«Αδειάζει" ο Ρεν τη συγκυβέρνηση για τις απολύσεις στο Δημόσιο

«Αδειάζει" ο Ρεν τη συγκυβέρνηση για τις απολύσεις στο Δημόσιο Facebook Twitter
0

Έκθεση αφήνει τη συγκυβέρνηση, ως προς τις υποσχέσεις της για μη απολύσεις στο δημόσιο, η απάντηση που έδωσε ο επίτροπος Όλι Ρεν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Ο ευρωβουλευτής ζητούσε με την ερώτηση του από την Κομισιόν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα «αποχωρήσεων» από το Δημόσιο, αφού επισήμαινε στην ερώτηση του ότι οι απολύσεις εκτός από τις τεράστιες κοινωνικές συνέπειες εντείνουν και τον κίνδυνο ολικής κατάρρευσης των δομών του Δημοσίου.  

Στην απάντηση του, ο επίτροπος Ρεν, επισημαίνει ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα κατά 150 χιλιάδες άτομα ως το 2015 αλλά και εργασιακή εφεδρεία για 15.000 υπαλλήλους ως το τέλος του 2012. ΤΟ ότι είναι άλλο η εφεδρεία και άλλο η «διαθεσιμότητα» και μετάταξη στη συνέχεια φαίνεται από την απάντηση του επιτρόπου ο οποίος επισημαίνει στην απάντηση του ότι «πολύ λίγοι εργαζόμενοι (λιγότεροι από εκατό) έχουν τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία (όπως ήταν γνωστή) και μικρός αριθμός προσωπικού από καταργηθέντες/συγχωνευμένους δημόσιους φορείς έχει μεταφερθεί σε άλλους φορείς του Δημοσίου.» Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκης διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις αλλά μετατάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα και πάλι ο κ. Ρεν σε άλλη ερώτηση του κ. Χουντή είχε απαντήσει ότι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου που πέτυχε η κυβέρνηση, ήταν πάνω από τις προβλεπόμενες από τον προϋπολογισμό.

Η πλήρης απάντηση του Όλι Ρεν στην ερώτηση για την εφεδρεία στο Δημόσιο:

"Στο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ελλάδας τον Μάρτιο 2012(1), προβλέπεται συρρίκνωση του τομέα δημόσιας διοίκησης κατά 150.000 άτομα έως το τέλος του 2015 (σε σύγκριση με τα επίπεδα στο τέλος του 2010).

Επιπλέον, προέβλεπε ότι 15.000 πλεονάζοντες εργαζόμενοι θα ετίθεντο, έως το τέλος του 2012, σε εργασιακή εφεδρεία (όπως ήταν τότε γνωστή), ανάλογα με τους φορείς ή τις μονάδες οι οποίες επρόκειτο να καταργηθούν ή να συρρικνωθούν.

Ο προσδιορισμός της διαδικασίας για τη μείωση κατά 150.000 υπαλλήλους εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση.

Η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχουν εκφράσει την άποψη ότι η μείωση προσωπικού πρέπει να είναι στοχευμένη και όχι οριζόντια. Η μείωση αυτή θα βασίζεται στην τρέχουσα κατάρτιση των οργανογραμμάτων και θα διευκολυνθεί από την πρόσφατη νομοθεσία η οποία επιτρέπει τις υποχρεωτικές απολύσεις.

Οι ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές στο Δημόσιο, σύμφωνα με την αναλογία 1 διορισμού ανά 5 αποχωρήσεις, βάσει της οποίας έχει ήδη επιτευχθεί συρρίκνωση της γενικής κυβέρνησης περίπου κατά 80.000 άτομα.

Εξ όσων γνωρίζουμε, πολύ λίγοι εργαζόμενοι (λιγότεροι από εκατό) έχουν τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία (όπως ήταν γνωστή) και μικρός αριθμός προσωπικού από καταργηθέντες/συγχωνευμένους δημόσιους φορείς έχει μεταφερθεί σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Επί του παρόντος, οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται στενά με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ώστε να προσδιοριστεί η βέλτιστη διαδικασία επιβολής του νεοεκπονηθέντος σχεδίου κινητικότητας και αποχωρήσεων, βάσει του υπάρχοντος Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις πτυχές που αφορούν την κινητικότητα και την αξιοποίηση δεξιοτήτων".

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM