Οι πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν σηματοδοτούν έναν πιθανό κεντρικό ρόλο για τη Ρωσία, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ προχωρούν.
Μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, με την αποχώρηση των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2018, το Ιράν έχει προχωρήσει σημαντικά το πυρηνικό του πρόγραμμα, εμπλουτίζοντας ουράνιο με καθαρότητα έως και 60%, κοντά σε επίπεδα οπλικού βαθμού. Το Ιράν ζητά τώρα την υποστήριξη και τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας για να εξασφαλίσει μια νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να επικεντρωθεί αποκλειστικά σε πυρηνικά ζητήματα χωρίς να εμπλέκεται το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν ή άλλα αμυντικά ζητήματα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την ετοιμότητα της Μόσχας να βοηθήσει και να μεσολαβήσει στις συνομιλίες, υπογραμμίζοντας τον ενισχυμένο πολιτικό διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Ιράν. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αράγκτσι, μετέφερε στον Λαβρόφ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν την ελπίδα του Ιράν για συνεχή ρωσική υποστήριξη, αντανακλώντας τον σημαίνοντα ρόλο της Ρωσίας στην αρχική συμφωνία του 2015. Η Τεχεράνη παραμένει επιφυλακτική, με τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης αποσυναρμολόγησης φυγοκεντρικών συσκευών ή μείωσης των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου κάτω από τα προηγούμενα όρια.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και το Ιράν συμφώνησαν να αρχίσουν να συντάσσουν ένα πλαίσιο για μια πιθανή νέα πυρηνική συμφωνία, με έμμεσες συνομιλίες υπό τη μεσολάβηση του Ομάν, οι οποίες διεξάγονται στη Ρώμη. Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, τάσσονται υπέρ της διατήρησης της πίεσης των κυρώσεων στο Ιράν, επιδιώκοντας παράλληλα μια ειρηνική λύση που θα εμποδίζει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, το Ιράν τρέφει αμφιβολίες για τις προθέσεις των ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας μονομερείς αποχωρήσεις από συμφωνίες του παρελθόντος.
Το Ισραήλ παραμένει σταθερά αντίθετο σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα επέτρεπε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, διατηρώντας μια σαφή θέση για την αποτροπή του πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν και εξετάζοντας στρατιωτικές επιλογές, αν χρειαστεί.
Συνοπτικά, οι πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν εισέρχονται σε μια κρίσιμη φάση με τη Ρωσία να έχει τον ρόλο του βασικού διαμεσολαβητή, το Ιράν να συμμετέχει προσεκτικά σε διαπραγματεύσεις υπό αυστηρούς όρους και τις ΗΠΑ να εξισορροπούν τις διπλωματικές προσπάθειες με κυρώσεις και στρατηγική πίεση. Το αποτέλεσμα θα επηρεάσει σημαντικά την περιφερειακή ασφάλεια και τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Με πληροφορίες από Associated Press, Euronews