Ποιος ήταν ο «il Divo» Τζούλιο Αντρεότι που πέθανε στα 94

Ποιος ήταν ο «il Divo» Τζούλιο Αντρεότι που πέθανε στα 94 Facebook Twitter
0

Ο αιώνιος Τζούλιο – για μισό αιώνα ο Τζούλιο Αντρεότι υπήρξε πρότυπο μακροζωίας σε μια Ιταλία που κυλούσε από πολιτική κρίση σε πολιτική κρίση.

Επτά φορές πρωθυπουργός μεταξύ 1972 και 1992, ο Αντρεότι διετέλεσε επίσης υπουργός Εξωτερικών έξι φορές. Είχε ρόλο σχεδόν σε κάθε μεταπολεμική κυβέρνηση σε μια πεντηκονταετία, κατά τη διάρκεια της οποίας η ιταλική οικονομία εκτοξεύθηκε.

Ο χριστιανοδημοκράτης Αντρεότι ήταν ένας αφοσιωμένος ρωμαιοκαθολικός. Πήγαινε στην εκκλησία κάθε μέρα και είχε στενές σχέσεις με τέσσερις ποντίφικες. Συμπεριλαμβανομένου του Πάπα Ιωάννη-Παύλου του Δεύτερου.

Ο Ιταλός πρόεδρος Φραντσέσκο Κόσιγκα τον όρισε ισόβιο γερουσιαστή το 1991. Όμως όσοι τον επικρίνουν υποστηρίζουν πως μεγαλούργησε στην επιβίωση και το συμβιβασμό, ακόμη και μέσω παρασκηνιακών συμφωνιών.

Από την πολιτική αποσύρθηκε το 1992 μετά την εκλογική αποτυχία των χριστιανοδημοκρατών.

Το 1992, όμως, η φήμη του αμαυρώθηκε από μομφές για δεσμούς με τη μαφία. Πληροφοριοδότες τον θέλουν να έχει το προσωνύμιο «θείος Τζούλιο» και να κάνει χάρες στο οργανωμένο έγκλημα με αντάλλαγμα ψήφους. Ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία.

«Αν αυτοί οι πληροφοριοδότες λένε ότι με είδαν με αφεντικά της μαφίας, ακόμη και τον Σαλβατόρε Ρίνα, τότε δεν είναι απλά φήμη, είναι αποκύημα φαντασίας».

Ο Αντρεότι εργάστηκε σκληρά για να αποκαταστήσει τη φήμη του. Ωστόσο το εφετείο ανέτρεψε προηγούμενη αθώωσή του, κρίνοντάς τον ένοχο για το φόνο το 1979 ενός ρεπόρτερ.

Καταδικάστηκε σε 24 χρόνια κάθειρξη, όμως το ανώτατο δικαστήριο τον απάλλαξε το 2003.

Ένα χρόνο μετά, στην τρίτη και τελευταία ακροαματική διαδικασία, απαλλάχθηκε εν μέρει για τη συνεργασία με τη μαφία. Κρίθηκε πως είχε μεν φιλικούς δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα πριν το 1980, αλλά όχι μετά, δηλαδή ήταν πολύ αργά για να έρθει η υπόθεση στο δικαστήριο.

Πηγή: Euronews

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Διεθνή / Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Επί δύο χρόνια οι δύο γυναίκες μοιράζονται τις περιπέτειές τους με 10 εκατομμύρια συνδρομητές - Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι η νέα γενιά να μην αφήνει μόνους τους ηλικιωμένους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Υπόθεση Πελικό: «Μού ζήτησε φωτογραφία με το πέος μου, μού έστειλε φωτογραφία της Ζιζέλ με πέντε άνδρες», ομολόγησε κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Μού ζήτησε φωτογραφία με το μόριό μου, μού έστειλε φωτογραφία της Ζιζέλ με πέντε άνδρες», ομολόγησε κατηγορούμενος

Με την απολογία του τρίτου από τους 50 κατηγορούμενους συνεχίστηκε την Παρασκευή η πολύκροτη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ντόντο: Το «ανόητο» πτηνό που εξαφανίστηκε πριν από 350 χρόνια- Αλήθειες και μύθοι

Διεθνή / Ντόντο: Το «ανόητο» πτηνό που εξαφανίστηκε πριν από 350 χρόνια- Αλήθειες και μύθοι

Το ντόντο ήταν το πρώτο καταγεγραμμένο είδος που εξαφανίστηκε εξαιτίας ανθρώπινων παρεμβάσεων και η εξαφάνισή του συνέβη πριν καν οριστούν οι κανόνες της επιστημονικής ονοματολογίας
LIFO NEWSROOM