Η Louise Shackleton από τη Βρετανία, κατηγορείται για συνεργεία στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της στην Ελβετία, τον Δεκέμβριο του 2024.
Μιλώντας για πρώτη φορά στο βρετανικό δίκτυο Sky News, η Louise Shackleton εξηγεί πως «δεν μετανιώνει» για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της και την απόφαση να τον στηρίξει σε αυτή την απόφαση, παρότι τώρα κατηγορείται για συνέργεια σε αυτοκτονία.
Ο σύζυγός της, Anthony, έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2024 με ευθανασία στην κλινική Dignitas στην Ελβετία, μετά από σχεδόν έξι χρόνια μάχης με τη νόσο του κινητικού νευρώνα.
«Έχω διαπράξει έγκλημα, το ομολογώ. Δεν μετανιώνω στιγμή. Ήταν ο άντρας μου και τον αγαπούσα. Το είχαμε συζητήσει σε βάθος για δύο χρόνια. Μου έλεγε: "Κοίταξε τις επιλογές μου. Ή θα πεθάνω ειρηνικά, με αξιοπρέπεια, χωρίς πόνο, ή θα καταλήξω σε ένα κρεβάτι, ανήμπορος, χωρίς να μπορώ καν να κοιτάξω γύρω μου αν δεν μου γυρίσεις εσύ το κεφάλι"» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως ήταν μία απόφαση που σκέφτονταν για χρόνια.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας του North Yorkshire, επιβεβαίωσε ότι η υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Περιγράφοντας τις τελευταίες τους ημέρες μαζί, εξήγησε πως «ήταν απόλυτα συμφιλιωμένος με την απόφασή του. Σε εκείνες τις τέσσερις ημέρες κατάλαβα ότι ήθελε να φύγει γαλήνια περισσότερο απ’ ό,τι ήθελε να μείνει μαζί μου. Ήταν σκληρό, αλλά αυτό αποδείκνυε πόσο αποφασισμένος ήταν».
«Αν ο νόμος είχε αλλάξει, θα ήμασταν μαζί με την οικογένεια, όλοι θα μπορούσαν να τον αποχαιρετήσουν. Αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τους ανθρώπους.
»Όμως πρέπει και να σεβόμαστε τις επιλογές των άλλων, ακόμη κι αν μας πληγώνουν. Μου ζήτησε να μην αφήσω το ταξίδι του να πάει χαμένο. Να πω την ιστορία του. Να αγωνιστώ. Και αυτό κάνω: για το δικαίωμα των ανθρώπων να επιλέξουν το πώς θα πεθάνουν. Είναι τόσο απλό», κατέληξε.
Στη Βρετανία, η υποβοηθούμενη αυτοκτονία παραμένει παράνομη, αλλά οι ποινικές διώξεις είναι σπάνιες. Η επόμενη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την εισαγωγή νομοθεσίας περί υποβοηθούμενης ευθανασίας στην Αγγλία και την Ουαλία έχει αναβληθεί κατά τρεις εβδομάδες.