Έκταση δίνεται στο περιοδικό Spiegel στην πρωινή επίθεση διαδηλωτών κατά του απεσταλμένου της Μέρκελ στην Ελλάδα Γιοακίμ Φούχτελ. Στην ανταπόκριση για τα γεγονότα, αναφέρεται ότι οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από νωρίς μπροστά από το συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, και φώναξαν αντιγερμανικά συνθήματα κατά την άφιξη του Φούχτελ. Αναφέρεται επίσης η χθεσινή του δήλωση ότι ένα έργο που κάνουν 3000 Έλληνες, μπορούν να το κάνουν χίλιοι Γερμανοί.
Ο ίδιος αργότερα ανασκεύασε τις δηλώσεις αυτές, λέγοντας ότι δεν αναφερόταν στους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες, «καθώς υπάρχουν πολλοί παραγωγικοί εργαζόμενοι», αλλά «στις μη παραγωγικές δομές των ελληνικών δήμων και του δημόσιου τομέα στο σύνολό του."
Στο ρεπορτάζ, σημειώνεται ακόμη η επίθεση εναντίον του Γερμανού πρόξενου, ο οποίος έχυσε τον καφέ του και έχασε τα γυαλιά του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαβάσει την ομιλία του, αλλά και στην δήλωση του, ότι «μερικές φορές είναι καλύτερο να μιλάμε λιγότερο», μάλλον καρφί για τον Φούχτελ.
Υπογραμμίζεται επίσης, η αντίθεση, με την ένταση εκτός της αίθουσας και το κλίμα συνεργασίας εντός αυτής. (Σε μια ολίγον σουρεάλ στο σύνολο της, κατάστασης, ο Φούχτελ τραγουδούσε παρέα με χορωδία Ρίτσο και «και να αδελφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά…Καταλαβαινόμαστε τώρα.»
Από τους Γερμανούς βουλευτές που ήταν εκεί, η βουλευτής της Αριστεράς Annette Groth Bundestag προσπάθησε να μεσολαβήσει, και μίλησε με τους διαδηλωτές.
Ο ίδιος ο Φούχτελ είπε στο συνέδριο, σύμφωνα με το Spiegel, ότι καταλαβαίνει τον φόβο των Ελλήνων: «Καταλαβαίνω τον φόβο σας για το μέλλον. Αλλά γι 'αυτό είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε θετικά.» Υπογράμμισε επίσης ότι παρόμοιες διαμαρτυρίες θα υπήρχαν και στη Γερμανία, αν η οικονομική κατάσταση και η ανεργία ήταν όπως στην Ελλάδα.
Κάτω από την είδηση στην διαδικτυακή έκδοση του Spiegel, υπάρχουν μέχρι στιγμής 17 σελίδες σχολίων. Πολλές από αυτές επικριτικές, άλλες ειρωνικές στο ύφος «μόνο 1000 Γερμανοί για 3.000 Έλληνες; Μας έριξε ο Φούχτελ», και άλλες περισσότερο διαλλακτικές. Κάποιος σημειώνει ότι επισκέπτεται ελληνικά εστιατόρια στη Γερμανία και βλέπει ότι οι Έλληνες σερβιτόροι είναι πολύ γρήγοροι στη δουλειά τους. Εκφράζει την απορία του "γιατί να μην είναι έτσι οι εργαζόμενοι και στην Ελλάδα».
Κάποιος άλλος πάλι παρατηρεί και σημειώνει ότι τα λόγια του Φούχτελ προς τους Έλληνες «καταλαβαίνω τον φόβο σας για το μέλλον. Αλλά γι 'αυτό είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε θετικά.», είναι τα ίδια ακριβώς με απόσπασμα από το βιβλίο του Όργουελ «Η Φάρμα των ζώων»: «Καταλαβαίνω τον φόβο σας για το μέλλον, αλλά για 'αυτό είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε και να συμβάλλουμε θετικά. Δείξτε κατανόηση…»