Το Χάρβαρντ δηλώνει ότι δεν θα συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις Τραμπ ― Ολόκληρη η ιστορική ανακοίνωση

Το Χάρβαρντ δηλώνει ότι δεν θα συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ Facebook Twitter
0

Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ απέρριψε τις αλλαγές πολιτικής που ζήτησε η κυβέρνηση Τραμπ, οι οποίες θα έθεταν «πρωτοφανείς» απαιτήσεις για το ίδρυμα, δημιουργώντας μια αναμέτρηση μεταξύ της αμερικανικής διοίκησης και του πλουσιότερου πανεπιστημίου των ΗΠΑ.

Μια επιστολή προς το Χάρβαρντ από τη διοίκηση Τραμπ την Παρασκευή (11/4) απαιτούσε από το πανεπιστήμιο να μειώσει τη δύναμη των φοιτητών και των μελών του διδακτικού προσωπικού στις υποθέσεις του πανεπιστημίου, να αναφέρει αμέσως στις ομοσπονδιακές αρχές τους αλλοδαπούς φοιτητές που διαπράττουν «παραβάσεις συμπεριφοράς» και να συνεργαστεί με έναν εξωτερικό φορέα που θα διασφαλίσει ότι κάθε ακαδημαϊκό τμήμα έχει «ποικιλομορφία στις απόψεις», μεταξύ άλλων μέτρων.

«Καμία κυβέρνηση -ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία- δεν πρέπει να υπαγορεύει τι μπορούν να διδάσκουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ποιους μπορούν να δέχονται και να προσλαμβάνουν και ποιους τομείς μελέτης και έρευνας μπορούν να επιδιώκουν» υπογράμμισε ο Άλαν Γκάρμπερ, πρόεδρος του Χάρβαρντ, σε δήλωσή του στο πανεπιστήμιο σήμερα, Δευτέρα 14 Απριλίου.

Οι δικηγόροι του Χάρβαρντ δήλωσαν ως απάντηση στην επιστολή της διοίκησης Τραμπ ότι το πανεπιστήμιο «δεν είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει σε αιτήματα που υπερβαίνουν τη νόμιμη εξουσία αυτής ή οποιασδήποτε διοίκησης».

Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε τον Μάρτιο ότι εξέταζε περίπου 256 εκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές συμβάσεις για το Χάρβαρντ και επιπλέον 8,7 δισ. δολάρια σε αυτό που περιέγραψε ως «πολυετείς δεσμεύσεις επιχορήγησης». Η ανακοίνωση συνέχισε υπονοώντας ότι το Χάρβαρντ δεν είχε κάνει αρκετά για να περιορίσει τον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη, ενώ ήταν ασαφής σχετικά με το τι θα μπορούσε να κάνει το πανεπιστήμιο για να ικανοποιήσει τη διοίκηση Τραμπ.

Τον περασμένο Νοέμβριο, περισσότεροι από 40 φοιτητές υπέρ της Παλαιστίνης διαδήλωσαν σε προαύλιο χώρο του Χάρβαρντ ζητώντας από το Πανεπιστήμιο να σταματήσει τη συνεργασία με εταιρείες που εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον Απρίλιο του 2024, φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές άρχισαν να διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στη Γάζα, στήνοντας σκηνές στην αυλή του Χάρβαρντ, στο πλαίσιο ενός κύματος παρόμοιων κινητοποιήσεων σε άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ολόκληρη η ιστορική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχει ως εξης:

Αγαπητά μέλη της κοινότητας του Χάρβαρντ,

Για τρία τέταρτα του αιώνα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χορηγεί επιδοτήσεις και συμβάσεις στο Χάρβαρντ και σε άλλα πανεπιστήμια για να στηρίξει έργα τα οποία, μαζί με τις επενδύσεις των ίδιων των πανεπιστημίων, έχουν οδηγήσει σε καινοτομίες-ορόσημα σε ένα ευρύ φάσμα ιατρικών, μηχανολογικών και επιστημονικών πεδίων. Αυτές οι καινοτομίες έχουν βελτιώσει την υγεία και την ασφάλεια αμέτρητων ανθρώπων στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει απειλήσει τις συνεργασίες της με πολλά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου και του Χάρβαρντ, εξαιτίας κατηγοριών για αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις μας. Οι συνεργασίες αυτές είναι από τις πιο παραγωγικές και ωφέλιμες στην αμερικανική ιστορία. Νέοι ορίζοντες μάς καλούν με την προοπτική ζωτικών εξελίξεων—από θεραπείες για ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και ο διαβήτης, μέχρι ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική επιστήμη και μηχανική, και πολλούς άλλους τομείς. Αν η κυβέρνηση αποσυρθεί  από αυτές τις συνεργασίες τώρα, διακυβεύεται όχι μόνο η υγεία και η ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και η οικονομική ασφάλεια και ζωτικότητα του έθνους μας.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η κυβέρνηση εξέδωσε έναν ανανεωμένο και διευρυμένο κατάλογο απαιτήσεων, προειδοποιώντας ότι το Χάρβαρντ πρέπει να συμμορφωθεί αν σκοπεύει να «διατηρήσει τη χρηματοοικονομική του σχέση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Είναι σαφές πως η πρόθεση δεν είναι να συνεργαστούμε εποικοδομητικά για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού. Αν και κάποιες από τις απαιτήσεις στοχεύουν στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού, η πλειονότητα αντιπροσωπεύει άμεση κυβερνητική παρέμβαση στις «πνευματικές συνθήκες» του Χάρβαρντ.

Σας ενθαρρύνω να διαβάσετε την επιστολή ώστε να κατανοήσετε πληρέστερα τις άνευ προηγουμένου απαιτήσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να ελέγξει την κοινότητα του Χάρβαρντ. Αυτές περιλαμβάνουν απαιτήσεις για «έλεγχο» των απόψεων των φοιτητών, των καθηγητών και του προσωπικού μας, καθώς και τη «μείωση της επιρροής» συγκεκριμένων προσώπων που στοχοποιούνται λόγω των ιδεολογικών τους πεποιθήσεων. Έχουμε ενημερώσει την κυβέρνηση, μέσω των νομικών μας συμβούλων, ότι δεν θα αποδεχθούμε τη συμφωνία που προτείνει. Το Πανεπιστήμιο δεν πρόκειται να παραδώσει την ανεξαρτησία του ούτε να παραιτηθεί από τα συνταγματικά του δικαιώματα.

Οι απαιτήσεις της κυβέρνησης υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές της. Παραβιάζουν τα δικαιώματα που προστατεύονται από την Πρώτη Τροπολογία και υπερβαίνουν τις νομικές εξουσίες που της παρέχει ο Τίτλος VI του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων. Και απειλούν τις αξίες μας ως ιδιωτικού ιδρύματος αφιερωμένου στην αναζήτηση, παραγωγή και διάδοση της γνώσης. Καμία κυβέρνηση—ανεξαρτήτως πολιτικού κόμματος—δεν θα πρέπει να υπαγορεύει τι μπορούν να διδάσκουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ποιους μπορούν να προσλαμβάνουν ή να δέχονται, και σε ποια πεδία μπορούν να εστιάζουν την έρευνά τους.

Το μότο μας—Veritas, δηλαδή «Αλήθεια»—μας καθοδηγεί καθώς διανύουμε το δύσκολο μονοπάτι που έχουμε μπροστά μας. Η αναζήτηση της αλήθειας είναι ένα ατέρμονο ταξίδι. Απαιτεί να είμαστε ανοιχτοί σε νέες πληροφορίες και διαφορετικές οπτικές, να υποβάλλουμε τις πεποιθήσεις μας σε συνεχή έλεγχο και να είμαστε πρόθυμοι να αλλάξουμε γνώμη. Μας υποχρεώνει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την πλήρη υπόσχεση του Πανεπιστημίου—ειδικά όταν αυτή απειλείται.

Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν παίρνουμε ελαφρά τη ηθική μας υποχρέωση να καταπολεμήσουμε τον αντισημιτισμό. Τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, έχουμε προβεί σε πολλές ενέργειες για την αντιμετώπισή του στο πανεπιστήμιό μας. Και σχεδιάζουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Καθώς υπερασπιζόμαστε το Χάρβαρντ, θα συνεχίσουμε να:

  • καλλιεργούμε μια ακμάζουσα κουλτούρα ανοιχτής αναζήτησης στην πανεπιστημιούπολή μας· να αναπτύσσουμε τα εργαλεία, τις δεξιότητες και τις πρακτικές που απαιτούνται για εποικοδομητικό διάλογο· και να διευρύνουμε τη διανοητική και ιδεολογική ποικιλομορφία στην κοινότητά μας·
  • επιβεβαιώνουμε τα δικαιώματα και τις ευθύνες που μοιραζόμαστε· να σεβόμαστε την ελευθερία του λόγου και τη διαφωνία, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε ότι οι διαμαρτυρίες διεξάγονται σε κατάλληλο χρόνο, χώρο και τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζουν τη διδασκαλία, τη μάθηση και την έρευνα· και να ενισχύουμε τη συνέπεια και τη δικαιοσύνη των πειθαρχικών διαδικασιών·
  • εργαζόμαστε μαζί για να βρούμε τρόπους, σύμφωνους με το νόμο, ώστε να προάγουμε και να υποστηρίξουμε μια ζωντανή κοινότητα που σέβεται και αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα.

Καθώς το κάνουμε αυτό, θα συνεχίσουμε επίσης να συμμορφωνόμαστε με την απόφαση Students For Fair Admissions v. Harvard, η οποία έκρινε ότι ο Τίτλος VI του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων καθιστά παράνομη οποιαδήποτε πανεπιστημιακή απόφαση «με βάση τη φυλή».

Οι στόχοι αυτοί δεν θα επιτευχθούν μέσω επίδειξης εξουσίας που δεν έχει νομικό έρεισμα και που αποσκοπεί στον έλεγχο της διδασκαλίας και της μάθησης στο Χάρβαρντ. Το έργο της αυτοβελτίωσης, της τήρησης των δεσμεύσεών μας και της υλοποίησης των αξιών μας ανήκει σε εμάς, ως κοινότητα. Η ελευθερία της σκέψης και της έρευνας, μαζί με τη διαχρονική δέσμευση της κυβέρνησης να τη σέβεται και να την προστατεύει, έχουν επιτρέψει στα πανεπιστήμια να συμβάλλουν ουσιαστικά σε μια ελεύθερη κοινωνία και σε μια πιο υγιή και ευημερούσα ζωή για όλους τους ανθρώπους. Όλοι έχουμε συμφέρον να διαφυλάξουμε αυτή την ελευθερία.

Προχωράμε τώρα, όπως πάντα, με την πεποίθηση ότι η ατρόμητη και ανεμπόδιστη αναζήτηση της αλήθειας απελευθερώνει την ανθρωπότητα—και με πίστη στη διαρκή υπόσχεση που τα αμερικανικά κολλέγια και πανεπιστήμια κρατούν για τη χώρα μας και τον κόσμο.

Με εκτίμηση,

Alan M. Garber

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Παραπάνω από παρωδία»

Διεθνή / Κριτική για την «γυναικεία πτήση» της Blue Origin στο διάστημα: «Παραπάνω από παρωδία»

Έιμι Σούμερ, Ολίβια Γουάιλντ, Ολίβια Μαν, Έμιλι Ραταϊκόφσκι μεταξύ των διασημοτήτων που αντέδρασαν - Ανελέητο τρολάρισμα και στο διαδίκτυο για το μήνυμα του πολυσυζητημένου διαστημικου ταξιδιού της Blue Origin
LIFO NEWSROOM
Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα μπορούσε να είναι καλός για την Ινδία

Διεθνή / Η Ινδία θα μπορούσε να κερδίσει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ - Κίνας

Ενώ η Ινδία ονειρεύεται να γίνει ένα νέο εργοστάσιο για τον κόσμο, οι κατασκευαστές της αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργάτες, να εξασφαλίσουν εξαρτήματα και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.
LIFO NEWSROOM
Από το Νόνι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Διεθνή / Από το Νόβι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Σερβία μετά το Νόβι Σαντ έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς
LIFO NEWSROOM