Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ, δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να μην επιβάλει δασμούς για ένα μήνα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Σέινμπαουμ δήλωσε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε αφού μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. «Το Μεξικό θα ενισχύσει άμεσα τα βόρεια σύνορα με 10.000 μέλη της Εθνοφρουράς, για να σταματήσει τη διακίνηση ναρκωτικών από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ, ιδίως της φαιντανύλης», έγραψε ο Σέινμπαουμ στο X..
«Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να εργαστούν για να σταματήσουν τη διακίνηση όπλων υψηλής ισχύος προς το Μεξικό» συνέχισε η πρόεδρος του Μεξικού.
Μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών δασμών, ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού, Μαρσέλο Εμπράρδ, κατηγόρησε τον Τραμπ για κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού (USMCA), που είχε υπογραφεί το 2020, ενώ ο Τραμπ υποστήριξε ότι το Μεξικό «συμμαχεί» με τα καρτέλ ναρκωτικών, ισχυρισμός που απορρίφθηκε ως «συκοφαντία» από την κυβέρνηση Σέινμπαουμ.
Στην περίπτωση που επιβληθεί η επιβολή δασμών μετά την αναστολή ενός μήνα, η μεξικανική αυτοκινητοβιομηχανία και ο τομέας ηλεκτρονικών προϊόντων αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά, καθώς το 50% της παραγωγής εξάγεται στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, οι δασμοί μπορεί να προκαλέσουν ύφεση στο Μεξικό, ενώ η αύξηση του κόστους παραγωγής θα επιβαρύνει και τους Αμερικανούς καταναλωτές. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται επίσης να δεχτεί πλήγμα, καθώς το 25% των ανταλλακτικών που χρησιμοποιούνται για οχήματα στις ΗΠΑ προέρχεται από το Μεξικό. Παράλληλα, οι νέοι δασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, καθώς θα προκαλέσουν ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα.