Βόρεια Κορέα: Διαδικτυακές ομάδες έκλεψαν 1,3 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα το 2024

Βόρεια Κορέα: Διαδικτυακές ομάδες έκλεψαν 1,3 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα το 2024 Facebook Twitter
Φωτ.: Pexels
0

Διαδικτυακές ομάδες που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα έχουν κλέψει μέσω χάκινγκ 1,34 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα, κατά τη διάρκεια του 2024, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της ροής εσόδων για την Πιονγκγιάνγκ. 

Η συνολική αξία των κλοπιμαίων σε 47 περιστατικά μέχρι στιγμής το 2024 είναι υπερδιπλάσια από το ποσό που εκλάπη πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Chainalysis, μιας ερευνητικής ομάδας blockchain. Αυτό σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα αντιπροσωπεύει πλέον τα δύο τρίτα των υποκλοπών κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με τους Financial Times. 

Οι Βορειοκορεάτες έχουν αναδειχθεί στους «κορυφαίους ληστές τραπεζών στον κόσμο» τα τελευταία χρόνια, έχοντας αναπτύξει έναν «στρατό» άρτια εκπαιδευμένων χάκερ που στοχεύουν δυτικά οικονομικά ιδρύματα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. 

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που παρακολουθεί την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων διαπίστωσε ότι η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί τα χρήματα που συγκεντρώνονται από εγκληματικές ενέργειες στον κυβερνοχώρο για να χρηματοδοτήσει τα παράνομα προγράμματα βαλλιστικών και πυρηνικών πυραύλων. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το ένα τρίτο του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας χρηματοδοτείται από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. 

«Η Βόρεια Κορέα προσπαθεί εδώ και καιρό να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις για να υποστηρίξει τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής και βαλλιστικών πυραύλων» δήλωσε ο Αντριου Φίρμαν, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών εθνικής ασφάλειας της Chainalysis. «Ιστορικά, η Βόρεια Κορέα το έκανε αυτό με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων οι offshore και οι εταιρείες-βιτρίνα. Η κλοπή κρυπτονομισμάτων έχει γίνει άλλο ένα εργαλείο για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος» πρόσθεσε. 

Μεταξύ των πιο τολμηρών «ληστειών» που αποδίδονται σε βορειοκορεάτες χάκερ ήταν η κλοπή 4.500 bitcoin αξίας 305 εκατ. δολαρίων από το ιαπωνικό ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης DMM Bitcoin τον Μάιο.

Η Chainalysis εντόπισε μεγάλο μέρος του κλεμμένου bitcoin μέσω ενός δικτύου μεσαζόντων πριν καταλήξει τελικά σε ένα ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης της Καμπότζης. Το DMM Bitcoin ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα έκλεινε μετά το χάκινγκ και θα μετέφερε τους λογαριασμούς των πελατών του σε άλλα ανταλλακτήρια. Η συνολική αξία των κλεμμένων κρυπτονομισμάτων αυξήθηκε κατά 21% σε 2,2 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Chainalysis. Οι κλοπές κρυπτονομισμάτων έρχονται καθώς το bitcoin έχει εκτοξευθεί φέτος σε πάνω από 100.000 δολάρια, ενισχυμένο από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, τα στοιχεία της Chainalysis δείχνουν επίσης ότι η χάκινγκ δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας επιβραδύνθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ειδικότερα μετά την υπογραφή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία.

Η συμφωνία οδήγησε τα βορειοκορεατικά στρατεύματα να πολεμούν στο πλευρό των Ρώσων στην Ουκρανία και αναλυτές εκτιμούν ότι σε αντάλλαγμα η Βόρεια Κορέα λαμβάνει υποστήριξη από τη Ρωσία. Ετσι, τους τελευταίους μήνες φαίνεται πως εξαρτάται λιγότερο από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι μέσες ημερήσιες κλοπές που αποδίδονται σε βορειοκορεατικές ομάδες μειώθηκαν στο μισό. 

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν το γιοτ Ρώσου ολιγάρχη, αλλά η συντήρηση του έχει κοστίσει 30 εκ. στους φορολογούμενους

Διεθνή / Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν γιοτ Ρώσου ολιγάρχη αλλά η συντήρηση του έχει ήδη κοστίσει 30 εκατ. δολάρια

Το κατά πόσο η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγάρχων είναι συμφέρουσα εξετάζουν οι ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να πουλήσει τα κατασχεθέντα, αλλά ξοδεύει εκατομμύρια για τη συντήρησή τους
LIFO NEWSROOM