Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των εθνικών εκλογών που διεξήχθησαν στο Πακιστάν.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το κόμμα της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ένωσης, κερδίζει περισσότερες από 100 έδρες σε σύνολο 272, με δεύτερο το πρώην κυβερνών κόμμα Λαικό, και τρίτο το κόμμα του θρυλικού παίκτη του κρίκετ Ιμράν Χαν.
Ο 63 χρονος Σαρίφ, επιστρέφει θριαμβευτικά στη εξουσία, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που πραγματοποίησε το 1999, ο Περβέζ Μουσάραφ, για την ανατροπή του.
Οι πολίτες δέχθηκαν τα αποτελέσματα με σκεπτικισμό.
Υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων, ο Σαρίφ καλείται να δώσει μια ζωτικής σημασίας ώθηση στην οικονομία της χώρας που έχει βυθιστεί στην ύφεση. Προσωπικό του στοίχημα, είναι και οι συζητήσεις που έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει με τους Ταλιμπάν, προκειμένου να σταματήσουν τις επιθέσεις.
To χρονικό των εκλογών
Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στους δρόμους του Πακιστάν από τους υποστηρικτές του Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος φέρεται να επικράτησε με μεγάλη διαφορά έναντι των αντιπάλων του στις εκλογές.
Η Μουσαουλμανική Ένωση, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, συγκεντρώνει περισσότερες από 110 έδρες επί συνόλου 272 στο κοινοβούλιο.
Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα, αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 136 εδρών για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν ο Ναουάζ Σαρίφ αναμένεται να βρεθεί για τρίτη φορά στον πρωθυπουργικό θώκο.
«Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Αλλάχ που έδωσε στο κόμμα μας την ευκαιρία να υπηρετήσει το Πακιστάν. Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καθίσουν μαζί μου στο τραπέζι για να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας», τόνισε ο κ. Σαρίφ.
Ενισχυμένο βγαίνει από την εκλογική αναμέτρηση και το κόμμα του πρώην παίκτη του κρίκετ Ιμρά Χαν, που φέρεται να κατακτά τη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας 38 έδρες.
Το κόμμα του Ιμρά Χαν έρχεται ουσιαστικά να ανατρέψει τον δικομματισμό, που κυριαρχούσε για δεκαετίες στην πολιτική ζωή του Πακιστάν.
Το Λαϊκό Κόμμα φέρεται να συγκεντρώνει 33 έδρες.
Η συμμετοχή στις εκλογές κινήθηκε κοντά στο 60%.
Όπως έγινε γνωστό, ήταν η μαζικότερη από το 1977 και αυτό παρά τη βομβιστική επίθεση στο Καράτσι, που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 11 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι επιθέσεις των Ταλιμπάν στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 125 ανθρώπους.
Πηγή: Euronews
σχόλια