Αγγέλικα Κοροβέση: Το δίγλωσσο λεύκωμα της γλύπτριας παρουσιάστηκε στον Ιανό

Αγγέλικα Κοροβέση: H γλύπτρια των ηχογλυπτών Facebook Twitter
0

Η Αγγέλικα Κοροβέση είναι κυρίως γνωστή για τα Ηχογλυπτά της που οπτικοποιούν τα ηχητικά κύματα του προφορικού λόγου, τους Ισορροπιστές της και πολλά δημόσια έργα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, με πιο πρόσφατο, το εμβληματικό μνημείο των εξεγερθέντων Επαγγελματο-βιοτεχνών του 1927, που ανεγέρθηκε επί της Πανεπιστημίου 42, στο κέντρο της Αθήνας, το 2023.

Αγγέλικα Κοροβέση: H γλύπτρια των ηχογλυπτών Facebook Twitter

Η Αγγέλικα Κοροβέση, υπήρξε μαθήτρια του Δημήτρη Καλαμάρα την περίοδο 1970-1976. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην Α.Σ.Κ.Τ., επικεντρώθηκε στις σύγχρονες τάσεις της ευρωπαϊκής τέχνης της περιόδου, μελετώντας ιδιαίτερα το πειραματικό και πρωτοποριακό έργο των Jean Tinguely, Takis και Ιάννης Ξενάκης καθώς και των καλλιτεχνών της Οπτικό-Κινητικής Τέχνης (Carlos Cruz-Díez, Jesús-Rafael Soto, Julio Le Parc, Yaacov Agam).

Αγγέλικα Κοροβέση: H γλύπτρια των ηχογλυπτών Facebook Twitter

Από τα πρώτα της έργα εστίασε στις έννοιες των δομών της γλυπτικής όπως: ισορροπία, βαρύτητα, δύναμη, ρυθμός, αρμονία, αναλογία κ.ά. στις οποίες είδε κοινωνικές και ανθρωπολογικές προεκτάσεις.

Το 1988, στον κεντρικό κόμβο Λεωφόρου Μεσογείων και Κατεχάκη, έξω από το σταθμό του Μετρό «Κατεχάκη», τοποθετήθηκε το έργο της «Επικοινωνία», γνωστό σε δεκάδες Αθηναίους. Πρόκειται για μια σύνθεση με κεραίες εμπνευσμένο από την Ελεύθερη Ραδιοφωνία 98.4 FM που μόλις τότε  ξεκινούσε. Η πεζογέφυρα Καλατράβα που υψώθηκε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, Αθήνα 2004, στο ίδιο σημείο συμπεριέλαβε το γλυπτό της Κοροβέση δημιουργώντας έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα στην έννοια της γλυπτικής επικοινωνίας της Κοροβέση με το μουσικό σχήμα της πεζογέφυρας.  

Αγγέλικα Κοροβέση: H γλύπτρια των ηχογλυπτών Facebook Twitter

Από το 1988 και έπειτα, η Κοροβέση εστίασε στη μελέτη των ήχων, της εκφοράς τους και της γλυπτικής τους υπόστασης και κατάφερε να στερεοποιήσει τη ρευστότητά τους.

Στην Art Athina το 1995, παρουσίασε για πρώτη φορά την «Εικόνα της Φωνής». Στη συνέχεια, ερευνώντας τις δυνατότητες της Υπολογιστικής Γλωσσολογίας, η οποία αναλύει και συνθέτει τις κυματομορφές του ήχου σε οπτικές αναπαραστάσεις, και της Κοινωνιοφωνητικής, η οποία εστιάζει στην ιδιαίτερη εκφορά του λόγου και στις μοναδικές ηχητικές δομές κάθε λέξης, η Αγγέλικα Κοροβέση κατάφερε να μετατρέψει τον ήχο σε γλυπτική, στις γνωστές «ηχομορφές», ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη σύγχρονη τέχνη, της γλυπτικής μέσω του ήχου. Αυτό, την τοποθετεί  ανάμεσα σε καλλιτέχνες όπως η Christine Sun Kim, ο Bill Fontana και ο Bernhard Leitner, το έργο των οποίων αναδιαμορφώνει τα παραδοσιακά όρια του ήχου στην τέχνη.

Αγγέλικα Κοροβέση: H γλύπτρια των ηχογλυπτών Facebook Twitter

- 1997 Το «Μνημείο Εθνικής Αντίστασης 1944 – Εκτέλεση Ηρώων», στον Καρακόλιθο Λιβαδειάς, διαστάσεων 8x10x1 μ. δημιούργησε ένα νέο τοπόσημο στην περιοχή σηματοδοτώντας για πρώτη φορά το πέρασμα σε υπερμεγέθη δημόσια γλυπτά στην Ελλάδα. Τέτοια υπερμεγέθη έργα θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια, από την Αγγέλικα Κοροβέση στο Παρίσι (Οι Δρόμοι του Νερού 2013, Αλληλουχία Κρυστάλλων 2016) και στην Κίνα (Ειρήνη 2021)

-  2001 Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Υπαίθρια Έκθεση Σύγχρονης Γλυπτικής των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τίτλο “Connecting Worlds” (John F. Kennedy Center, Ουάσιγκτον όπου παρουσίασε τη λέξη «Peace».

-  2004 Η έκθεση με τίτλο “SonArt-Olympics” που διοργάνωσε το Μουσείο Βορρέ περιόδευσε στην Αμερική, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Αγγλία.

- 2006-08 Συμμετείχε στον παγκόσμιο διαγωνισμό και την περιοδική έκθεση με τίτλο “2008 Olympic Landscape Sculpture Designs Contest”, όπου της απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο γλυπτικής για το έργο της «The Olympic Spirit».

Αγγέλικα Κοροβέση: H γλύπτρια των ηχογλυπτών Facebook Twitter

- 2010 Οι «Ισορροπιστές» με ανθρωπολογικά, ψυχολογικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά μαζί με την ηχομορφή «Ειρήνη»  γίνονται εμβληματική ενότητα της γλυπτικής της και σήμα κατατεθέν της Αγγέλικα Κοροβέση.

-  2013 Η μεγάλη αναδρομική έκθεση του έργου της Αγγέλικας Κοροβέση με τίτλο «Ο Χρόνος, οι Μορφές, οι Έννοιες» για πρώτη φορά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εγκαινιάζει τη σύνδεση ενός ιστορικού μουσείου με τη σύγχρονη τέχνη. Η συνύπαρξη των γλυπτών της με τα αριστουργήματα της Αρχαιότητας ανέδειξε τη διαχρονικότητα της ελληνικής τέχνης και συνέδεσε το παρελθόν με το σύγχρονο πειραματισμό.

- 2023 Το πιο πρόσφατο δημόσιο έργο της, το Μνημείο «Ματωμένη Πέμπτη του 1927» του Επαγγελματοβιομηχανικού Κινήματος στην Αθήνα, αποτελεί μια διαφορετική πρόταση για τα πρότυπα των ηρωικών μνημείων στον αστικό χώρο.

Αγγέλικα Κοροβέση: H γλύπτρια των ηχογλυπτών Facebook Twitter

Την παρουσίαση έκαναν ο επιμελητής της έκδοσης Γιάννης Κολοκοτρώνης, Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, ο Γιώργος Κακαβάς, Γενικός Διευθυντής Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και η Ανθούλα Δανιήλ, Δρ. Φιλολογίας, Συγγραφέας, Κριτικός Λογοτεχνίας.

0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα από το Ξέφωτο: Η εικαστικός Νάνα Σαχίνη αποκαλύπτει έναν αθέατο κόσμο

Τέχνες / Μέσα από το Ξέφωτο: Η εικαστικός Νάνα Σαχίνη αποκαλύπτει έναν αθέατο κόσμο

Το Ξέφωτο είναι η τελετουργική φυγή, ο χώρος που χορεύουν οι μάγισσες στο συλλογικό φαντασιακό, εκεί που κατοικοεδρεύουν οι νύμφες, η πλατεία στην πόλη, η πολλαπλότητα που δεν περιχαρακώνεται.
LIFO NEWSROOM
MYKONOS ART FESTIVA: Μια μεγάλη γιορτή για την τέχνη ξεκινάει στη Μύκονο

Τέχνες / Mykonos Art Festival 2022: Μια μεγάλη γιορτή για την τέχνη ξεκινάει στη Μύκονο

ο Mykonos Art Festival 2022 φιλοδοξεί φέτος να αγκαλιάσει όλους τους χώρους της δημιουργίας, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού αλλά και τις τοποθεσίες – φορείς ιστορίας και παράδοσης.
THE LIFO TEAM
Διαγωνισμό Γραφιστικού Σχεδιασμού Αφίσας: «Water & Movement»

Τέχνες / «Water & Movement»: Διαγωνισμός γραφιστικού σχεδιασμού αφίσας από την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Αθήνα και το Flux Laboratory

Το 2022, το «The New Now» εξερευνά το πεδίο «Water & Movement» και προσκαλεί ενδιαφερόμενους άνω των 18 ετών που ζουν στην Ελλάδα, σε έναν διαγωνισμό γραφιστικού σχεδιασμού αφίσας.
THE LIFO TEAM
Η Σαουδική Αραβία αποχαιρέτησε τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, με την παράσταση χορού “THE THREAD” ΤΟ ΝΗΜΑ

Τέχνες / Η Σαουδική Αραβία αποχαιρέτησε τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, με την παράσταση χορού «THE THREAD» ΤΟ ΝΗΜΑ

Το τελευταίο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία – χορογραφία  Russell Maliphant, κοστούμια Μαίρης Κατράντζου, φωτισμούς – Michael Halls.
THE LIFO TEAM