Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πώς οι οδηγοί θα πάρουν πίσω τις πινακίδες πριν το Πάσχα, τι θα πληρώσουν

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πώς οι οδηγοί θα πάρουν πίσω τις πινακίδες πριν το Πάσχα, τι θα πληρώσουν Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα νεργοποιούνται από σήμερα, στην ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) myCar..

Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε όσους ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους να τις πάρουν πίσω- για ορισμένο χρονικό διάστημα- ακόμα και πριν το Πάσχα, με την καταβολή αναλογικών τελών.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες επιβατικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα με τη χρήση των κωδικών Taxis, συμπληρώνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Προϋπόθεση για να πάρουν πίσω τις πινακίδες, όπως επισημαίνει η ΕΡΤ, είναι το όχημα να είναι ασφαλισμένο και να καταβάλουν το ποσό των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο διάστημα που θέλουν να κυκλοφορήσουν το όχημα το οποίο υπολογίζεται με δωδεκατημόρια.

Αυτό σημαίνει πως για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των ετήσιων τελών που αντιστοιχούν στο όχημα τους για 2 μήνες τα 2/12 για 6 μήνες τα 6/12 κ.ο.κ .

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη 265 ευρώ που θέλει να επανακυκλοφορήσει το όχημα του για δύο μήνες θα κληθεί να πληρώσει 44 ευρώ (2/12 του ποσού) και για 6 μήνες 132,5 ευρώ (6/12).

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Τι να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:

  • Το ελάχιστο διάστημα άρσης ακινησίας είναι ο μήνας, πράγμα που σημαίνει ότι στη περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του για 20 ημέρες θα πληρώσει το 1/12 των τελών.
  • Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους.
  • Με τη λήξη του διαστήματος κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί τα τέλη, το όχημα θα τίθεται αυτομάτως σε ακινησία από την ΑΑΔΕ μετά την παρέλευση της περιόδου κυκλοφορίας, για την οποία έχουν καταβληθεί τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας.
  • Αν κατά τη διάρκεια της άρσης ακινησίας με αναλογικά τέλη, το όχημα πουληθεί ή διαγραφεί οριστικά λόγω εξαγωγής, οφείλονται ολόκληρα τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Αναλογικά τέλη που έχουν καταβληθεί χωρίς να έχει προχωρήσει η άρση της ακινησίας εντός του ίδιου έτους δεν επιστρέφονται.
  • Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας εντός του έτους, καταβάλλονται αναλογικά τέλη για τους μήνες έως τη λήξη του έτους εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που έπαυσε η αναγκαστική ακινησία. Αν δεν καταβληθούν εμπροθέσμως τα τέλη, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετησίων τελών κυκλοφορίας.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο της πληρωμής τελών κυκλοφορίας με το μήνα μονιμοποιείται και έτσι από την 1η Απριλίου κάθε έτους θα δίδεται η δυνατότητα άρσης ακινησίας των οχημάτων με την καταβολή τελών ανάλογα με το διάστημα που θα κυκλοφορεί το όχημα.
 
 
 
Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Οικονομία / Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνει την ανεργία και αυξάνει τις εξαγωγές της - Τι είπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup για την πορεία της οικονομίας
LIFO NEWSROOM
«Ο espresso στα €4,5 δοκιμάζει την υπομονή των καταναλωτών» προειδοποιεί κορυφαία εταιρεία καφέ

Οικονομία / «Ο espresso στα €4,5 δοκιμάζει την υπομονή των καταναλωτών» προειδοποιεί κορυφαία εταιρεία καφέ

Η πίεση από τις αγορές και η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-ΕΕ, με την κλιματική κρίση να επηρεάζει πλέον την αγροτική παραγωγή, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τον κλάδο του καφέ διεθνώς
LIFO NEWSROOM
«Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Οικονομία / «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Το Σάββατο, 12 Απριλίου και ώρα 10:30, ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης  θα συντονίσει συζήτηση με το καθόλα επίκαιρο θέμα «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» (Rules or Power-Based World Order: the EU view).
LIFO NEWSROOM
Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Διεθνή / Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Οταν οι αγορές καταρρέουν, προειδοποίησε ο Μπλιν Άκμαν, οι νέες επενδύσεις σταματούν, οι καταναλωτές σταματούν να ξοδεύουν και οι επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιορίσουν τις επενδύσεις και να απολύσουν εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM