ΚΙΝΗΣΗ

Γράμμα σε έναν απελπισμένο

Γράμμα σε έναν απελπισμένο Facebook Twitter
0

Η τροφή για σκέψη έρχεται μέσα από την αντίρρηση, όχι από την αποδοχή. Εάν κάποιος συμφωνεί με όσα λες τότε μάλλον δεν μπορεί να δει πέρα από σένα, διαφορετικά από σένα. Κι αυτό δεν σε βοηθάει να ανοίξεις το μυαλό σου, να προχωρήσεις. Όχι εσένα, όλους μας. Οι άνθρωποι για να επιβεβαιώσουν το «εγώ» τους πολλές φορές συναναστρέφονται μόνο εκείνους που συμφωνούν μαζί τους, προφασιζόμενοι ότι με αυτούς έχουν κοινά. Καλό είναι στη ζωή μας να ψάχνουμε την αντίρρηση. Να μην επαναπαυόμαστε στο δίκιο που μας δίνουν απλόχερα, μυαλά σαν τα δικά μας ή πιο «πίσω» απ΄τα δικά μας. Και από τις αντιρρήσεις που θα ακούσουμε να κρατάμε αυτή που θα μας κουνήσει λίγο απ' τη θέση μας. Μόνο έτσι θα κάνουμε βήματα. Αλλιώς θα μείνουμε στάσιμοι.Γι' αυτό όταν πάω να σου μιλήσω μη μου γυρνάς την πλάτη επειδή δε συμφωνείς μ' αυτά που λέω. Ξέρω, έχεις πολλά στο κεφάλι σου αλλά άδειασε το λίγο για μένα.

Η δική μου αντίρρηση έχει να κάνει με την απαισιοδοξία και τη μαυρίλα «Δεν καταλαβαίνεις» μου λες, «δεν είσαι στη θέση μου». Ούτε εσύ είσαι στη δική μου άρα ούτε εσύ καταλαβαίνεις. Δεν είμαι στον κόσμο μου. Κι εγώ υποφέρω, αλλά περνάω καλύτερα από σένα. Άκου, είναι καλό να αντιμετωπίζουμε όλες τις προκλήσεις της ζωής και να μην σκύβουμε το κεφάλι σε καμία. Να έχουμε τα μάτια μας, τα αφτιά μας ανοιχτά. Να ανταποκρινόμαστε στους καιρούς, να μην κοιμόμαστε. Ο καθένας μόνος του και συλλογικά όλοι μαζί. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να βυθιζόμαστε στην απελπισία και την απαισιοδοξία.

Δεν είναι κακό τους δύσκολους καιρούς να ελπίζεις. Κι αν κάνουν τα πάντα για να σκοτώσουν τα όνειρα σου, κι αν όλα φαίνονται άδικα και μαύρα, εσύ να ελπίζεις. Όποιος είναι αισιόδοξος στους δύσκολους καιρούς δεν είναι στον κόσμο του. Είναι δυνατός! Δεν πονάει εκεί που τον χτυπάνε. Όταν πιστεύεις ότι τα όνειρά σου θα βγουν αληθινά, τότε πολεμάς πραγματικά γι' αυτά. Όταν πιστεύεις ότι στα σκότωσαν, τότε πολεμάς με οργή για εκδίκηση. Εξυπηρετείς σκοπούς άλλων και όχι τους δικούς σου και των συνανθρώπων σου.

Δεν είναι κακό να περνάς καλά τους δύσκολους καιρούς. Δεν είναι κακό να χαίρεσαι, δεν είναι κακό να κάνεις πράγματα για να βελτιώσεις τον εαυτό σου. Ίσα-ίσα που αυτό είναι που σε πάει κόντρα στους καιρούς. Να προχωράς μπροστά, να αποκτάς πνευματικά εφόδια που θα σε κάνουν πιο δυνατό. Όταν σου λένε ότι δεν έχεις μέλλον, εσύ να χτίζεις το μέλλον σου πιο γερό, με περισσότερο πείσμα από πριν.

Να εκτιμάς τα πράγματα στη ζωή σου που σου δίνουν χαρά και κανένας δεν μπορεί να στα πειράξει. Τους ανθρώπους που αγαπάς! Να τους αγαπάς το ίδιο όλους τους καιρούς. Να παίρνεις χαρά από το να τους το δείχνεις κάθε μέρα. Κανένας δεν μπορεί να στο στερήσει αυτό! Να μην ξεχνάς να απολαμβάνεις τον ήλιο, την όμορφη μέρα,τον ύπνο σου. Να φροντίζεις να μην στα χαλάει κανείς. Στο χέρι σου είναι ή μάλλον στο μυαλό σου. Να μοιράζεσαι τη χαρά σου, τη λύπη σου. Ακόμα και τα άγχη και οι ανησυχίες έχουν άλλη γεύση όταν τα μοιράζεσαι. Ίσως βρεις και το κουράγιο να γελάσεις με αυτά.

Σίγουρα κάπου υπάρχουν άνθρωποι που πονάνε περισσότερο. Να τους σκέφτεσαι, να νοιάζεσαι, να προσεύχεσαι. Να ευχαριστείς το Θεό που είσαι σε καλύτερη μοίρα. Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να είχαν τη διαύγεια να πάρουν δύναμη από τις χαρές της δικής τους ζωής, όποιες κι αν είναι αυτές. Θα ΄ταν πολύ πιο δυνατοί και θα τα κατάφερναν πολύ καλύτερα απέναντι στα προβλήματα. Δεν θα αρρώσταιναν, δεν θα απελπίζονταν,δεν θα υπέφεραν τόσο, κάποιοι ακόμα δεν θα αυτοκτονούσαν.

Μην λυπάσαι γι' αυτούς που δεν το καταφέρνουν. Να χαίρεσαι για σένα που το καταφέρνεις. Να προσπαθείς να κάνεις τους ανθρώπους που αγαπάς να το καταφέρουν κι αυτοί.

0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ