Καταγράφηκε για πρώτη φορά ζωντανό κολοσσιαίο καλαμάρι στα βάθη της Ανταρκτικής

Καταγράφηκε για πρώτη φορά ζωντανό κολοσσιαίο καλαμάρι στα βάθη της Ανταρκτικής Facebook Twitter
Η πρώτη επιβεβαιωμένη ζωντανή παρατήρηση του κολοσσιαίου καλαμαριού, Mesonychoteuthis hamiltoni, στο φυσικό του περιβάλλον, στα ανοικτά των Νότιων Νήσων Σάντουιτς στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό / φωτ.: Schmidt Ocean Institute
0

Τον Μάρτιο, η δρ. Κατ Μπόλσταντ επέστρεψε από μια αποστολή στην Ανταρκτική, όπου χρησιμοποίησε ένα νέο υποβρύχιο σύστημα κάμερας για να εντοπίσει το μυστηριώδες κολοσσιαίο καλαμάρι – ένα πλάσμα που μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε δει να κολυμπά στο φυσικό του περιβάλλον.

Δεν κατάφερε να εντοπίσει κάποιο κολοσσιαίο καλαμάρι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Όμως, μόλις αποβιβάστηκε, της έδειξαν ένα βίντεο από τις 9 Μαρτίου, τραβηγμένο στα νησιά South Sandwich από το υποβρύχιο SuBastian του Schmidt Ocean Institute. Σε αυτό, ένα νεαρό, διαφανές κεφαλόποδο μήκους περίπου 30 εκατοστών κινούνταν με χάρη στα 600 μέτρα βάθος. Ήταν ένα μωρό γιγάντιο καλαμάρι.

«Μόλις είδα το βίντεο, κατάλαβα πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να είναι αυτό», δήλωσε η Μπόλσταντ, βιολόγος κεφαλοπόδων στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία.

Τι είναι το κολοσσιαίο καλαμάρι;

Το κολοσσιαίο καλαμάρι (Mesonychoteuthis hamiltoni) είναι το μεγαλύτερο ασπόνδυλο στον πλανήτη, ακόμα μεγαλύτερο και από το γνωστό γιγαντιαίο καλαμάρι. Μπορεί να φτάσει τα 6–7 μέτρα μήκος και έχει μάτια μεγαλύτερα από μια μπάλα του μπάσκετ – τα μεγαλύτερα στο ζωικό βασίλειο.

Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά του είδους έγινε το 1925 από κομμάτια πλοκαμιών που βρέθηκαν στο στομάχι μιας φάλαινας φυσητήρα. Έκτοτε, έχουν βρεθεί μόνο νεκρά ή μισοφαγωμένα δείγματα. Ζωντανό, σε φυσικό του περιβάλλον; Ποτέ – μέχρι σήμερα.

Γιατί είναι τόσο σπάνιο το κολοσσιαίο καλαμάρι;

Το κολοσσιαίο καλαμάρι κατοικεί στα απύθμενα νερά της Ανταρκτικής και αποφεύγει προσεκτικά την ανθρώπινη παρουσία. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις μεταβολές του περιβάλλοντός του, γιατί κάθε ανατάραξη μπορεί να σημαίνει απειλή — όπως η φάλαινα φυσητήρας, ο κύριος θηρευτής του.

Το νεαρό που καταγράφηκε βρισκόταν σε πιο ρηχά νερά (600 μέτρα) σε σχέση με τους ενήλικες που πιστεύεται πως ζουν ακόμα βαθύτερα. Η διαφανής εμφάνισή του πιθανόν λειτουργεί ως καμουφλάζ απέναντι στους θηρευτές.

Η μαγεία της τεχνολογίας

Το υποβρύχιο SuBastian που εντόπισε το καλαμάρι, αποτελεί μέρος της αποστολής του Nippon Foundation – Nekton Ocean Census, μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ανακάλυψη άγνωστων θαλάσσιων ειδών.

Η δύναμη της τεχνολογίας επέτρεψε την άμεση μετάδοση εικόνας από τον βυθό. «Είναι απίστευτο που μπορούμε πλέον να συμμετέχουμε σε τέτοιες εξερευνήσεις σε πραγματικό χρόνο, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη», λέει η Μπόλσταντ.

Το μέλλον των ερευνών

Η καταγραφή αυτή μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην προστασία της θαλάσσιας ζωής. Σύμφωνα με ειδικούς, οι εικόνες σπάνιων ειδών όπως το κολοσσιαίο καλαμάρι θα μπορούσαν να επηρεάσουν μελλοντικές αποφάσεις για την εξόρυξη στον βυθό της θάλασσας και τη ρύθμιση της ανθρώπινης δραστηριότητας στις απρόσιτες περιοχές των ωκεανών.

Η δρ. Μπόλσταντ συνεχίζει να αναζητά έναν ενήλικο εκπρόσωπο του είδους. «Ανυπομονώ να δω ένα ζωντανό, ενήλικο κολοσσιαίο καλαμάρι, εκεί που πραγματικά ανήκει — στα βάθη της Ανταρκτικής». Αλλά χαίρεται που η πρώτη καταγραφή αφορά ένα τόσο «τρυφερό» στάδιο της ζωής του ζώου. «Μοιάζει με ένα μικρό γυάλινο γλυπτό. Είναι μαγευτικό», είπε.

Η πρώτη ζωντανή καταγραφή του κολοσσιαίου καλαμαριού ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση των ωκεανών. Και ίσως, μας υπενθυμίζει πόσα ακόμα δεν γνωρίζουμε για τον πλανήτη που κατοικούμε.

Με πληροφορίες από New York Times

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Τech & Science / Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Μία νέα παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ότι το 1/6 της καλλιεργήσιμης γης έχει μολυνθεί από βαρέα μέταλλα, απειλώντας την υγεία 1,4 δισ. ανθρώπων - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο και πώς επηρεάζεται η τροφική αλυσίδα
LIFO NEWSROOM
Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Τech & Science / Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Η δίαιτα του όρους Κιλιμάντζαρο με φυτικά τρόφιμα όπως μπανάνα, κασάβα και ποτό mbege μειώνει δείκτες φλεγμονής και ενισχύει την υγεία, σύμφωνα με έρευνα στο Nature Medicine.
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Ο πλανήτης αυτός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 ετών φωτός από τη Γη και φέρεται να ακολουθεί μια ασυνήθιστη τροχιά, κινούμενος κάθετα γύρω από το δυαδικό σύστημα των καφέ νάνων
LIFO NEWSROOM