Ξανά – αλλάζει το σύστημα συλλογής των αποδείξεων από την 1η Ιανουαρίου 2014, στα πλαίσια της προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής.
Ήδη από την επόμενη εβδομάδα, έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, για να εξεταστούν όλα τα σενάρια που θα αποφέρουν το μεγαλύτερο κέρδος τόσο για τους φορολογουμένους, όσο, κατά κύριο λόγο, για τα δημόσια ταμεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται 1. στο να δοθούν ειδικά κίνητρα και 2. στο να μην είναι υποχρεωτική η συγκέντρωσή τους από όλους τους επιτηδευματίες.
Στα πλαίσια των ειδικών κινήτρων το υπουργείο μελετά την εισαγωγή φοροεκπτώσεων και ταυτόχρονη κατάργηση των «ποινών» που προβλέπονται σήμερα, στην περίπτωση που κάποιος δεν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις.
Μείωση ΦΠΑ με χρήση πιστωτικής
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές στελέχη του υπουργείου εισηγούνται να ισχύει μείωση του ΦΠΑ για κάθε συναλλαγή που θα γίνεται με πιστωτική κάρτα. Έτσι και ο φορολογούμενος θα κερδίζει άμεσα και ο ΦΠΑ θα αποδίδεται απευθείας από τις τράπεζες στο λογαριασμό του Δημοσίου. Παράλληλα και ο επιτηδευματίας θα εκδίδει απόδειξη που θα αυξάνει και τα ακαθάριστα έσοδά του.
Ακόμα, το υπουργείο μελετά οι φορολογούμενοι να είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους τις αποδείξεις από συγκεκριμένους κλάδους, και τον Δεκέμβριο κάθε έτους, θα ανακοινώνονται από το υπουργείο ποιες αποδείξεις θα μετράνε στην εφορία και ποιες όχι.
Και «δώρα» μετά από κληρώσεις
Ενδιαφέρον έχει πως έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, το «πακέτο» των αλλαγών όσον αφορά τη συλλογή αποδείξεων , να περιλαμβάνει δώρα για τους φορολογούμενους, όπως κληρώσεις για ταξίδια, κινητά τηλέφωνα, δωροεπιταγές, αυτοκίνητα, κλπ, που θα κληρώνονται με βάση το μοναδικό αριθμό κάθε απόδειξης.
Ο υπολογισμός του αφορολογήτου ορίου
Από το επόμενο έτος, ο τρόπος υπολογισμού του αφορολόγητου ορίου θα συνδέεται αποκλειστικά με το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων και όχι με τις αποδείξεις.
Έτσι λοιπόν τα εισοδήματα έως 9.500 ευρώ είναι αφορολόγητα και η μέγιστη έκπτωση των 2.100 ευρώ ισχύει για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ, ενώ, για εισοδήματα από 21.000 ευρώ και άνω, η έκπτωση περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος, με όριο τα 42.000 ευρώ.
Πάντως, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως κάθε απόφαση που θα παρθεί από το υπουργείο, θα τεθεί υπόψη της τρόικας, που αναμένεται να έρθει στην Αθήνα αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή μετά τις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο «Φορολογικών κινήτρων», που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη.
σχόλια