Τις παγιωμένες πλέον στερεοτυπικές αντιλήψεις των Ευρωπαίων για τις κυβερνήσεις τους, τις κυβερνήσεις των ομολόγων τους, αλλά και την Ένωση τόσο ως θεσμό όσο και ως μη ουσιαστικό δεσμό μεταξύ τους αποτυπώνει με πολύ ενδιαφέρον τρόπο μέτρηση κοινής γνώμης από το Pew Research Centre, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.
Στην δημοσκόπηση συμμετείχαν 7.600 πολίτες, οκτώ διαφορετικών ευρωπαϊκών κρατών (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πολωνία, Τσεχία) που αντικατοπτρίζουν στις απαντήσεις τους παραδοσιακά ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ κρατών, αλλά και την αναπροσαρμογή των ευρωπαϊκών σταθερών εν μέσω ανάληψης ηγετικού ρόλου από τη Γερμανία.
Ειδικότερα, όπως φαίνεται και στο γράφημα, η αέναη κόντρα μεταξύ Αγγλίας-Γαλλίας συνεχίζεται με τους Βρετανούς να θεωρούν τους Γάλλους τους πιο αλαζόνες στην Ευρώπη και τους τελευταίους διχάζονται ανάμεσα στην αναγωγή τους στους περισσότερο ή στους λιγότερο υπερόπτες, μιας και ψήφισαν την χώρα τους και στις δύο σχετικές κατηγορίες. Επιστρέφουν πάντως αυτή την «επίθεση κύρους» ψηφίζοντας τους Βρετανούς ως τους λιγότερο συμπονετικούς της γηραιάς ηπείρου, άποψη την οποία συμμερίζονται και οι Γερμανοί.
Οι τελευταίοι, θεωρούνται από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων ως οι πιο αξιόπιστοι στην Ευρωζώνη, εκτός από τους Έλληνες που θεωρούν ότι οι ίδιοι δικαιούνται αυτόν τον χαρακτηρισμό. Παρά την εμπιστοσύνη που εμπνέουν στις ευρωπαϊκές χώρες ωστόσο, οι Γερμανοί θεωρούνται παράλληλα, από την πλειονότητα των χωρών, ως οι λιγότερο συμπονετικοί προς τους εταίρους τους.
Κοινό μέτωπο διαμορφώνει ο ευρωπαϊκός νότος ενάντια στους δανειστές, μόνο όσον αφορά στην υπεροψία των Γερμανών, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις τους για τους λιγότερο αξιόπιστους Ευρωπαίους. Οι Ιταλοί παραδέχονται ότι οι ίδιοι δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης και οι Ισπανοί συμφωνούν με τους γείτονές τους, ενώ οι Έλληνες δείχνουν να μην εμπιστεύονται τους Γερμανούς. Την ίδια πεποίθηση έχουν και οι Πολωνοί.
Η Ελλάδα θεωρείται η λιγότερο αξιόπιστη χώρα στην Ευρώπη από τους Γάλλους, τους Τσέχους και τους Γερμανούς, που στην ίδια θέση τοποθετούν και την Ιταλία. Οι Βρετανοί, κλασσικά δεν εμπιστεύονται τους Γάλλους.
Τέλος κάθε χώρα ψηφίζει τον εαυτό της ως την πιο συμπονετική και λιγότερο αλαζονική στην Ευρωζώνη, εκτός από τους Ιταλούς που δεν θεωρούν υπερόπτες τους Ισπανούς και τους Τσέχους που πιστεύουν ότι οι Σλοβάκοι έχουν τη μικρότερη έπαρση.
Το συμπέρασμα του Ινστιτούτου Pew, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Telegraph, είναι ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει διαμορφώσει φυγόκεντρο δύναμη στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη οδηγώντας στην διάσπασή της. Οι Γάλλοι διαχωρίζονται από τους Γερμανούς και οι Γερμανοί από όλους τους υπολοίπους. Το ευρωπαϊκό όραμα φαίνεται να εξασθενεί και η Ενωμένη Ευρώπη δείχνει να μετατρέπεται σε θύμα της οικονομικής κρίσης και της προσπάθειας των περασμένων ετών για ομογενοποίηση των χωρών-μελών.
σχόλια