Με τον εμπορικό πόλεμο Κίνας - ΗΠΑ να βρίσκεται σε διαρκή ένταση, η Κίνα ξεκίνησε να αντεπιτίθεται, ενώ ο Λευκός Οίκος απειλεί με δασμούς 254% στα κινεζικά προϊόντα.
Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας ανέφερε την Τετάρτη ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας αυξήθηκε κατά 1,2% το πρώτο τρίμηνο του 2025 - πριν την επιβολή των δασμών Τραμπ - σε σχέση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2024. Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 4,9% - ωστόσο πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμπορικός πόλεμος.
Αλλά το αν η Κίνα μπορεί να διατηρήσει αυτή την ανάπτυξη καλύπτεται από αβεβαιότητα, όπως επισημαίνουν οι New York Times. Καθηλωμένη από δασμούς που απειλούν να παγώσουν το εμπόριο με τον μεγαλύτερο πελάτη της, η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων ετών.
Εμπορικός πόλεμος: Η κλιμάκωση των δασμών Τραμπ στην Κίνα
Η ανάπτυξη τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους ωθήθηκε από την ταχεία αύξηση των εξαγωγών, τις μεταποιητικές επενδύσεις και την παραγωγή που απαιτούνται για τη στήριξη αυτών των εξαγωγών. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οικιακών συσκευών, ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και επίπλων ήταν επίσης ισχυρές λόγω των διαρκώς διευρυνόμενων κρατικών επιδοτήσεων προς τους αγοραστές.
Στη συνέχεια, στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ άρχισε να κλιμακώνει τους δασμούς, οι οποίοι έφτασαν το ασυνήθιστο 145% για περισσότερες από τις μισές εξαγωγές της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χθες, Τρίτη, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι οι δασμοί στην Κίνα μπορεί να φτάσουν και το 254% σε ορισμένα προϊόντα.
Οι δύο πρώτοι γύροι δασμών του Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα, 10%τον Φεβρουάριο και ξανά τον Μάρτιο, είχαν μικρή άμεση επίδραση στις εξαγωγές. Οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 12,4% σε όρους δολαρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς ορισμένοι εξαγωγείς φάνηκαν να βιάζουν τις αποστολές τους, πριν οι δασμοί αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Ωστόσο, οι αυξήσεις των δασμών τον Απρίλιο είναι πιθανό να έχουν ουσιαστική επίδραση στις εξαγωγές της Κίνας στο μέλλον. Επίσης, ο Τραμπ επέβαλε και μια εβδομάδα αργότερα απέσυρε, βαρείς δασμούς σε αγαθά από το Βιετνάμ, την Καμπότζη και άλλες χώρες που συναρμολογούν κινεζικά εξαρτήματα για αποστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον βασικό δασμό 10% που ισχύει για όλους σχεδόν τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Κίνα προς ΗΠΑ: Σταματήστε τη γκρίνια
Καθώς η ένταση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας συνεχίζεται, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας περνούν στην αντεπίθεση, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να «σταματήσουν τα παράπονα» και να αναγνωρίσουν τα οφέλη που αποκόμισαν από την παγκοσμιοποίηση.
Συγκεκριμένα, η China Daily, επίσημο αγγλόφωνο μέσο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δημοσίευσε αιχμηρό άρθρο με στόχο τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί «κλοπής» των ΗΠΑ από άλλες χώρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα: «Τις ΗΠΑ δεν τις κλέβει κανείς. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν ζήσει για δεκαετίες πέρα από τις δυνατότητές τους, καταναλώνουν περισσότερο απ’ ό,τι παράγουν, έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους στο εξωτερικό και δανείζονται για να διατηρήσουν ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο».
Εμπορικός πόλεμος: Η Κίνα «πάγωσε» τις παραγγελίες Boeing
Κλιμακωνοντας τον εμπορικό πόλεμο, Κινέζοι αξιωματούχοι έδωσαν εντολή σε εγχώριες αεροπορικές εταιρείες να μην προχωρούν σε νέες παραγγελίες αεροσκαφών Boeing και απαίτησαν να ζητείται έγκριση πριν την παραλαβή αεροσκαφών που έχουν ήδη παραγγελθεί, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος, που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.
Η Boeing, που αντιμετωπίζει ήδη τιμωρητικούς δασμούς από άλλες χώρες, βλέπει τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια να μειώνεται, ενώ η εφοδιαστική της αλυσίδα, εύθραυστη και εκτεταμένη, πλήττεται από το τέλος του καθεστώτος ατέλειας που απολάμβανε επί δεκαετίες. Η εταιρεία, η οποία «έχασε» 14 δισ. δολάρια το 2024, είχε στόχο να περάσει σε θετική ταμειακή ροή φέτος. Όμως οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την πίεση. Σε βάθος χρόνου, το νέο εμπορικό τοπίο μπορεί να δώσει πλεονέκτημα στην ευρωπαϊκή ανταγωνίστριά της, την Airbus.
Εμπορικός πόλεμος: Πώς η Κίνα αντιμετωπίζει τους δασμούς Τραμπ
Ορισμένα εργοστάσια στη νότια Κίνα έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους από τις αρχές Απριλίου, καθώς οι αμερικανικοί δασμοί έχουν φτάσει σε απαγορευτικά επίπεδα. Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες για το εάν η ανεργία μπορεί να αυξηθεί στην Κίνα.
Κινέζοι αξιωματούχοι και οικονομολόγοι συμφωνούν ότι ο καλύτερος τρόπος για την ενίσχυση της οικονομίας θα ήταν η αύξηση των εγχώριων καταναλωτικών δαπανών. Αυτό θα έκανε την οικονομία λιγότερο εξαρτημένη από τις ξένες αγορές. Πολλές χώρες, και όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανησυχούν για το τσουνάμι των εξαγωγών της Κίνας από πρόσφατα κατασκευασμένα εργοστάσια και αυξάνουν τους δασμούς ως απάντηση.
Οι ηγέτες της Κίνας έχουν δεσμευτεί να κάνουν μεγάλα βήματα για να ενισχύσουν τους καταναλωτές. Έχουν υιοθετήσει ορισμένα μέτρα, ιδίως παρέχοντας επιδοτήσεις στα νοικοκυριά για να αγοράζουν βιομηχανικά προϊόντα που κατασκευάζονται κυρίως στην Κίνα, που κυμαίνονται από κουζίνες ρυζιού έως ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας δήλωσε ότι η οικονομική παραγωγή της χώρας τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους ήταν 5,4% υψηλότερη από ό,τι ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.Οι επενδύσεις στη μεταποίηση ήταν 9,1% υψηλότερες το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς οι εταιρείες συνέχισαν να επενδύουν χρήματα στην κατασκευή και τον εξοπλισμό εργοστασίων. Οι επενδύσεις σε υποδομές αυξήθηκαν κατά 5,8%, ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα συνέχισαν τη μακροχρόνια διολίσθησή τους, σημειώνοντας πτώση 9,9%.
Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν να υιοθετηθούν περισσότερες πολιτικές για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων του δασμολογικού πολέμου. «Οι δασμοί θα προκαλέσουν αντίθετο άνεμο για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα βρουν έναν τρόπο να αντισταθμίσουν αυτήν την οπισθοδρόμηση των εξαγωγών», δήλωσε ο Zhu Ning, αναπληρωτής κοσμήτορας στο Shanghai Advanced Institute of Finance.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας επέτρεψε στο νόμισμα της χώρας, το ρενμίνμπι, να υποχωρήσει πολύ αργά έναντι του δολαρίου: Έχει αποδυναμωθεί περίπου 1% από τα μέσα Μαρτίου.
Ένα ασθενέστερο νόμισμα θα μπορούσε να κάνει τις εξαγωγές της Κίνας πιο ανταγωνιστικές στις ξένες αγορές μειώνοντας το σχετικό τους κόστος. Αλλά οποιαδήποτε σταδιακή μείωση είναι πιθανό να είναι πολύ μικρή για να κάνει τη διαφορά έναντι των δασμών που έχουν αυξήσει το κόστος του εμπορίου κατά περισσότερο από 100%. Και μια απότομη υποτίμηση θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική αστάθεια, ωθώντας τα κινεζικά νοικοκυριά να τραβήξουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και να προσπαθήσουν να τα στείλουν στο εξωτερικό.
Με πληροφορίες από New York Times