Σε επιβολή δασμών της τάξης του 11,8% θα προχωρήσει από τις 6 Ιουνίου η ΕΕ στην εισαγωγή κινεζικών φωτοβολταϊκών, ποσοστό που μπορεί να αγγίξει το 47% τον Αύγουστο. Στόχος να προστατευτούν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές που από το 2010 έχουν χάσει το 80% της αγοράς εξαιτίας των χαμηλών τιμών των κινεζικών προϊόντων.
Παρόλο που η αξία των εισαγόμενων φωτοβολταϊκών αγγίζει τα 21 δισ. ευρώ, ο αρμόδιος Επίτροπος εμπορίου, Κάρελ ντε Γκουχτ τόνισε ότι οι πρακτικές ντάμπινγκ λόγω κρατικών επιδοτήσεων δεν θα γίνονται δεκτές. «Τα σημερινά προσωρινά μέτρα στοχεύουν στην πρόληψη αυτής της διαρροής στις αγορές μας και την επανάκτηση ενός επιπέδου δραστηριότητας στο πεδίο και υγιή ανταγωνισμό και πάλι», είπε χαρακτηριστικά.
Η απόφαση της Κομισιόν διχάζει τα κράτη μέλη με τη Γαλλία και την Ιταλία να είναι υπέρμαχοι και τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ολλανδία να αντιδρούν με το φόβο της απάντησης του Πεκίνου. «Όσες θέσεις εργασίας και αν σώζουμε με αυτού του είδους τα μέτρα, στην πραγματικότητα χάνουμε περισσότερα, με την απώλεια εξαγωγικών ευκαιριών, ελεύθερου ανταγωνισμού…και να μην ξεχνάμε το συμφέρον του καταναλωτή από αυτό» είπε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία, Χότσουκ Λι Μακιγιάμα στο περιθώριο σχετικής συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η ανταποκρίτρια του Euronews στις Βρυξέλλες Ιζαμπέλ Μάρκες ντα Σίλβα εξηγεί: «Οι νέοι δασμοί είναι προσωρινοί, ώστε τα δύο μέρη μπορούν να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία μέχρι το Δεκέμβριο. Εάν δεν τα καταφέρουν μέχρι τότε, οι δασμοί θα γίνουν μόνιμοι για τα επόμενα πέντε χρόνια παρόλο που η εφαρμογή θα αποφασιστεί από τα κράτη μέλη».
σχόλια