National Geographic: Γιατί τα δελφίνια του Αμαζονίου ουρούν στον αέρα

 National Geographic: Γιατί τα δελφίνια του Αμαζονίου ουρούν στον αέρα Facebook Twitter
0

Βίντεο από την ώρα που ένα δελφίνι ουρεί, έγινε viral στα social media του δημοφιλούς Instagram λογαριασμού του  National Geographic.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το μυστήριο, που εγείρει η «εναέρια ούρηση» των Ροζ Δελφινιών του Αμαζονίου.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ασυνήθιστα φαινόμενα που έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες στη φύση και αφορά τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου (Inia geoffrensis), γνωστά και ως botos. Αυτά τα δελφίνια επιδίδονται σε μια συμπεριφορά που οι ερευνητές αποκαλούν «εναέρια ούρηση». Στο κλιπ, αρσενικά δελφίνια καταγράφηκαν δελφίνια να αναποδογυρίζουν στο νερό, και να εκτοξεύουν μια ροή ούρων στον αέρα, εντείνοντας το ενδιαφέρον γύρω από τα παράδοξα της θαλάσσιας βιολογίας.

Η ερευνήτρια Claryana Araújo-Wang και οι συνεργάτες της παρατήρησαν το φαινόμενο αυτό για 218,9 ώρες, καταγράφοντας 36 περιπτώσεις και διαπίστωσαν, ότι όταν ένα αρσενικό δελφίνι εκτοξεύει τα ούρα του στον αέρα, ένα άλλο αρσενικό συχνά πλησιάζει και ακολουθεί τη ροή, αγγίζοντάς τη με το ρύγχος του. Τα ακριβή αίτια αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι σαφή, αλλά οι επιστήμονες υποθέτουν, ότι μπορεί να αποτελεί μέρος της κοινωνικο-σεξουαλικής επικοινωνίας μεταξύ των αρσενικών δελφινιών. Άλλωστε, πολλά ζώα χρησιμοποιούν τα ούρα τους για να προσελκύσουν συντρόφους. Για τα αρσενικά δελφίνια, ισχύει πως βασίζονται επικοινωνιακά κυρίως στη γεύση, μιας και μέσα στα χρόνια της εξέλιξής τους, έχασαν την ικανότητα της όσφρησης.

Ορισμένοι επιστήμονες, όπως ο Jason Bruck, υποστηρίζουν ότι η εναέρια ούρηση μπορεί να σχετίζεται με τη χημική επικοινωνία που έχει ήδη παρατηρηθεί στα ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus), τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν φίλους μέσω της γεύσης των ούρων τους. Εντούτοις, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία.

Τέλος, η αναγνώριση της σημασίας της χημικής επικοινωνίας στα θαλάσσια κήτη είναι κρίσιμη, κυρίως για την προστασία των ειδών τους. Η ρύπανση των υδάτων μπορεί να επηρεάζει αυτές τις φυσικές διεργασίες και, κατ’ επέκταση, την επιβίωσή τους.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Ακυρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαρδούσια Όρη, ο οποίος προγραμματιζόταν να κατασκευαστεί σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Νatura, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM