«Κάτι πήγε λάθος στην καρδιά του Ισλάμ»

«Κάτι πήγε λάθος στην καρδιά του Ισλάμ» Facebook Twitter
0

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες από την εφημερίδα Le Monde, o βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι τόνισε πως τα χρόνια που προσπαθούσε να γλυτώσει από την φάτουα που εξέδωσε εναντίον του το 1989 ο Αγιατολάχ Χομεϊνί έδωσε μεγαλύτερη προσοχή στην ριζοσπαστικοποίηση του μουσουλμανικού κόσμου.

«Κάτι πήγε λάθος στην καρδιά του Iσλάμ. Είναι πολύ πρόσφατο. Θυμάμαι όταν ήμουν νέος, πολλές πόλεις του μουσουλμανικού κόσμου ήταν κοσμοπολίτικες με σημαντικό πολιτισμό», επισήμανε.

«Για μένα είναι τραγικό το πώς αυτός ο πολιτισμός οπισθοδρόμησε, σαν ένα τραύμα που προκαλεί κάποιος στον εαυτό του. Το Iσλάμ στο οποίο μεγάλωσα ήταν ανοικτό, με επιρροές από τον ινδουισμό και τον σουφισμό και όχι σαν το σημερινό που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) εναντίον του συγγραφέα για το μυθιστόρημά του «Σατανικοί Στοίχοι» έκανε τον Ρούσντι σύμβολο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό της θρησκευτικής ευαισθησίας.

Η συνέντευξη, που δημοσιεύεται στα γαλλικά, έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου. Αυτήν την εβδομάδα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Ρούσντι που περιγράφει τα εννιά χρόνια της ζωής του μετά την έκδοση της φάτουα.

«Υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο δεν μπορείς να κατηγορείς πια τη Δύση. Αυτό το πιστεύω, αλλά αν υπήρχε έστω το παραμικρό σημάδι ότι η μουσουλμανική κοινότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ανοικτή δημοκρατία, θα μπορούσα να αλλάξω γνώμη», είπε χαρακτηριστικά ο βρετανός συγγραφέας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM