Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Κομισιόν πραγματοποιεί έρευνα εναντίον της Gazprom για μονοπωλιακή πολιτική και αλλοίωση των τιμών σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει το ρωσικό ενεργειακό «γίγαντα» για μια συμφωνία σχετικά με το δίκτυο των αγωγών.
«Εάν θέλει και να κατέχει το δίκτυο και να το λειτουργεί, τότε υπάρχει μία σύγκρουση συμφερόντων. Γιατί ο προμηθευτής συνήθως θέλει να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για να διασφαλίσει ότι οι ανταγωνιστές του δεν εμπλέκονται. Αυτό είναι το μόνο πεδίο όπου υπάρχει ανάγκη για μία συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Φίλιπ Λόου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο περιθώριο συνεδρίου για το φυσικό αέριο και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες.
Η ΕΕ στο Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο πρότεινε το διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς από τις δραστηριότητες παραγωγής.
«Το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο κάνει σαφή διαχωρισμό για όσους συμμετέχουν και είναι εκτός ΕΕ. Ανησυχούμε για το ότι οι προηγούμενες επενδύσεις μας θα μπορούσαν να υποστούν βλάβη, παρ' όλο που υπάρχουν τρόποι για να το αποφύγουμε αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο βλάπτει την Ευρώπη, γιατί υπονομεύει, όπως είχαμε προβλέψει, την επενδυτική της ελκυστικότητα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσικής Κοινωνίας Αερίου Βάλερι Γιάζεφ.
Η ΕΕ θέλει να εναρμονίσει τις τιμές στην ενιαία ενεργειακή αγορά. Παρ' όλα αυτά, η κυριαρχία της Γκάζπρομ αποτελεί τροχοπέδη.
Για παράδειγμα, η Λιθουανία πληρώνει 40% περισσότερο από τη Γερμανία. Μάλιστα, η πρόεδρος της πρώην σοβιετικής χώρας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε επεσήμανε πρόσφατα ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις ενεργειακές της πηγές ως εργαλείο πίεσης στους γείτονές της για πολιτικούς λόγους, αλλιώς θα χάσει μερίδιο της αγοράς από ανταγωνιστές.
Πηγή: Euronews
σχόλια