Η Σαουδική Αραβία κάλεσε σήμερα για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Συρία, στο πλαίσιο της διάσκεψης του Ριάντ, στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες. Ωστόσο, οι δυτικές χώρες παραμένουν επιφυλακτικές, ζητώντας σαφείς εγγυήσεις από τις νέες συριακές αρχές.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, ζήτησε την άρση των «μονομερών και διεθνών κυρώσεων», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση της Συρίας. Η έκκληση αυτή έρχεται έναν μήνα μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και την ανάληψη της εξουσίας από τη μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχούν ριζοσπάστες ισλαμιστές.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η άρση των κυρώσεων πρέπει να συνοδεύεται από απτή πρόοδο σε θέματα όπως η προστασία των μειονοτήτων και η διασφάλιση της σταθερότητας στη Συρία. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, τόνισε ότι οι κυρώσεις που εμποδίζουν την ανοικοδόμηση και την πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να χαλαρώσουν, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει πραγματική πρόοδος.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι οι κυρώσεις σε συνεργάτες του Άσαντ, που ευθύνονται για εγκλήματα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, θα παραμείνουν, ενώ το Βερολίνο θα χορηγήσει 50 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Η στάση του Ριάντ και οι διεθνείς σχέσεις
Η Σαουδική Αραβία, που αποκατέστησε τις σχέσεις της με τη Δαμασκό το 2023, φαίνεται να τηρεί πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στη νέα κυβέρνηση, σε σύγκριση με χώρες όπως η Τουρκία και το Κατάρ, οι οποίες έσπευσαν να επαναλειτουργήσουν τις πρεσβείες τους στη Συρία.
Η διάσκεψη του Ριάντ κατέληξε με τη δέσμευση για παροχή ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας στη Συρία, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για την παρουσία Ισραηλινών στρατευμάτων στη ζώνη μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, στα Υψώματα του Γκολάν.
Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης των δυνατοτήτων του συριακού κράτους για τη διασφάλιση της σταθερότητας και τη διευκόλυνση της επιστροφής των προσφύγων. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία διερευνά τη δυνατότητα της νέας κυβέρνησης να ελέγξει τα πιο ακραία στοιχεία της, όπως δήλωσε ο ειδικός στη Συρία, Ούμερ Καρίμ.
Η στάση της διεθνούς κοινότητας προς τη Συρία θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της νέας κυβέρνησης, με τις κυρώσεις να παραμένουν ένα βασικό εργαλείο πίεσης για την επίτευξη προόδου.