Οι νέοι ηγέτες της Συρίας σχεδιάζουν να λάβουν δραστικά μέτρα στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης της χώρας, από ιδιωτικοποιήσεις κρατικών υποδομών μέχρι και την προσέλκυση νέων επενδύσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του κράτους της Μέσης Ανατολής στους Financial Times.
«[Το όραμα του Άσαντ] ήταν ένα κράτος ασφάλειας. Το δικό μας είναι ένα κράτος οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Άσαντ αλ-Σαϊμπάνι σε μια συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό, την πρώτη του με τον διεθνή Τύπο.
«Πρέπει να υπάρξει νόμος και πρέπει να υπάρξουν σαφή μηνύματα για να ανοίξει ο δρόμος για τους ξένους επενδυτές και να ενθαρρυνθούν οι Σύροι επενδυτές να επιστρέψουν στη Συρία».
«Οι κυρώσεις εμποδίζουν την ανάκαμψη της Συρίας»
Ο Σαϊμπάνι μίλησε στους Financial Times πριν από την εμφάνισή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, που σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση της Συρίας στην ετήσια συνάντηση των παγκόσμιων φορέων λήψης αποφάσεων. Σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το ταξίδι του για να κάνει άλλη μία φορά έκκληση για την άρση των τιμωρητικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Συρία όταν η οικογένεια Άσαντ κυβερνούσε τη χώρα. Όπως λέει ο Σαϊμπάνι, οι κυρώσεις εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη της Συρίας και αποτρέπουν άλλες χώρες που έχουν δείξει «ξεκάθαρη προθυμία» να επενδύσουν.
Παρότι τα δυτικά έθνη έχουν σπεύσει να συνεργαστούν με τη νέα ηγεσία της Συρίας, πολλά κράτη ισχυρίζονται ότι περιμένουν να δουν αν θα κάνει πράξη τις υποσχέσεις της προτού χαλαρώσουν τις κυρώσεις.
Ο 37χρονος υπουργός Εξωτερικών είναι ένα από τα βασικά στελέχη της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης και είναι έμπιστος του de facto κυβερνήτη της χώρας, Αχμέντ αλ-Σαράα, προηγουμένως γνωστός με το ψευδώνυμο Αμπού Μοχάμαντ αλ-Τζολάνι. Η ισλαμιστική μαχητική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham του Σαράα ηγήθηκε της κινητοποίησης που ανέτρεψε τον πρώην δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο. Τις εβδομάδες που μεσολάβησαν από τότε, ο Σαϊμπάνι δήλωσε ότι τεχνοκράτες και πρώην δημόσιοι υπάλληλοι της εποχής Άσαντ αποκάλυψαν τη ζημιά που προκλήθηκε στη χώρα και στα ταμεία της από το αυταρχικό καθεστώς.
Το καθεστώς Άσαντ άφησε πίσω χρέος 30 δισ. δολαρίων
Έτσι, ανακάλυψαν ένα χρέος ύψους 30 δισ. δολαρίων προς τους πρώην συμμάχους του Άσαντ, το Ιράν και τη Ρωσία, ανύπαρκτα συναλλαγματικά αποθέματα στην κεντρική τράπεζα και την παρακμή της βιομηχανίας και της γεωργίας.
Ο Σαϊμπάνι αναγνώρισε ότι η νέα συριακή ηγεσία έχει μπροστά της μεγάλες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε βάθος αρκετών χρόνων. Δήλωσε ότι οι αρχές συγκροτούν επιτροπή για να μελετήσουν την οικονομική κατάσταση και τις υποδομές της Συρίας και θα επικεντρωθούν στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των εργοστασίων πετρελαίου, βαμβακιού και επίπλων, μεταξύ άλλων. Είπε επίσης ότι θα διερευνήσουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε υποδομές όπως αεροδρόμια, σιδηροδρόμους και δρόμους.
Η εύρεση επενδυτών στη Συρία η μεγαλύτερη πρόκληση
Η μεγαλύτερη πρόκληση, όμως, θα είναι η εξεύρεση αγοραστών για οντότητες που βρίσκονται σε αποσύνθεση εδώ και χρόνια σε μία ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα που εδώ και καιρό είναι αποκομμένη από τους διεθνείς επενδύσεις.
Ο Σαϊμπάνι δήλωσε ότι η ανοικοδόμηση είναι η άμεση προτεραιότητα της χώρας, η οποία συμπεριλαμβάνει την εξασφάλιση βασικών αγαθών όπως ψωμί, καθαρό νερό και ηλεκτρισμός για έναν λαό που ωθήθηκε στα όρια της φτώχειας λόγω της διακυβέρνησης του Άσαντ, του πολέμου και των κυρώσεων.
«Δεν θέλουμε να ζούμε από την ανθρωπιστική βοήθεια, ούτε θέλουμε οι χώρες να μας δίνουν χρήματα σαν να πετάνε την επένδυση στη θάλασσα», δήλωσε.
Το κλειδί για την ανάκαμψη της Συρίας, είπε, θα είναι η χαλάρωση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων στο καθεστώς Άσαντ και στη HTS, μια πρώην θυγατρική της Αλ Κάιντα, την οποία πολλές δυτικές κυβερνήσεις εξακολουθούν να κατατάσσουν ως τρομοκρατική ομάδα.
Ενώ οι ΗΠΑ έχουν άρει περιορισμένο αριθμό κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που επιτρέπουν σε άλλα κράτη να στείλουν βοήθεια στη χώρα της Μέσης Ανατολής, Σύροι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν αρκεί.
Η Δύση θέλει να δει πρόοδο πριν άρει τις κυρώσεις
Μπορεί ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες, όπως το Βερολίνο, να φαίνονται ανοιχτές στην προοπτική ελάφρυνσης ορισμένων κυρώσεων, αλλά πριν το κάνουν περιμένουν να δουν την προσέγγιση της νέας κυβέρνησης σε θέματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων. Η ΕΕ πρόκειται να συζητήσει το θέμα των κυρώσεων στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 27 Ιανουαρίου.
Η ελάφρυνση των κυρώσεων «πρέπει να ακολουθήσει απτή πρόοδο σε μια πολιτική μετάβαση που θα αντικατοπτρίζει τη Συρία σε όλη της την ποικιλομορφία», δήλωσε η επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Κάγια Κάλλας αυτόν τον μήνα. Ο Σαϊμπάνι δήλωσε ότι η νέα ηγεσία της Συρίας εργάζεται για να αποδείξει στους αξιωματούχους του Αραβικού Κόλπου και της Δύσης ότι η χώρα δεν αποτελεί πλέον απειλή.
Ορισμένα κράτη της Μέσης Ανατολής, ιδίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την αναζωπύρωση ισλαμιστικών ομάδων όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα στη Συρία. Παράλληλα, άλλα αραβικά κράτη ανησυχούν ότι η επιτυχία των ανταρτών στη Δαμασκό θα μπορούσε να αναζωπυρώσει το επαναστατικό συναίσθημα στις δικές τους χώρες.
«Δεν επιθυμούμε να εξάγουμε την επανάσταση»
Ο Σαϊμπάνι διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνησή του δεν σχεδιάζει να «εξάγει την επανάσταση και να αρχίσει να εμπλέκεται στις υποθέσεις άλλων κρατών». Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης δεν είναι να αποτελέσει απειλή για τους άλλους, είπε, αλλά να οικοδομήσει περιφερειακές συμμαχίες που θα ανοίξουν το δρόμο για τη συριακή ευημερία. Μίλησε και για την «ειδική σχέση» της Συρίας με την Τουρκία, τον πιο ενεργό υποστηρικτή των ανταρτών στον 13χρονο πόλεμό τους κατά του Άσαντ, η οποία θα επιτρέψει στη Δαμασκό να επωφεληθεί από την τεχνολογία και την επιρροή της Άγκυρας.
Όμως ερωτηθείς αν αυτή η σχέση συνεργασίας θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως «τουρκική επέκταση», αρνήθηκε κατηγορηματικά. «Δεν θα υπάρξει ούτε υπάρχει υποταγή», είπε.
Μια σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση είναι το μέλλον των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, του εταίρου της Ουάσινγκτον στην καταπολέμηση του ISIS, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί προέκταση των Κούρδων αυτονομιστών που πολεμούν εδώ και καιρό το τουρκικό κράτος.
Μάλιστα, η Τουρκία έχει απειλήσει με στρατιωτική επιχείρηση στα βορειοανατολικά της Συρίας, εάν οι κουρδικές πολιτοφυλακές δεν διαλυθούν.
Από τότε που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, οι νέοι ηγέτες της Συρίας προσπάθησαν να διαλύσουν τις SDF και να ενσωματώσουν τους μαχητές τους στις κρατικές δυνάμεις, επικαλούμενοι την ανάγκη για ενότητα της Συρίας, αλλά οι SDF αρνούνται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Ο Σαϊμπάνι δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τις SDF βρίσκονται σε εξέλιξη, προσθέτοντας ότι η Δαμασκός είναι επίσης έτοιμη να αναλάβει τις φυλακές που ελέγχονται από τις SDF και στις οποίες κρατούνται χιλιάδες αιχμάλωτοι μαχητές του ISIS.
«Δεν υπάρχει πλέον λόγος για την ύπαρξη των SDF», σύμφωνα με τον ΣαΪμπάνι, ο οποίος πρόσθεσε ότι η νέα Συριακή ηγεσία δεσμεύτηκε να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Κούρδων στο νέο σύνταγμα και να διασφαλίσουν την εκπροσώπησή τους στη νέα κυβέρνηση.
Με πληροφορίες από Financial Times