Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η έρευνα των αρχών στη Γερμανία μετά την επίθεση στο Μαγδεμβούργο με τους πέντε νεκρούς και τους τουλάχιστον 200 τραυματίες.

Ενώπιον ανακριτή οδηγήθηκε ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στην υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά. Σύμφωνα με την Εισαγγελία, κατηγορείται για πέντε ανθρωποκτονίες και για 200 περιπτώσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Ο Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου ενώπιον ανακριτή, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα μεταφερθεί στις φυλακές ή θα παραμείνει στο κρατητήριο της αστυνομίας στο Μαγδεμβούργο. Οι έρευνες πάντως θα συνεχιστούν - τουλάχιστον αρχικά - από την αστυνομία της Σαξονίας-Άνχαλτ. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η αστυνομία θεωρεί ότι ο δράστης ενήργησε μόνος, χωρίς συνεργούς, ενώ έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν ήταν γνωστός στις αρχές ως ισλαμιστής. Το κίνητρο του Ταλέμπ Α. παραμένει ασαφές, ενώ ο ανώτερος εισαγγελέας Χορστ Νόπενς δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ότι ένα πιθανό κίνητρο θα μπορούσε να είναι «η δυσαρέσκεια για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες από τη Σαουδική Αραβία στη Γερμανία».

Ο ειδικός ερευνητής για θέματα εξτρεμισμού Χανς Γκολντενμπάουμ εξήγησε χθες στο δίκτυο MDR ότι ο φερόμενος ως δράστης εκφραζόταν εδώ και χρόνια με επικριτικό τρόπο για το Ισλάμ και στις αναρτήσεις του υιοθετούσε αφηγήματα της ακροδεξιάς, όπως την υποτιθέμενη ανταλλαγή πληθυσμών και την θεωρία περί εξισλαμισμού των ευρωπαϊκών κοινωνιών. «Βρίσκουμε συνωμοσιολογικά - ιδεολογικά στοιχεία», πρόσθεσε ο κ. Γκολντενμπάουμ και υποστήριξε ότι δεν μπορούν να κατηγορηθούν αυτόματα οι αρχές ασφαλείας. «Ο χώρος του Διαδικτύου είναι πολύ μπερδεμένος. Υπάρχουν πολλοί παίκτες και θα πρέπει να περιμένουμε τι άλλο θα προκύψει», τόνισε ο ερευνητής. Επιπλέον, όπως μετέδωσε η BILD, οι γερμανικές αρχές είχαν ενημερωθεί για την «εξτρεμιστική δράση» του Ταλέμπ Α. από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις 30 Ιουλίου 2023, στις 28 Νοεμβρίου 2023 και στις 2 Σεπτεμβρίου 2024. «Οι γερμανικές αρχές προφανώς δεν το πήραν σοβαρά υπ' όψιν. Υπέθεσαν ότι οι Σαουδάραβες ήθελαν απλώς να συλλάβουν έναν αντίπαλο του καθεστώτος τους και να τον φιμώσουν», σχολιάζει η BILD.

Νωρίτερα στον Καθεδρικό Ναό της πόλης, παρουσία του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα τελετή μνήμης για τα θύματα της επίθεσης στην υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά. Μετά την τελετή, ο κ. Σολτς έγραψε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα «Χ» για «μια συγκινητική στιγμή συμπόνοιας και αλληλεγγύης προς μια βαθιά πληγείσα πόλη. Ολόκληρη η Γερμανία στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων του Μαγδεμβούργου σε αυτές τις σκοτεινές ώρες», τόνισε.

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη Facebook Twitter
παρουσία του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα τελετή μνήμης για τα θύματα της χθεσινοβραδινής επίθεσης / Φωτ: EPA

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Μετά την επίθεση, προκύπτουν δύο βασικά ερωτήματα: το πρώτο έχει να κάνει με το κενό ασφαλείας και το άλλο με το αν το σχεδίαζε καιρό. Ο δράστης, όπως δείχνουν βίντεο και μαρτυρίες, φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε ένα σημείο στο οποίο δεν υπήρχαν οδοφράγματα ώστε να επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση σε ασθενοφόρα και οχήματα διάσωσης. Ο δράστης οδηγούσε για τρία λεπτά πριν τον σταματήσει η αστυνομία.

Ο 50χρονος Σαουδάραβας είναι ψυχίατρος και εργαζόταν σε κλινική του Μπέρνμπουργκ, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως του Μαγδεμβούργου. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, απουσίαζε πολύ συχνά από την εργασία του, επικαλούμενος ασθένεια. Τοπικά μέσα μάλιστα, έχουν θέσει το ερώτημα αν η επίθεση είναι κάτι που σχεδίαζε καιρό, αν και ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικής ουσίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, το προκαταρκτικό τεστ ήταν θετικό, αλλά λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές μόνο έπειτα από την ενδελεχή εξέταση από τους ειδικούς.

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Στο μεταξύ, ασαφές παραμένει το κίνητρο του δράστη της επίθεσης στην υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου, οι αρχές ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, φαίνεται ότι έχουν αποκλείσει την ισλαμιστική τρομοκρατία. Την έρευνα απασχολεί τώρα το προφίλ του Σαουδάραβα Ταλέμπ, ο οποίος οδήγησε ένα αυτοκίνητο κατευθείαν πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο 50χρονος ψυχίατρος γεννήθηκε στο Χουφούφ της Σαουδικής Αραβίας το 1974 και το 2006 έφθασε στην Γερμανία ζητώντας άσυλο, καθώς είχε αποκηρύξει το Ισλάμ και φοβόταν για την ζωή του. Από το 2016 απολαμβάνει καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα και μέχρι σήμερα εργαζόταν σε ψυχιατρική κλινική στο Μπέρνμπουργκ, μια πόλη 32.000 κατοίκων περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως του Μαγδεμβούργου, στην Σαξονία-Άνχαλτ. Ο Ταλέμπ ήταν γνωστός στην κοινότητα των αυτοεξόριστων Σαουδαράβων και ενεργούσε μάλιστα, ως «σημείο επαφής» των συμπατριωτών του αιτούντων άσυλο στην Γερμανία, ιδίως των γυναικών.

Ενδεικτικά, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2019 στην Frankfurter Rundschau, δήλωνε ότι γυναίκες από την πατρίδα του στρέφονται σε εκείνον ζητώντας προστασία, κυρίως επειδή «είχαν βιαστεί από τον σύζυγο-κηδεμόνα τους» και υποστήριζε ότι το γερμανικό σύστημα ασύλου αποτελούσε «δρόμο προς την ελευθερία» για αυτές.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο ο 50χρονος φαίνεται ότι είχε απομακρυνθεί από αυτές τις απόψεις και κατηγορούσε την Γερμανία ότι επιδιώκει τον εξισλαμισμό της Ευρώπης. «Η Γερμανία πρέπει να προστατεύσει τα σύνορά της από την παράνομη μετανάστευση. Έχει καταστεί σαφές ότι η πολιτική ανοιχτών συνόρων ήταν ένα σχέδιο της Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να εξισλαμίσει την Ευρώπη», έγραφε συχνά στην πλατφόρμα «Χ» και εξέφραζε ευθέως την συμπάθειά του για την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD): «Ποιος άλλος πολεμά το ισλάμ στην Γερμανία;», έγραφε σε αναρτήσεις του. Πριν από τρία χρόνια είχε μάλιστα απευθυνθεί στην AfD εισηγούμενος την ίδρυση ακαδημίας για πρώην μουσουλμάνους.

Σε άλλο βίντεο που ανήρτησε σε αμερικανικό αντι-ισλαμικό ιστολόγιο, ο Ταλέμπ φαίνεται να υιοθετεί θεωρείς συνωμοσίας περί «μυστικής επιχείρησης» του γερμανικού κράτους «να κυνηγήσει και να εξουδετερώσει» Σαουδάραβες πρώην μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο, «ενώ Σύριοι τζιχαντιστές λαμβάνουν άσυλο στην χώρα». Από τις αναρτήσεις και τα σχόλιά του, φαίνεται ότι ήταν επικριτής της μεταναστευτικής πολιτικής του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ και θαυμαστής του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ.

Σύμφωνα με την BILD, λίγη ώρα πριν ο Ταλέμπ νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στην χριστουγεννιάτικη αγορά, είχε αναρτήσει βίντεο, στο οποίο ο ίδιος συστηνόταν ως «Ταλέμπ, ψυχίατρος που εργάζεται στην Γερμανία» και σε έναν χαοτικό μονόλογο υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι στη Γερμανία οι επικριτές του Ισλάμ διώκονται «ενεργά και με εγκληματικό τρόπο».

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Έκτακτα μέτρα στην Ιταλία

Με εγκύκλιό του άμεσης εφαρμογής το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ζητησε από τους κατά τόπους νομάρχες «την ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας σε όλες τις περιοχές με αυξημένη παρουσία τουριστών, όπως και στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές». Τα έκτακτα αυτά μέτρα ασφαλείας συνδέονται με την φονική επίθεση στη Γερμανία και με την έναρξη, στις 24 Δεκεμβρίου, του Αγίου Έτους των Καθολικών.

Για το θρησκευτικό αυτό γεγονός αναμένεται να συρρεύσουν δεκάδες χιλιάδες πιστοί στην περιοχή του Βατικανού, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης του Ιωβηλαίου με την συμμετοχή του πάπα Φραγκίσκου. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης με τον υπουργό Ματέο Πιαντεντόζι και τους αρχηγούς των αστυνομικών δυνάμεων δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις ενέργειες αποτροπής τυχόν «μιμητών» του δράστη του Μαγδεμβούργου με ειδική αναφορά στους λεγόμενους «μοναχικούς λύκους».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρατούμενος του Γκουαντάναμο, χωρίς ποτέ να διωχθεί, αφέθηκε ελεύθερος μετά από 22 χρόνια

Διεθνή / Κρατούμενος του Γκουαντάναμο, χωρίς ποτέ να διωχθεί, αφέθηκε ελεύθερος μετά από 22 χρόνια

Ο Ρίντα μπιν Σάλεχ αλ Γιαζίντι επαναπατρίστηκε στην Τυνησία - Συνελήφθη κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2001 και ήταν ύποπτος ως μαχητής της Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η μάχη με τον καρκίνο και οι επτά υψηλού προφίλ δημόσιες εμφανίσεις της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η μάχη με τον καρκίνο και οι επτά υψηλού προφίλ δημόσιες εμφανίσεις της

Η 42χρονη πριγκίπισσα της Ουαλίας ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε με καρκίνο τον περασμένο Μάρτιο - Η μέλλουσα βασίλισσα ολοκλήρωσε τις χημειοθεραπείες της τον Σεπτέμβριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ