Aνομία και χάος για 6η μέρα στην Αίγυπτο

Aνομία και χάος για 6η μέρα στην Αίγυπτο Facebook Twitter
0

Δεν έχουν κοπάσει οι ταραχές σε πόλεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ, στην Αίγυπτο, οι οποίες ξέσπασαν μετά την απόφαση για θανατική ποινή σε 21 κατηγορουμένους για τα αιματηρά επεισόδια σε αγώνα ποδοσφαίρου, πριν ένα περίπου χρόνο. Οι ταραχές έχουν κοστίσει ως τώρα, σε διάστημα τριών ημερών, τις ζωές 45 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 5 σκοτώθηκαν από σφαίρες. Ο πρόεδρος Μόρσι έχει στείλει το στρατό στην περιοχή προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις που τείνουν να εξελιχθούν σε εξέγερση.

Aνομία και χάος για 6η μέρα στην Αίγυπτο Facebook Twitter
Aνομία και χάος για 6η μέρα στην Αίγυπτο Facebook Twitter
Θρήνος για τον 27χρονο Moχάμεντ Γιούσρα -ενός εκ των 45 νεκρών, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Πορτ Σαίντ.

  

Παρόλα αυτά οι διαδηλώσεις που απειλούν πλέον την ακεραιότητα του αιγυπτιακού κράτους έχουν ήδη εξαπλωθεί και στο Κάιρο. Χθες ομάδα διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ κατάφεραν να κλέψουν ένα τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας και να του βάλουν φωτιά.

Στο Πορτ Σάιντ, πόλη από όπου ξεκίνησαν οι ταραχές, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι αγνόησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλλε η κυβέρνηση Μόρσι και ξεχύθηκαν στους δρόμους. Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονταν τις επόμενες ώρες.

Στο Πορτ Σάιντ, είναι πλέον έντονη η αμφισβήτηση του Μόρσι ως αρχηγού του κράτους. Αρκετοί είναι αυτοί που τον αναγνωρίζουν μόνο ως εκπρόσωπο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

«Μετά από δυο χρόνια βασανιστικής μεταχείρισης, οι Αιγύπτιοι παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία τη διάβρωση της εμπιστοσύνης του κόσμου στην κυβέρνηση και το επίμονο κενό ασφαλείας δημιουργεί νέους πειρασμούς για καταφυγή στη βία,» δηλώνει στους nytimes ο Michael Hanna, ειδικός σε θέματα της Αιγύπτου.

Όπως σημειώνει, «υπάρχει μια σαφής πολιτική κρίση που έχει διαβρώσει το ηθικό κύρος του κράτους». Μαζί και μια εντυπωσιακή «εξάτμιση» της εξουσίας και του κύρους της κυβέρνησης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM