Nέα στοιχεία για το πώς σχηματίζονται οι μαύρες τρύπες

Nέα στοιχεία για το πώς σχηματίζονται οι μαύρες τρύπες Facebook Twitter
1




Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Διαστήματος έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη την πιο λεπτομερή φωτογραφία μαύρης τρύπας. Η εικόνα δείχνει τη σκόνη γύρω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, στο κέντρο ενός γαλαξία.

Οι επιστήμονες περίμεναν να δουν ένα δαχτυλίδι διαστημικής σκόνης γύρω από την μαύρη τρύπα, αλλά με έκπληξη αντίκρισαν συγκεντρωμένη σκόνη πάνω και κάτω από το δαχτυλίδι. Η ανακάλυψη αυτή αλλάζει την αντίληψη που είχαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες όσον αφορά στο πως σχηματίζονται οι μαύρες τρύπες.

Το δαχτυλίδι της σκόνης που συγκεντρώνεται γύρω από το κέντρο της μαύρης τρύπας προέρχεται από το περιβάλλον διάστημα και συγκεντρώνεται εκεί λόγω της βαρύτητας. Αυτή ήταν μέχρι τώρα η αντίληψη των επιστημόνων για το πως μεγαλώνουν οι μαύρες τρύπες. Η πρόσφατη ανακάλυψη όμως δείχνει ότι η μαύρη τρύπα σπρώχνει αέρα έξω από το άνοιγμά της.

«Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το πώς αυτές οι διαδικασίες γίνονται ταυτόχρονα, επιτρέποντας στις μαύρες τρύπες να μεγαλώσουν και να επεκταθούν μέσα στους γαλαξίες, αλλά η παρουσία "ανέμων από σκόνη"  δίνει νέα στοιχεία στη μελέτη», καταλήγουν οι επιστήμονες.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια