Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους εκπροσώπους της ρωσικής ακροδεξιάς, κερδίζει πλέον την προσοχή του αμερικανικού ακροατηρίου, συμμετέχοντας σε διάφορα podcasts που υποστηρίζουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ντούγκιν, γνωστός για τις θέσεις του υπέρ της αναβίωσης μιας μεγάλης Ρωσίας και την υποστήριξή του στην πλήρη καταστολή της Ουκρανίας, προβάλλει τις απόψεις του στο πλαίσιο της ιδεολογίας του MAGA (Make America Great Again).
Ο Ρώσος φιλόσοφος, ο οποίος έχει υπάρξει στενός συνεργάτης του Κρεμλίνου, αναφέρει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες πρέπει να προχωρήσουν στην κατάληψη της Ουκρανίας και την εξάλειψη εκείνου που αποκαλεί «ναζιστικό καθεστώς» της χώρας. Η ρητορική του Ντούγκιν για την Ουκρανία και τη Δύση είναι επιθετική, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο με την παγκοσμιοποίηση και τις φιλελεύθερες δημοκρατίες.
Η επιρροή του Ντούγκιν, αν και αμφισβητούμενη, θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως καθοριστική για την εξωτερική πολιτική του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν και ο ίδιος απορρίπτει τον χαρακτηρισμό «εγκέφαλος του Πούτιν», η διαρκής του παρουσία στα μέσα ενημέρωσης και οι ιδέες του για την ανασύσταση της ρωσικής αυτοκρατορίας, τον καθιστούν σημαντικό παίκτη στον πολιτικό διάλογο της Ρωσίας.
Τα τελευταία χρόνια, ο Ντούγκιν έχει αναπτύξει σχέσεις με υποστηρικτές του Τραμπ, συμμετέχοντας σε συνεντεύξεις με διακεκριμένες προσωπικότητες των αμερικανικών media, όπως ο Τάκερ Κάρλσον και ο Άλεξ Τζόουνς. Στα podcast τους, επιτίθεται στο «wokeism», τους ακτιβιστές τρανς και τον Τζορτζ Σόρος, φτάνοντας να δηλώσει ότι το σύστημα της παγκοσμιοποίησης είναι υπεύθυνο για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.
Η συγχρονισμένη πολιτική στάση του Τραμπ και του Πούτιν, που υποστηρίζουν την ανάγκη τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, φαίνεται να ευνοεί τις φιλοσοφικές αναζητήσεις του Ντούγκιν. «Ενδιαφέρομαι για τον Τραμπ και τον Τραμπισμό», ανέφερε σε συνέντευξή του στην The Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι ο ίδιος πιστεύει πως οι υποστηρικτές του Τραμπ είναι πιθανό να ενδιαφέρονται για τις ιδέες του.
Ωστόσο, η σχέση του Ντούγκιν με τα αμερικανικά media δεν είναι χωρίς αντιδράσεις. Αρκετοί Ρώσοι και Δυτικοί πολιτικοί, όπως και αξιωματούχοι στο Κίεβο, τον κατηγορούν για υποκίνηση του πολέμου στην Ουκρανία και την προώθηση μιας ρητορικής γενοκτονίας. Ο Αλέξανδρος Ούμλαντ, αναλυτής στο Κέντρο Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών της Στοκχόλμης, τον αποκαλεί «Ρώσο φασίστα» και «τοξικό» πολιτικό στοιχείο.
Ο θάνατος της κόρης του, Ντάρια Ντούγκινα, το 2022 σε βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Μόσχας, προσέφερε στον Ντούγκιν την ευκαιρία να αναδείξει το πρόσωπο του μάρτυρα για τον αγώνα της Ρωσίας, ενώ η Ουκρανία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση.
Η φιλοσοφία του Ντούγκιν περιλαμβάνει την προώθηση του παραδοσιοκεντρισμού και της Ορθόδοξης Χριστιανικής ιδεολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενοποίηση των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και στη διατήρηση της ρωσικής ταυτότητας. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο Τραμπ μπορεί να βοηθήσει τη Ρωσία να ανακτήσει την επιρροή της, μειώνοντας την αμερικανική κυριαρχία στην παγκόσμια σκηνή.
Η βιβλιογραφία του, που περιλαμβάνει το έργο Η Επανάσταση του Τραμπ, χαιρετίζει τις πολιτικές αποφάσεις του προέδρου που σχετίζονται με τη διάλυση διεθνών οργανισμών, αποδίδοντας αυτές τις κινήσεις στην αναστολή της παγκοσμιοποίησης. Παρά τις αμφιλεγόμενες απόψεις του, ο Ντούγκιν συνεχίζει να επηρεάζει τη ρωσική πολιτική σκηνή και να εκμεταλλεύεται τις ιδεολογικές διαφορές του αμερικανικού ακροδεξιού κόσμου για να προβάλει τη ρωσική ατζέντα.
Με πληροφορίες από Washington Post