LIVE!

Συγκλονιστικές μαρτυρίες στη δίκη της Marfin

Συγκλονιστικές μαρτυρίες στη δίκη της Marfin Facebook Twitter
2

Συγκλονιστικές καταθέσεις ακούστηκαν χθες στο δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση της πυρκαγιάς στη Marfin το 2010, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Ο Χρήστος Καραπαναγιώτης, σύζυγος της εγκύου Βασιλικής Παπαθανασοπούλου κατέθεσε ότι η άτυχη υπάλληλος του τηλεφώνησε και του είπε: «Μας έχουν βάλει φωτιά… Δεν μπορώ να μιλήσω τώρα πνίγομαι". Ο μάρτυρας κατέθεσε πως την ημέρα εκείνη, που ήταν προγραμματισμένο μεγάλο συλλαλητήριο στο Κέντρο για την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου, είχαν κανονίσει να φύγει από την δουλειά της η 32χρονη σύζυγός του στις 3, γιατί είχαν στις 4 ραντεβού με το γυναικολόγο. "Στις 2 παρά, η Αγγελική μού τηλεφώνησε εμφανώς πανικόβλητη και μου είπε με έντονο ύφος: "Μας έχουν βάλει φωτιά, θα σε πάρω σε λίγο". Μου το έκλεισε.

Όπως είπε, της τηλεφώνησε αμέσως και εκείνη του είπε: "Δεν μπορώ να μιλήσω τώρα. Πνίγομαι".  «Μου το έκλεισε πάλι. Την πήρα ξανά αλλά δεν το σήκωσε. Με πήρε τη στιγμή που κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να σωθεί. Αφού είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να φύγει από τη φωτιά".

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο μάρτυρας τόνισε στο δικαστήριο ότι η μοναδική είσοδος - έξοδος του καταστήματος ήταν κλειδωμένη και ότι κανείς από τους υπαλλήλους δεν βγήκε με ορθόδοξο τρόπο. 

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο υπάλληλος της τράπεζας Γιώργος Γκολιάς που είπε ότι άκουσε τη στιγμή της φωτιάς συναδέλφους του να φωνάζουν "μας καίνε, μας καίνε"  ενώ μίλησε για αποπνικτική ατμόσφαιρα ."Βγήκα σε ένα πολύ μικρό μπαλκόνι, περίπου 30 πόντους, και μέσα στον πανικό μου πήδηξα. Έπεσα στο κενό γιατί το σημείο όπου προσπάθησα να πηδήξω, υποχώρησε. Δεν είχα επιλογή: ή θα έσκαγα ή θα πήδαγα. Θεώρησα ότι είχαν πεθάνει όλοι, γιατί δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου για να βγουν. Όλοι κάναμε σπασμωδικές κινήσεις γιατί δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Δεν ήμασταν εκπαιδευμένοι. Χάσαμε χρόνο γιατί δεν ξέραμε τι να κάνουμε".

Ένας άλλος υπάλληλος, ο Γιώργος Σταυρογιαννάκης, κατέθεσε ότι βγήκε από την ταράτσα όταν συνάδελφός του έσπασε την καταπακτή. "Το κτίριο δεν είχε άλλη έξοδο πέρα από την κυρία είσοδο. Ήταν σαν να ήμασταν στο εσωτερικό μιας καμινάδας". 

Ο υπάλληλος της Μαρφiν o Σωτήρης Παπατζίκης  είπε ότι : "στη συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, ο άνθρωπος για τον οποίο δουλεύαμε, μας είπε γιατί δεν πήραμε την πρωτοβουλία να φύγουμε, παρά τις εντολές που είχαμε να μείνουμε. Ποιός θα τολμούσε εν μέσω κρίσης να κάνει του κεφαλιού του, αναρωτιέμαι...".

Στο δικαστήριο δικάζονται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη κατά συρροή ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΑΡΦΙΝ, ο υπεύθυνος ασφαλείας, η διευθύντρια και η υποδιευθύντρια του υποκαταστήματος.

Ελλάδα
2

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
"Μας είπαν τί καθόμασταν για να κλείσουμε ταμείο ή τις επιταγές, ενώ έπρεπε να φύγουμε, τη στιγμή που είχαμε εντολές..."Συγκλονιστικό, αλλά καθόλου πρωτόγνωρο για όποιον έχει δουλέψει σε "κυριλέ" επιχείριση του ιδιωτικού τομέα ή και του "ευρύτερου δημόσιου"...Η συμμόρφωση, το σκύψιμο, η υποταγή στον εκβιασμό, η αποδοχή του ψέματος, η αίσθηση ότι πρέπει να είσαι ευθυγραμμισμένος με την εταιρική στρατηγική του management και την προσωπική τακτική κάθε ανθυπομάνατζερ... Αυτά καλλιεργούνται μέρα με την ημέρα. Όχι τόσο με διαταγές, τσαμπουκάδες και ανοιχτές απειλές - υπάρχουν κι αυτά, όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι - αλλά το κυρίως μενού περιλαμβάνει την ΥΠΟΒΟΛΗ της αίσθησης ότι είσαι μικρός, εξαρτημένος, αναλώσιμος στην κοιλιά του κήτους που είναι μεγάλο, αυτόνομο και σταθερό. Δηλαδή καφκικός ΤΡΟΜΟΣ.Υπάρχει και καρότο, βεβαίως, βεβαίως: Σε καλοπληρώνουν και σε "προσέχουν" κι είσαι "ασφαλής" αν είσαι "καλός επαγγελματίας" και "κάνεις καλά τη δουλειά σου". Άλλωστε, δουλεύεις "και για τον εαυτό σου" - θυμάσαι εκείνα τα bonus που πήρες σε μετοχούλες;Κι έρχεται μια μέρα που κινδυνεύεις ΑΜΕΣΑ. Εσύ κάθεσαι να κλείσεις το ταμείο και τις επιταγές, αντί να τρέξεις να σωθείς, ο διπλανός σου πεθαίνει με φριχτό τρόπο, εσύ επιζείς κι ακούς τ' αφεντικά να σου λένε "γιατί δεν τρέχατε να σωθείτε, ρε μα*****; Σας είπαμε εμείς να μείνετε και να καείτε;"Έχουν δίκιο. Ποτέ δεν είπαν κάτι τέτοιο.