Έτοιμες να επέμβουν στη Συρία, οι ΗΠΑ

Έτοιμες να επέμβουν στη Συρία, οι ΗΠΑ Facebook Twitter
3

Tο αμερικανικό Πεντάγωνο, δήλωσε έτοιμο «να θέσει σε εφαρμογή στρατιωτικές επιλογές για τη Συρία», αν το αποφασίσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντέιβιντ Κάμερον με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία και συγκεκριμένα  τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων.

«Ο πρόεδρος Ομπαμα ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας να προετοιμάσει επιλογές για όλα τα ενδεχόμενα. Το κάναμε και είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε εφαρμογή οποιαδήποτε επιλογή - αν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κάποια απ' αυτές τις επιλογές», δήλωσε ο Τσακ  Χέιγκελ, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Μαλαισία.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο  αμερικανός πρόεδρος  έλαβε «εκτενή λίστα πιθανών επιλογών», σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θα μπορούσαν να αντιδράσουν στην καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση. Την λίστα αυτή, την έλαβε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους συμβούλους του σε θέματα εθνικής ασφάλειας - μεταξύ των οποίων ήταν ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

«Ο πρόεδρος παρευρέθη στη λεπτομερή παρουσίαση που είχε ζητήσει για τις εν δυνάμει επιλογές που θα πρέπει να προετοιμάσουν οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα για να απαντήσουν στη χρήση χημικών όπλων. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία προκειμένου να εξακριβωθεί τι συνέβη στη Συρία», ανακοίνωσε η προεδρία μετά την συνεδρίαση συνεδρίασης.

Από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ακόμα ότι ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για τη Συρία, κατά την οποία συμφώνησαν από κοινού να λάβουν υπόψιν «πιθανές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα».

Οι δύο ηγέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς στη Συρία είναι πιθανό να πραγματοποίησε επίθεση με χημικά εναντίον αμάχων και εξέτασαν στρατιωτικές επιλογές εναντίον της Δαμασκού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, και οι δύο εξέφρασαν «τη βαθιά ανησυχία τους (...) για τις ολοένα και πιο σημαντικές ενδείξεις ότι πραγματοποιήθηκε από το συριακό καθεστώς εναντίον του ίδιου του λαού του, επίθεση με χημικά όπλα».

«Το γεγονός επίσης, ότι ο πρόεδρος Άσαντ δεν συνεργάστηκε με τα Ηνωμένα Έθνη, προκαλεί υποψίες ότι το καθεστώς έχει κάτι να κρύψει», σημείωσε το Λονδίνο, τονίζοντας πως «η χρήση χημικών όπλων αξίζει  σοβαρής απάντησης από τη διεθνή κοινότητα».

Χθες βράδυ , αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλυψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε τηλεφωνήσει την Πέμπτη στο Σύρο ομόλογό του Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ για να του επισημάνει πως, «αν το συριακό καθεστώς δεν είχε τίποτε να κρύψει, θα έπρεπε να είχε επιτρέψει την άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στον τόπο» όπου φέρεται να έγινε η επίθεση με τα τοξικά αέρια.

Προειδοποίηση Ιραν στις ΗΠΑ: Να μην παραβιαστεί η "κόκκινη γραμμή"

Εντωμεταξύ, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε, πως το Ιράν προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παραβιάσουν την "κόκκινη γραμμή" στη Συρία, επειδή κάτι τέτοιο θα είχε "σοβαρές συνέπειες".

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM