Το μεγαλύτερο κοράλλι του κόσμου βρέθηκε στον Ειρηνικό 

Το μεγαλύτερο κοράλλι του κόσμου βρέθηκε στον Ειρηνικό  Facebook Twitter
0

Το μεγαλύτερο κοράλλι που έχει καταγραφεί ποτέ ανακαλύφθηκε από επιστήμονες στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Το μέγα κοράλλι - το οποίο είναι μια συλλογή από πολλά κοράλλια που συνδέονται μεταξύ του, μικροσκοπικά πλάσματα που μαζί σχηματίζουν έναν οργανισμό και όχι έναν ύφαλο - εκτιμάται πως είναι άνω των 300 ετών. Είναι μεγαλύτερο από μια μπλε φάλαινα, λέει η επιστημονική ομάδα που το ανακάλυψε: Έχει πλάτος 34 μέτρα, μήκος 32 μέτρα και ύψος 5,5 μέτρα.

Πρώτος το εντόπισε ένας βιντεογράφος που εργάζεται σε πλοίο του National Geographic που επισκέπτεται απομακρυσμένα μέρη του Ειρηνικού για να δει πώς έχει επηρεαστεί ο ωκεανός από την κλιματική αλλαγή. «Πήγα να βουτήξω σε ένα μέρος όπου ο χάρτης έλεγε ότι υπήρχε ναυάγιο και μετά είδα κάτι», είπε ο Manu San Felix.

Το μεγαλύτερο κοράλλι του κόσμου βρέθηκε στον Ειρηνικό  Facebook Twitter

Κάλεσε τον δύτη φίλο του και μαζί βούτηξαν βαθύτερα για να το επιθεωρήσουν. Βλέποντας το κοράλλι, που βρίσκεται στα νησιά του Σολομώντα, ήταν σαν να βλέπεις έναν «καθεδρικό ναό υποβρύχιο», είπε. «Ήταν πολύ συναισθηματική στιγμή. Ένιωσα αυτόν τον τεράστιο σεβασμό για κάτι που έμεινε σε ένα μέρος και επιβίωσε για εκατοντάδες χρόνια», είπε. «Σκέφτηκα, "Ουάου, αυτό ήταν εδώ όταν ζούσε ο Ναπολέων"», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες μέτρησαν το κοράλλι χρησιμοποιώντας έναν τύπο μεζούρας ειδικής για κάτω από το νερό.

Παγκοσμίως τα κοράλλια αντιμετωπίζουν σοβαρές πιέσεις καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Συχνά περιγράφονται ως «αρχιτέκτονες» των θαλασσών, καθώς τα κοράλλια μπορούν να ενωθούν για να σχηματίσουν τεράστιους υφάλους όπου ζουν ψάρια και άλλα είδη.

Το μεγαλύτερο κοράλλι του κόσμου βρέθηκε στον Ειρηνικό  Facebook Twitter

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι υποστηρίζουν επίσης τη διαβίωση ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του τουρισμού ή της αλιείας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Το γιγάντιο κοράλλι βρέθηκε σε βαθύτερα νερά από ορισμένους κοραλλιογενείς υφάλους, που μπορεί να το προστάτευαν από υψηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας.

Το μεγαλύτερο κοράλλι του κόσμου βρέθηκε στον Ειρηνικό  Facebook Twitter

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε ταυτόχρονα με τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα COP29 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν που προσπαθούν να σημειώσουν πρόοδο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Trevor Manemahaga, υπουργός κλίματος για τις Νήσους του Σολομώντα στη σύνοδο κορυφής, είπε στο BBC News ότι το έθνος του είναι περήφανο για το κοράλλι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.

«Θέλουμε ο κόσμος να μάθει ότι αυτό είναι ένα ιδιαίτερο μέρος και πρέπει να προστατεύεται», είπε. «Βασιζόμαστε κυρίως σε θαλάσσιους πόρους για οικονομική επιβίωση, επομένως τα κοράλλια είναι πολύ, πολύ σημαντικά [...] Και είναι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για την οικονομία μας να διασφαλίσουμε ότι τα κοράλλια μας δεν θα αξιοποιηθούν», είπε.

Το μεγαλύτερο κοράλλι του κόσμου βρέθηκε στον Ειρηνικό  Facebook Twitter

Μικρά νησιωτικά έθνη όπως τα νησιά του Σολομώντα είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή. Ο κ. Manemahaga είπε ότι έχει δει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο έθνος του, καθώς προκαλεί ισχυρότερους κυκλώνες και διαβρώνει την ακτογραμμή με αποτέλεσμα τα σπίτια να πέφτουν στο νερό. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες στις συνομιλίες ζητούν περισσότερα μετρητά από τα πλουσιότερα κράτη για να χρηματοδοτήσουν  για τις στρατηγικές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Manemahaga είπε ότι περισσότερη χρηματοδότηση για τα νησιά του Σολομώντα θα βοηθούσε τη χώρα να δημιουργήσει πιο ποικίλες θέσεις εργασίας που θα σήμαινε ότι λιγότεροι άνθρωποι θα εργάζονταν σε βιομηχανίες που βλάπτουν τους κοραλλιογενείς υφάλους. Επί του παρόντος, η υλοτομία αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας της χώρας - μεταξύ 50-70% των ετήσιων εσόδων από τις εξαγωγές της χώρας - αλλά προκαλεί υψηλά επίπεδα ρύπανσης των υδάτων που βλάπτει τα κοράλλια της περιοχής. 

Ο Έρικ Μπράουν, ο οποίος είναι επιστήμονας κοραλλιών στο ερευνητικό ταξίδι του National Geographic, λέει ότι η υγεία του κοραλλιού ήταν «πολύ καλή». «Ενώ οι κοντινοί ρηχοί ύφαλοι υποβαθμίστηκαν λόγω των θερμότερων θαλασσών, αυτή η μεγάλη υγιής κοραλλιογενή όαση επιβίωσε σε ελαφρώς βαθύτερα νερά και είναι ένας φάρος ελπίδας», είπε.

Το κοράλλι είναι ένα είδος που ονομάζεται Pavona clavus και παρέχει ένα σπίτι σε γαρίδες, καβούρια, ψάρια και άλλα θαλάσσια πλάσματα. Η ηλικία του δείγματος σημαίνει επίσης ότι λειτουργεί σαν παράθυρο στην ιστορία στις ωκεάνιες συνθήκες στο παρελθόν. Οι επιστήμονες ελπίζουν να το μελετήσουν για να μάθουν περισσότερα για το πώς έχει αναπτυχθεί.

Έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι το 44% των κοραλλιών που ζουν σε ζεστά νερά απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Αυτό είναι μια αύξηση κατά ένα τρίτο από την τελευταία αξιολόγηση του είδους, το 2008.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ατλάντα: Τα βαγόνια του μετρό μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλια και θαλάσσιες χελώνες

Τech & Science / Ατλάντα: Βαγόνια τρένων μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλλια και θαλάσσιες χελώνες

«Ο τεχνητός ύφαλος φαίνεται υπέροχος και μας ενθαρρύνει η ποσότητα της ανάπτυξης των κοραλλιών και της δραστηριότητας της θαλάσσιας άγριας ζωής», δήλωσε ο Κάμερον Μπρίντον, θαλάσσιος βιολόγος
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM