O γ.γ. του OHE κάνει έκκληση στις χώρες της Μ. Ανατολής για συμμετοχή στη διάσκεψη του Ελσίνκι

O γ.γ. του OHE κάνει έκκληση στις χώρες της Μ. Ανατολής για συμμετοχή στη διάσκεψη του Ελσίνκι Facebook Twitter
0

Ο γενικός γραμματέας του OHE, Μπαν Κι-μουν, απηύθυνε «έκκληση σε όλα τα κράτη της περιοχής να μετάσχουν» σε μια διάσκεψη για την αποπυρηνικοποίηση της Μέσης Ανατολής που έχει προγραμματιστεί το Δεκέμβριο στο Ελσίνκι.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο εκπρόσωπός του Μπαν, Μάρτιν Νεσίρκι ανέφερε ότι ο γ.γ. «υπογράμμισε τη σημασία της διάσκεψης αυτής που αποτελεί μοναδική ευκαιρία για όλα τα κράτη της περιοχής να ενισχύσουν μαζικά την ασφάλειά τους».

Σημειώνεται ότι ο Μπαν δέχτηκε αργά χθες τον Φινλανδό, Γιάακο Λααγιάβα, αρμόδιο υφυπουργό για την προετοιμασία της διάσκεψης αυτής. Ο ίδιος έκρινε ότι η χώρα είναι έτοιμη για το Δεκέμβριο .

Ο γενικός γραμματέας χαιρέτισε επίσης «τον σοβαρό και εποικοδομητικό τρόπο» με τον οποίο ο Αραβικός Σύνδεσμος εξετάζει το θέμα της διάσκεψης και ελπίζει ότι αυτό θα επιτρέψει σε άλλα κράτη της περιοχής να επιδείξουν το ίδιο πνεύμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Μέχρι στιγμής είναι ήδη γνωστό ότι το Ισραήλ και το Ιράν δεν θα συμμετάσχουν, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω απώλειες. 


Ο επικεφαλής της ισραηλινής επιτροπής πυρηνικής ενέργειας Σαούλ Χορέβ δήλωσε στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η «μεταβλητή και εχθρική» κατάσταση στη Μέση Ανατολή «δεν ευνοεί» μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία.

Το Ισραήλ που θεωρείται η μόνη πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, είναι μέλος της ΙΑΕΑ αλλά δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

Το βασικό θέμα της διάσκεψης θα είναι η προσπάθεια της Τεχεράνης να αποκτήσει το πυρηνικό όπλο και η προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM