέχουσες κυρώσεις και να επιβάλουν νέες, συμπεριλαμβανομένου του επαναπροσδιορισμού των υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη Χούτι στην Υεμένη ως ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης και της απαγόρευσης στις χώρες που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο να αγοράζουν αμερικανική ενέργεια. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα από την αυξημένη οικονομική και χρηματοπιστωτική πίεση, επειδή το Ιράν «προσπαθεί ενεργά να σκοτώσει τον πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε άτομο της ομάδας μετάβασης εξουσίας. Το Ιράν έχει δώσει στις ΗΠΑ διαβεβαιώσεις ότι δεν θα δολοφονήσει τον Τραμπ σε αντίποινα για την εντολή του το 2020 να σκοτώσει τον κορυφαίο Ιρανό παραστρατιωτικό ηγέτη Κασέμ Σουλεϊμανί, την πιο επιθετική στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ κατά του Ιράν εδώ και χρόνια.
Η επερχόμενη κυβέρνηση επιμένει ότι το δίκτυο αντιπροσώπων της Τεχεράνης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως, εκτός εάν το Ιράν στερηθεί οικονομικών και στρατιωτικών πόρων.
Η Τεχεράνη διαθέτει ήδη αρκετό σχάσιμο υλικό για την παραγωγή περισσότερων από 12 πυρηνικών βομβών, σύμφωνα με εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Αν και το Ιράν δεν κατασκευάζει επί του παρόντος βόμβα, ανέφερε η έκθεση, είναι καλύτερα προετοιμασμένο για να το κάνει χάρη στην έρευνα που έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες. Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει εδώ και καιρό σαφές ότι η αντίδρασή τους σε ένα χτύπημα θα ήταν να διώξουν τους επιθεωρητές του ΟΗΕ και να εγκαταλείψουν τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, η οποία δεσμεύει την Τεχεράνη να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Η μόνη χώρα που το έχει κάνει ποτέ αυτό είναι η Βόρεια Κορέα, η οποία συνέχισε να παράγει κρυφά πυρηνικά όπλα - μια πορεία που η Τεχεράνη έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει.