Κρύβουν οι μέλισσες το μυστικό της μακροζωίας; Τι εξετάζουν ερευνητές

Κρύβουν οι μέλισσες το μυστικό της μακροζωίας; Τι βρήκαν ερευνητές Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Οι μέλισσες μπορεί να κρύβουν το μυστικό για τη μακροζωία, σύμφωνα με ερευνητές στη Βρετανία, «ξεκλειδώνοντας» έτσι ριζικές θεραπείες για την παράταση της ανθρώπινης ζωής.

Η περίεργη περίπτωση της βασίλισσας είχε κάνει- εδώ και καιρό- τους επιστήμονες να αναρωτιούνται εάν κρύβει το μυστικό για μια μακρά και υγιή ζωή, απολαμβάνοντας αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως «βασιλικά προνόμια». Η βασίλισσα των μελισσών είναι μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες, γόνιμη καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της και επιβιώνει για χρόνια σε σύγκριση με τις άλλες μέλισσες, που στην καλύτερη περίπτωση ζουν λίγους μήνες.

Τώρα, οι ερευνητές ετοιμάζονται να εμβαθύνουν στη βιολογία των εντόμων αυτών με την ελπίδα ότι η κατανόηση του τι κάνει τις βασίλισσες των μελισσών να ευδοκιμούν, θα ξεκλειδώσει ριζικές θεραπείες για την παράταση της ανθρώπινης ζωής και την παράταση των γόνιμων ετών.

Το φιλόδοξο έργο βρίσκεται υπό ανάπτυξη στο Advanced Research + Invention Agency (Aria). «Είναι αυτές οι παράξενες ιδέες που έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν πραγματικά τις ζωές όλων», δήλωσε ο Yannick Wurm, ένας από τους οκτώ διευθυντές προγραμμάτων που ανακοίνωσε η Aria τη Δευτέρα. Ο Wurm, πρώην καθηγητής εξελικτικής γονιδιωματικής και βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, θα επιβλέπει έργα για τη μελέτη των μελισσών, των σφηκών, των μυρμηγκιών και των τερμιτών προς όφελος του ανθρώπου.

«Εάν είμαστε σε θέση να ξεμπερδέψουμε και να αντιστρέψουμε τον τρόπο με τον οποίο η φύση έχει λύσει αυτές τις προκλήσεις για αυτούς, αυτό μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την παύση της γήρανσης, την ανθρώπινη γονιμότητα, τη μεταφορά οργάνων και την παροχή νέων μέσων καταπολέμησης των ασθενειών», είπε.

Νεαρές βασίλισσες ζευγαρώνουν και αποθηκεύουν σπέρμα από πολλά αρσενικά σε ένα όργανο που ονομάζεται spermatheca. Στη συνέχεια, οι βασίλισσες απελευθερώνουν το σπέρμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους για να γονιμοποιήσουν τα ωάρια τους. Ο πολτός της βασίλισσας των μελισσών είναι μια θρεπτική και πλούσια σε βιταμίνες έκκριση, η οποία θεωρείται ότι συμβάλλει στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μέλισσας, μαζί με συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά και μικρόβια του εντέρου. Πέρυσι, οι επιστήμονες παρέτειναν τη ζωή των εργατριών μελισσών μεταμοσχεύοντας μικρόβια του εντέρου από βασίλισσες.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM