Αγιά Σοφιά: Επόμενη φάση για τα έργα συντήρησης, με στόχο τη σεισμική θωράκιση

Αγιά Σοφιά: Επόμενη φάση για τα έργα συντήρησης, με στόχο τη σεισμική θωράκιση Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Στην επόμενη φάση τους περνούν τα έργα συντήρησης στην Αγιά Σοφιά, με πρωταρχικό στόχο τη σεισμική θωράκιση του μνημείου.

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, ξεκινάει μία νέα φάση στα έργα συντήρησης και δομικής ενίσχυσης της Αγιάς Σοφιάς, με στόχο την αντισεισμική θωράκιση του ιστορικού τρούλου και των ημισφαιρικών θόλων του ναού. Τα έργα θα ολοκληρωθούν χωρίς να διακοπεί η λατρευτική λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τεμένους. 

Αγιά Σοφιά: Τι περιλαμβάνουν τα έργα συντήρησης

Στο πλαίσιο των εργασιών στην Αγιά Σοφιά, θα αντικατασταθούν τα μολύβδινα καλύμματα στις εξωτερικές επιφάνειες των θόλων, θα αναβαθμιστεί ο χαλύβδινος σκελετός και θα γίνει χρήση ελαφρύτερων σύγχρονων υλικών.

Στην ανατολική πρόσοψη του ναού θα τοποθετηθεί ένας γερανός για τη μεταφορά υλικών σε υψηλότερα τμήματα της δομής. Ένα προστατευτικό πλαίσιο θα τοποθετηθεί πάνω από το μνημείο, επιτρέποντας στους ειδικούς να εργάζονται με ασφάλεια, ενώ θα αναλύουν τις ζημιές που προκλήθηκαν στη διάρκεια της Ιστορίας από πυρκαγιές και προηγούμενους σεισμούς τον 10ο και 14ο αιώνα. 

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, αναφέρει ότι «οι εργασίες θα γίνουν από την εξωτερική επιφάνεια για να αποφευχθεί η πρόκληση ζημιών στα ψηφιδωτά στην εσωτερική επιφάνεια του θόλου». Οι μολύβδινες επικαλύψεις θα αφαιρεθούν και θα επισκευαστούν ή θα αντικατασταθούν, ενώ -όπως αναφέρει- ο θόλος θα καλυφθεί προσωρινά στο εξωτερικό του με χαλύβδινη κατασκευή και ειδικό μουσαμά προκειμένου να μην επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες και να προστατευθούν τα ψηφιδωτά.

Η ανάρτηση του Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ συνοδεύεται από βίντεο στο οποίο γίνεται αναπαράσταση της χαλύβδινης πλατφόρμας που θα τοποθετηθεί κάτω από τον θόλο και θα στηρίζεται σε τέσσερις κύριες κολώνες ύψους 43,5 μέτρων.

«Επικεντρωνόμαστε στη σεισμική θωράκιση της Αγίας Σοφίας» 

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Mimar Sinan, Μεχμέτ Σελίμ Οκτέν, πολιτικός μηχανικός και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου που επιβλέπει το έργο, είπε ότι οι προσπάθειες αυτές συνιστούν την πιο ολοκληρωμένη δομική παρέμβαση εδώ και 150 χρόνια. 

«Διεξάγουμε εντατικές προσπάθειες αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας και των γύρω δομών της εδώ και τρία χρόνια», δήλωσε ο κ. Οκτέν, τονίζοντας ότι «τώρα επικεντρωνόμαστε στη σεισμική θωράκιση της Αγίας Σοφίας, ιδίως ενόψει του αναμενόμενου σεισμού της Κωνσταντινούπολης».

«Τα έργα θα μας επιτρέψουν να μελετήσουμε τα στρώματα του κτιρίου, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του κοινού», δήλωσε ο κ. Οκτέν.

Τα έργα στην Αγιά Σοφιά από το 2023

Ήδη από πέρυσι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης σε έναν από τους τέσσερις μιναρέδες που περιβάλλουν την Αγία Σοφία, του Βαγιαζίτ Β', καθώς διαπιστώθηκαν σε αυτόν ρωγμές.

Τον Ιούλιο του 2023, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή έργων ενίσχυσης της στατικότητας της Αγιάς Σοφιάς.

Στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης που γίνονται στην Αγία Σοφία έχουν τοποθετηθεί χαλύβδινες σκαλωσιές με σκοπό την ασφάλεια των επισκεπτών από τυχόν πτώση υλικού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Διεθνή / Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Το Χάρβαρντ χρειάστηκε λιγότερο από 72 ώρες για να πει «όχι» στις απαιτήσεις Τραμπ που με όχημα την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» επιτίθενται στην ακαδημαϊκή ελευθερία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ