Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pexels
0

Ένα άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό φέρεται να αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας.

Η αιγυπτιακή-δομινικανική αρχαιολογική αποστολή, με επικεφαλής την Κάθλιν Μαρτίνες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Pedro Henríquez Ureña στον Άγιο Δομίνικο, αποκάλυψε σημαντικά ευρήματα στο ναό Taposiris Magna, που βρίσκεται δυτικά της Αλεξάνδρειας. Στο συγκεκριμένο σημείο πολλοί θεωρούν ότι βρίσκεται ο τάφος της βασίλισσας της Αίγυπτου.

Ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα είναι ένα λευκό μαρμάρινο άγαλμα μιας γυναίκας που κοσμείται με ένα βασιλικό στέμμα, το οποίο πιστεύεται ότι αποκαλύπτει το πρόσωπο της Κλεοπάτρας. Η αρχαιολόγος Κάθλιν Μαρτίνες, που διεξάγει έρευνες στον ναό εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, πιστεύει ότι το άγαλμα απεικονίζει το πραγματικό πρόσωπο της τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου, η οποία κυβέρνησε από το 51 π.Χ. έως το 30 π.Χ..

Κλεοπάτρα Facebook Twitter
© Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Ωστόσο, ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου του διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας, καθιστώντας πιο πιθανό ότι το άγαλμα απεικονίζει μια πριγκίπισσα από τη δυναστεία των Πτολεμαίων.

«Κοίταξα προσεκτικά την προτομή. Δεν είναι η Κλεοπάτρα, είναι ρωμαϊκή» δήλωσε στο Live Science ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζαζί Χαουάς.

Κλεοπάτρα Facebook Twitter
© Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε επίσης 337 νομίσματα, πολλά από τα οποία φέρουν την εικόνα της βασίλισσας Κλεοπάτρας, μαζί με τελετουργικά αγγεία, λάμπες πετρελαίου, ασβεστολιθικά δοχεία, χάλκινα αγάλματα και μια σειρά από άλλα αντικείμενα. Μεταξύ αυτών ήταν ένα χάλκινο δαχτυλίδι αφιερωμένο στη θεά Χάθορ -η αιγυπτιακή θεά του ήλιου, του ουρανού, των νεογέννητων και των νεκρών- και ένα φυλαχτό σε σχήμα σκαραβαίου, στο οποίο αναγραφόταν η φράση: «Η δικαιοσύνη του Ρα αναστήθηκε». Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με θραύσματα κεραμικών και αγγείων, χρονολόγησαν την κατασκευή του ναού στον 1ο αιώνα π.Χ.

Κλεοπάτρα Facebook Twitter
© Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Ένας ελληνικός ναός μεταξύ των αρχαιολογικών ευρημάτων

Η αρχαιολογική αποστολή έφερε στο φως τα απομεινάρια ενός ναού της ελληνικής εποχής του 4ου αιώνα π.Χ., ο οποίος καταστράφηκε μεταξύ του 2ου αιώνα π.Χ. και των αρχών της Κοινής Εποχής.

Η αρχαιολογική αποστολή έφερε στο φως τα απομεινάρια ενός ναού της ελληνικής εποχής του 4ου αιώνα π.Χ., ο οποίος καταστράφηκε μεταξύ του 2ου αιώνα π.Χ. και των αρχών της Κοινής Εποχής. Η δομή αυτή βρίσκεται κοντά σε ένα περίπλοκο σύστημα σήραγγας που συνδέει τη λίμνη Μαριούτ με τη Μεσόγειο Θάλασσα. Πρόσθετα ευρήματα περιλαμβάνουν έναν μεγάλο τάφο με 20 θαλάμους και έναν άλλο τάφο κάτω από τον αρχαίο φάρο Taposiris Magna. Ο τελευταίος περιέχει τρία δωμάτια, ένα από τα οποία περιείχε εννέα μαρμάρινα αγάλματα μισού μήκους και διάφορα αντικείμενα.

Οι προκαταρκτικές υποβρύχιες ανασκαφές γύρω από τα βυθισμένα τμήματα του ναού Taposiris Magna αποκάλυψαν ανθρώπινους σκελετούς και μια μεγάλη συλλογή αγγείων. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την πολιτιστική και ιστορική σημασία του χώρου, ο οποίος συνεχίζει να προσφέρει πληροφορίες για το πλούσιο παρελθόν της περιοχής.

Με πληροφορίες από Daily News Egypt, Independent, New York Post

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ιστορία μιας πόλης / Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ένας βυζαντινός ναός στο κέντρο της πόλης και μια φωνή που έρχεται από 1000 χρόνια πριν. Τι μάς διηγείται το σύντομο βυζαντινό ποίημα που βρίσκεται στη μαρμάρινη επιγραφή, πάνω από την είσοδο του ναού της πλατείας Κλαυθμώνος; Ο Γιώργος Πάλλης εξηγεί στην Αγιάτη Μπενάρδου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942 ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM