Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κατηγορείται ότι έλαβε 50 εκατομμύρια ευρώ για την προεκλογική του εκστρατεία από τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, δήλωσε στο δικαστήριο ότι ποτέ δεν πήρε χρηματοδότηση από τον εκλιπόντα δικτάτορα.
«Δεν θα βρείτε ποτέ ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα λιβυκό σεντ στα κονδύλια της προεκλογικής μου εκστρατείας», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί στο δικαστήριο του Παρισιού, σήμερα Πέμπτη 9 Ιανουαρίου. «Πάντα αναλάμβανα τις ευθύνες μου και σκοπεύω να κάνω το ίδιο κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων μηνών ακροαματικής διαδικασίας», πρόσθεσε.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, με θητεία από το 2007 έως το 2012 κατήγγειλε σθεναρά μια «συνωμοσία» που, όπως είπε, στήθηκε από «ψεύτες και απατεώνες», συμπεριλαμβανομένης της «φατρίας Καντάφι».
Ο 69χρονος, πλέον, Σαρκοζί αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας, απόκρυψη υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων και εγκληματική οργάνωση, που τιμωρούνται με φυλάκιση έως και 10 ετών.
Η δίκη έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τις 10 Απριλίου, ενώ η ετυμηγορία αναμένεται να εκδοθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Η υπόθεση προέκυψε τον Μάρτιο του 2011, όταν ένα λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι η κυβέρνηση Καντάφι είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007.
Ο Σαρκοζί εικάζει ότι οι κατηγορίες από τη Λιβύη έγιναν ως «εκδίκηση»
Από την πλευρά του, ο Σαρκοζί δήλωσε ότι «οι αποκαλύψεις (από τη Λιβύη) σχετικά με την υποτιθέμενη χρηματοδότηση της εκστρατείας μου ήρθαν λίγες ώρες μετά τη δήλωσή μου ότι ''ο Καντάφι πρέπει να φύγει''».
Πράγματι, ο Νικολά Σαρκοζί ήταν ένας από τους πρώτους δυτικούς ηγέτες που κάλεσαν για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη το 2011, όταν είχε αρχίσει η «Αραβική άνοιξη» και διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας «ταρακούνησαν» τον Αραβικό κόσμο.
Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος θέλησε να υπονομεύσει την εγκυρότητα των κατηγοριών που έγιναν από τα μέσα ενημέρωσης στη Λιβύη.
«Ποια αξιοπιστία μπορεί να δοθεί σε τέτοιες δηλώσεις που χαρακτηρίζονται από την επιθυμία για εκδίκηση;», συλλογίστηκε ο Νικολά Σαρκοζί.
Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι ένα σημείωμα των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών, στο οποίο αναφέρεται η συμφωνία του Καντάφι να παράσχει χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ στην εκστρατεία του Σαρκοζί, είναι πλαστό.
Ωστόσο, το 2016, Γάλλοι εισαγγελείς δήλωσαν τι το έγγραφο έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θα είχε ένα γνήσιο κυβερνητικό έγγραφο, αν και δεν υπάρχουν οριστικές αποδείξεις ότι έγινε ποτέ μία τέτοια συμφωνία.
Στη δίκη συμμετέχουν άλλοι 11 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων τρεις πρώην υπουργοί. Ο γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας Ζιάντ Τακιεντίν, που κατηγορείται ότι έπαιξε το ρόλο του μεσάζοντα ανάμεσα στις δύο πλευρές, έχει διαφύγει στο Λίβανο και δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο του Παρισιού.
Η νομική «οδύσσεια» του Νικολά Σαρκοζί
Από τότε που έχασε την επανεκλογή του το 2012, ο Σαρκοζί έχει γίνει στόχος πολλών ποινικών ερευνών. Τον Φεβρουάριο του 2024, άσκησε επίσης έφεση κατά μιας απόφασης που τον έκρινε ένοχο για υπερβολικές δαπάνες στην εκστρατεία επανεκλογής του το 2012 και στη συνέχεια προσέλαβε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να το καλύψει. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους, εκ των οποίων οι έξι μήνες με αναστολή.
Το 2021, κρίθηκε ένοχος για απόπειρα δωροδοκίας δικαστή το 2014 και έγινε ο πρώτος πρώην Γάλλος πρόεδρος που καταδικάστηκε με στερητική της ελευθερίας ποινή. Τον Δεκέμβριο, το εφετείο του Παρισιού αποφάσισε ότι μπορούσε να εκτίσει το χρόνο του στο σπίτι φορώντας «βραχιολάκι» αντί να πάει στη φυλακή.
Ο Νικολά Σαρκοζί ωστόσο δεν το φορά ακόμη, αλλά είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της δίκης για την υπόθεση Καντάφι, ο πρώην πρόεδρος κάποια στιγμή να εμφανιστεί φορώντας τη συσκευή.
Η δίκη για την υπόθεση χρηματισμού της προεκλογικής εκστρατείας του αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις 10 Απριλίου. Εάν κριθεί ένοχος, ο Νικολά Σαρκοζί αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.
Με πληροφορίες από Le Monde, ABC