Η ελληνοτουρκική «μάχη» του κουραμπιέ

Η ελληνοτουρκική «μάχη» του κουραμπιέ Facebook Twitter
0

Ένα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Vatan που εμφανίζει επιχειρηματία της Ανδριανούπολης να αμφισβητεί την ελληνικότητα του κουραμπιέ Καβάλας, προκάλεσε αντιδράσεις στους τοπικούς φορείς της πόλης. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ο ζαχαροπλάστης Αρίφ Μερίτς, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε, υποστήριξε ότι ο κουραμπιές Καβάλας με την επωνυμία «κουραμπιές αμυγδάλου Νέας Καρβάλης Καβάλας», είναι τουρκικής προέλευσης. Ο Μερίτς είπε μάλιστα ότι επί οθωμανικής αυτοκρατορίας η Καβάλα ήταν τουρκική και πως σήμερα, ο κουραμπιές Καβάλας παρασκευάζεται στην Ανδριανούπολη. Αφού σημείωσε ότι οι Έλληνες προσπαθούν να «αρπάξουν» κι άλλα τουρκικά γλυκά, όπως το λουκούμι,  ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να προσφέρουν κάθε βοήθεια ώστε να μην γίνει αρπαγή της παραδοσιακής συνταγής τους. Οι Τούρκοι θέλουν μάλιστα να διεκδικήσουν τον κουραμπιέ μαζί με την…Καβάλα ως «kavala kurabiyesi»

 

Η ελληνοτουρκική «μάχη» του κουραμπιέ Facebook Twitter

Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου επιχειρηματία προκάλεσαν αντιδράσεις στην Καβάλα, όπου οι τοπικοί φορείς είχαν ως πάγιο αίτημα την κατοχύρωση του κουραμπιέ τους ως ΠΟΠ, κάτι που έγινε πριν από ένα χρόνο.

 «Οι γείτονές μας Τούρκοι εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να οικειοποιηθούν διάφορα γλυκά όπως τον κουραμπιέ γι’ αυτό και θέλαμε να καθιερωθεί ο κουραμπιές ως ΠΟΠ. Ψάχνουν πάντα να βρουν ευκαιρίες για να πλασάρουν τις δικές τους θέσεις. Μάλιστα, δεν μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές κουραμπιέ προς την Τουρκία και άλλες χώρες λόγω των εμποδίων που βάζει η γειτονική χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Νέας Καρβάλης Γιάννης Θωμαίδης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Δηλώσεις όμως έκανε, από τη Γαλλία όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης ο οποίος σημείωσε ότι προ ημερών συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ζήτησε να επισπεύσει τη διαδικασία έγκρισης και ελέγχου του φακέλου υποψηφιότητας του προϊόντος ώστε αμέσως μετά να λάβει την έγκριση από την επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ