Την κατάργηση των νόμων περί βλασφημίας ζητά με ερώτηση στη βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος, με αφορμή μήνυση πολιτών κατά συντελεστών θεατρικής παράστασης. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι η Ελλάδα μαζί με την Πολωνία και την Ιρλανδία είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ νόμοι που προβλέπουν ποινές φυλάκισης, επιτρέποντας έτσι τη δίωξη πολιτών και ανθρώπων της τέχνης.
Η ερώτηση του κ. Τατσόπουλου προς τον αρμόδιο υπουργό:
«Η Ελλάδα είναι μια από τις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πολωνία και Ιρλανδία οι άλλες δύο) όπου εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ νόμοι περί βλασφημίας που προβλέπουν ποινές φυλάκισης μέχρι και δύο έτη (άρθρα 198 και 199 του Π.Κ). Στην Ελλάδα, οι συγκεκριμένοι νόμοι επιτρέπουν την ποινική δίωξη πολιτών, ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης, εγκαθιδρύοντας ένα καθεστώς αυτολογοκρισίας, ενώ παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα σε θρησκευτικές οργανώσεις να ασκούν πίεση και έλεγχο κατά βούληση στην ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και δραστηριότητα. Τελευταίο παράδειγμα η μήνυση που άσκησαν δύο πολίτες κατά των συντελεστών της θεατρικής παράστασης “Corpus Christi”. Δύο μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου με την οποία καταδικάζεται η παράσταση και παράλληλα καλείται «ο Λαός να την αποδοκιμάσει».
Το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης προστατεύεται από όλους τους διεθνείς θεσμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) το έχει χαρακτηρίσει ως «ένα από τα βασικά θεμέλια μιας δημοκρατικής κοινωνίας». Επίσης, η Επιτροπή της Βενετίας (συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης για συνταγματικά θέματα) σε έκθεσή της με θέμα τη σχέση μεταξύ της ελευθερίας έκφρασης και της θρησκευτικής ελευθερίας, συνιστά να καταργηθεί το αδίκημα της βλασφημίας και να μην γίνει καμία εκ νέου εισαγωγή του. Τέλος, ο Ο.Η.Ε. υιοθέτησε τον Μάρτιο του 2011 ψήφισμα για την Καταπολέμηση της Θρησκευτικής Μισαλλοδοξίας στο οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά στο ζήτημα της δυσφήμησης των θρησκειών αλλά αντίθετα δίνεται έμφαση σε θέματα θρησκευτικής ανεκτικότητας και εκπαίδευσης.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Γιατί η κυβέρνηση επιμένει να διατηρεί σε ισχύ τους νόμους περί βλασφημίας, δίδοντας έτσι το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να παρεμβαίνει σε ζητήματα ελευθερίας της έκφρασης;
2. Προτίθεται ο Υπουργός να προβεί σε κατάργηση των νόμων περί βλασφημίας;»
σχόλια