«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το νησί της Σαντορίνης, για την κατάσταση με τους αλλεπάλληλους σεισμούς.
Ο πρωθυπουργός νωρίς το πρωί της Παρασκευής, μετέβη στη Σαντορίνη όπου και πραγματοποίησε σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς του νησιού, λόγω των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων που πλήττουν το νησί τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Σημειώνεται, πως λίγο μετά τις 9:00 το πρωί, καταγράφηκε νέα ισχυρή σεισμική δόνηση στη Σαντορίνη.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε σεσμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, περίπου στις 9:16 το πρωί της Παρασκευής, η οποία ήταν η ισχυρότερη από τις πέντε που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νησί.
![Μητσοτάκης από Σαντορίνη: «Ευχόμαστε να μην υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός»](/sites/default/files/styles/main/public/articles/2025-02-07/6457550.jpg?itok=iYSPkzJC)
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά τη σύσκεψη, ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων, πως «διαβεβαιώνω για ακόμα μία φορά τους κατοίκους της Σαντορίνης αλλά και τους κατοίκους όλων των γειτονικών νησιών που δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους», ενώ επισήμανε τη σημασία της προνοητικότητας.
«Δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει κάτι καταστροφικό, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί σχετικά με το χειρότερο σενάριο και ευχόμαστε ότι αυτή η ακολουθία θα εκτονωθεί χωρίς να δώσει κάποιο μεγαλύτερο σεισμό. Η Σαντορίνη είναι ένας εμβληματικός τουριστικός προορισμός και είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε τη φήμη της και να είμαστε σίγουροι ότι και το 2025 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό του νησιού. Επομένως, πρέπει και στη δημόσια επικοινωνία μας να ισορροπούμε μεταξύ της ανάγκης, να είμαστε παρόντες και να δρούμε προληπτικά χωρίς όμως ταυτόχρονα να αναπαράγουμε σενάρια καταστροφής τα οποία ενδεχομένως μπορεί να τρομάξουν κάποιους επισκέπτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
![Μητσοτάκης από Σαντορίνη: «Ευχόμαστε να μην υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός»](/sites/default/files/styles/main/public/articles/2025-02-07/6457705.jpg?itok=K_bMoTyV)
«Αυτό το οποίο θα κάνω άμεσα, ειδικά για το εργατικό δυναμικό είναι να σας φέρω σε επαφή διαμέσου του Δημάρχου με το Υπουργείο Εργασίας και με τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ώστε να δούμε αν υπάρχουν κάποια ειδικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας στη Σαντορίνη, τα οποία κρίνουμε αυτή τη στιγμή ότι είναι απαραίτητο τουλάχιστον να τα συζητήσουμε, να τα έχουμε στη φαρέτρα μας. Ελπίζω να μη χρειαστεί τίποτα, αλλά πρέπει να είμαστε πάλι έτοιμοι για κάθε σενάριο. Θα προκαλέσω μια τέτοια σύσκεψη λοιπόν, μέσω του Δημάρχου με τα συναρμόδια υπουργεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν ζητήματα υποδομών τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα» συνέχισε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε δύο άμεσες προτεραιότητες.
«Η μία είναι η αποφυγή φαινομένων κατολίσθησης και η σταθεροποίηση των πρανών της Καλντέρας. Το δεύτερο, το οποίο τίθεται μετ’ επιτάσεως, είναι η χρηματοδότηση των πυλών διαφυγής. Ένα πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει για μια πρώτη χρηματοδότηση 3.000.000 ευρώ. Θα κινηθούμε μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για λόγους μέγιστης δυνατής ταχύτητας, ώστε στο νότιο τμήμα του νησιού να μπορεί να φτιαχτεί μία πύλη διαφυγής η οποία να μπορεί να μας καλύψει σε οποιοδήποτε έκτακτο σενάριο.
![Μητσοτάκης από Σαντορίνη: «Ευχόμαστε να μην υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός»](/sites/default/files/styles/main/public/articles/2025-02-07/6457711.jpg?itok=E-Q6ZtED)
»Έχουμε συζητήσει και με το δήμαρχο και με τον περιφερειάρχη και νομίζω ότι εδώ πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία και της τοπικής κοινωνίας για το ποιο είναι το όραμά μας για την Σαντορίνη του μέλλοντος. Και αυτό έρχεται και τέμνεται με απόλυτο τρόπο με το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο και πως βλέπουμε τη μελλοντική ανάπτυξη του νησιού. Είναι κάτι το οποίο ήδη δρομολογείται και το οποίο θα ήθελα να είναι το προϊόν μιας ευρείας διαβούλευσης με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων του νησιού», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.