Τα παλαιότερα γνωστά στοιχεία του Χριστιανισμού στην περιοχή βόρεια της Ιταλίας ήρθαν στο φως λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, από αρχαιολόγους, οι οποίοι αποκαλούν την ανακάλυψη μία από τις «πιο σημαντικές μαρτυρίες του πρώιμου χριστιανισμού».
«Θα μας αναγκάσει να πάμε πίσω την ιστορία του Χριστιανισμού στη Φρανκφούρτη και πολύ πιο πέρα για περίπου 50 με 100 χρόνια», δήλωσε ο Μίχαελ Γιόζεφ, δήμαρχος της Φρανκφούρτης, στη Γερμανία, όπου εκτάφηκε το τεχνούργημα.
Το φυλαχτό, που δημοσιοποιήθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φρανκφούρτης την περασμένη εβδομάδα, ονομάζεται ασημένια επιγραφή της Φρανκφούρτης. Ανακαλύφθηκε το 2018, η επιγραφή έχει αναλυθεί και μελετηθεί για χρόνια πριν τελικά κυκλοφορήσει στο κοινό αυτό το μήνα. Η ασημένια επιγραφή της Φρανκφούρτης είναι μια γκραβούρα σε ασημένιο φύλλο που αποτελείται από 18 γραμμές γραμμένες στα λατινικά. Χρονολογείται μεταξύ 230 και 260 μ.Χ. και ανακαλύφθηκε τυλιγμένο σε ένα μικρό ασημένιο φυλαχτό.
Der Althistoriker Hartmut Leppin erklärt die „Frankfurter Silberinschrift“: Wie kam das Christentum ins römische Germanien? Welchen Gefahren war ein Christ ausgesetzt? Und welche Sensationsfunde könnten noch kommen? Ein Interview mit Jannis Koltermann https://t.co/brHAeXTO6N
— FAZ Feuilleton (@FAZ_Feuilleton) December 14, 2024
Σε ένα δελτίο τύπου που μεταφράστηκε από τα γερμανικά, το μουσείο εξήγησε ότι το τεχνούργημα βρέθηκε σε έναν τάφο του τρίτου αιώνα στην Έσση της Γερμανίας, εκεί που κάποτε ήταν η πρώην ρωμαϊκή πόλη Nida.
«Εις το όνομα του Αγίου Τίτου. Άγιος, άγιος, άγιος! Στο όνομα του Ιησού Χριστού, Υιού του Θεού! Ο Κύριος του κόσμου αντιστέκεται με (δυνάμεις) σε όλες τις επιθέσεις (ή αναποδιές). Ο Θεός δίνει την είσοδο στην ευημερία. Είθε αυτό το μέσο σωτηρίας να προστατεύει τον άνθρωπο που παραδίδεται στο θέλημα του Κυρίου Ιησού Χριστού, Υιού του Θεού, αφού ενώπιον του Ιησού Χριστού καθένας κλίνει το γόνυ: οι εν ουρανοί, οι επί της γης και οι κάτω από τη γη, και κάθε γλώσσα εξομολογείται (Ιησούς Χριστός)», αναφέρει η μετάφραση.
Ο Άγιος Τίτος ήταν χριστιανός ιεραπόστολος του πρώτου αιώνα και μαθητής του Αποστόλου Παύλου. Η επιγραφή καλεί επίσης το φυλαχτό να προστατεύει «τον άνθρωπο που δίνει στο θέλημα τον Κύριο Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού». «Τα ουράνια, τα γήινα και τα υπόγεια, και κάθε γλώσσα εξομολογούνται (στον Ιησού Χριστό)», καταλήγει το κείμενο. Γραμμένη στα λατινικά, η επιγραφή χρειάστηκε αρκετές εβδομάδες για να αποκρυπτογραφηθεί λόγω της επιδεινωμένης κατάστασής της. Οι αρχαιολόγοι έπρεπε να «ξετυλίξουν ψηφιακά» το ασημένιο φύλλο, το οποίο ήταν τσαλακωμένο για περίπου 1.800 χρόνια.
Χρησιμοποιώντας αξονική τομογραφία και υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, το κείμενο αποκρυπτογραφήθηκε τελικά τον Μάιο. Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια μετάφρασης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι ερευνητές κάνουν λόγο για τον «πρώτο χριστιανό βόρεια των Άλπεων» και εικάζουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι χριστιανικοί ταφικοί χώροι σε όλη την Ευρώπη οι οποίο δεν έχουν ανακαλυφθεί.
«Αυτό το εξαιρετικό εύρημα επηρεάζει πολλούς τομείς έρευνας και θα κρατήσει την επιστήμη απασχολημένη για πολύ καιρό ακόμα», δήλωσε η Ίνα Χάρτγουιγκ, επικεφαλής πολιτισμού και επιστήμης της Φρανκφούρτης.
«Αυτό (το εύρημα) επηρεάζει την αρχαιολογία καθώς και τις θρησκευτικές σπουδές, τη φιλολογία και την ανθρωπολογία», συνέχισε. «Ένα τόσο σημαντικό εύρημα εδώ στη Φρανκφούρτη είναι πραγματικά κάτι το εξαιρετικό».