Οι ΗΠΑ ξεκινούν διαπραγματεύσεις με Ρωσία και Ουκρανία στη Σαουδική Αραβία

Οι ΗΠΑ ξεκινούν διαπραγματεύσεις με Ρωσία και Ουκρανία στη Σαουδική Αραβία Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ - Βολοντίμιρ Ζελένκι/ Φωτ.: Getty
0

Στο ουδέτερο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μεταδίδει ότι η συνάντηση προγραμματίζεται πριν από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ την επόμενη εβδομάδα εκπρόσωποι των δύο πλευρών θα συναντηθούν για να προετοιμάσουν το έδαφος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Politico, ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ αναμένεται να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές στη Σαουδική Αραβία μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ θα συμμετέχουν:

  • Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μάικ Βαλτς
  • Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο
  • Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, δεν θα δώσει το παρών στις συνομιλίες.

Η προετοιμασία της συνάντησης φαίνεται να επιταχύνθηκε μετά το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την Τετάρτη, στο οποίο οι δύο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς το Ουκρανικό ζήτημα.

Αμέσως μετά ακολούθησαν οι δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επανέλαβε πως θα συνομιλήσει με τον Πούτιν μόνο εφόσον προηγηθεί συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, έγινε σαφές ότι η Ευρώπη θα έχει άποψη, αλλά όχι ενεργό παρουσία στις συνομιλίες, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο Τραμπ και ο Πούτιν αναμένεται να συναντηθούν για πρώτη φορά από κοντά, σε μια συνάντηση με καθοριστική σημασία για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο τραπέζι παραμένει, επίσης, η αμοιβαία ανταλλαγή επισκέψεων που έχουν δεσμευτεί να πραγματοποιήσουν οι δύο ηγέτες.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Φωτογραφίες της τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου του δόθηκαν στη δημοσιότητα - Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «χωρίς ιδιαίτερο στολισμό» αλλά με την επιγραφή «Franciscus»
LIFO NEWSROOM
Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

Διεθνή / Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

«Η υπόθεση αφορά μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το πάγωμα των κονδυλίων ως μοχλό πίεσης για να ασκήσει έλεγχο στις ακαδημαϊκές μας αποφάσεις»
LIFO NEWSROOM