Μετά την επίσημη λήξη του καθεστώτος ομηρίας στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι, πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα που παραμένουν σχετικά με το αιματηρό περιστατικό.
Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ήδη από χθες, σε άρθρα τους έχουν δεκάδες ερωτήματα που δεν έχουν ακόμα απαντηθεί, και είναι αβέβαιο το αν κάποτε θα πάρουν ικανοποιητικές απαντήσεις.
Πόσοι είναι οι νεκροί;
Ενα από τα σημαντικότερα ερωτήματα είναι: πόσοι τελικά ήταν οι νεκροί του μακελειού; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί, στο σύνολο της ομηρίας από το προηγούμενο Σάββατο μέχρι και την Τρίτη, ήταν τουλάχιστον 67.
Από αυτούς, και πάλι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση της Κένυα, 61 ήταν πολίτες, ανάμεσά τους 16 αλλοδαποί, και 6 ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Ωστόσο σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό τουλάχιστον 64 άνθρωποι ακόμα αγνοούνται. Από την λήξη της ομηρίας και μέχρι τώρα τα σωστικά συνεργεία αναζητούν στο κτίριο, τους αγνοούμενους, αλλά μέρος του κτιρίου έχει καταρρεύσει.
Τι απέγιναν οι όμηροι, πόσοι τελικά είναι, και σε ποιάς εθνικότητας;
Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι τί απέγιναν τελικά οι όμηροι; Σύμφωνα με τον κενυατικό Ερυθρό Σταυρό, αγνοείται η τύχη 64 ανθρώπων, πιθανότατα μερικοί από αυτούς να είναι και αλλοδαποί.
Για το θέμα των ομήρων, οι ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, και η κυβέρνηση της Κένυας έχουν δώσει διαφορετικά στοιχεία.
Αρχικά, δημοσιεύθηκε από την κυβέρνηση ότι διασώθηκαν όλοι οι όμηροι που κρατούσαν οι Σεμπάμπ. Λίγο αργότερα οι σομαλοί αντάρτες διέψευσαν την ανακοίνωση της κυβέρνησης και ισχυρίστηκαν ότι κρατούν ομήρους «ζωντανούς».
Χθες το πρωί οι αντάρτες κατηγόρησαν τις κενυατικές αρχές ότι προκάλεσαν τον θάνατο 137 ομήρων τις τελευταίες ώρες της επιχείρησης, κάνοντας χρήση «χημικών αερίων» στο εμπορικό κέντρο με στόχο να τερματιστεί η κατάσταση ομηρίας.
Αξιοσημείωτο είναι, πως ήδη από την Κυριακή, κανένας όμηρος δεν πήγε στον σταθμό πρώτων βοηθειών κοντά στο Ουέστγκεϊτ.
Ποιοί, πόσοι και ποιών εθνικοτήτων είναι τελικά οι δράστες;
Από την αρχή σχεδόν της ομηρίας, την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι σομαλοί ισλαμιστές αλ Σεμπάμπ, που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα.
Ωστσόσο, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ναϊρόμπι οι δράστες ανακοινώθηκε πως ήταν 10 με 15, χωρίς να ανακοινωθεί η εθνικότητά τους, το φύλο τους και άλλα στοιχεία ταυτότητάς τους.
Αρχικά, κυκλοφόρησαν φήμες ότι μεταξύ των δραστών υπήρχαν και αλλοδαποί, και συγκεκριμένα έγινε λόγος για Αμερικανούς και Βρετανούς τρομοκράτες.
Αναφέρθηκε επίσης το όνομα της βρετανίδας Σαμάνθα Λέθγουαϊτ, χήρα ενός από τους βομβιστές αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005.
Οι αντάρτες Σεμπάμπ διέψευσαν την πληροφορία αυτή. Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά. Οπως όμως ανακοίνωσε ο ίδιος χθες, πέντε από τους δράστες σκοτώθηκαν.
Ο πρόεδρος Κενυάτα ανακοίνωσε επίσης και τη σύλληψη 11 υπόπτων, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν πρόκειται για αντάρτες, ούτε η σύλληψή τους έγινε στο σημείο της επίθεσης.
Να σημειώσουμε ακόμα πως η ταυτότητα των νεκρών τρομοκρατών δεν έχει επιβεβαιωθεί, ούτε όμως και εκείνη των δραστών που ίσως βγήκαν ζωντανοί από το εμπορικό κέντρο.
Μένει να δούμε αν τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν τις επόμενες μέρες ή αν το μυστήριο της αιματηρής αυτής υπόθεσης ομηρίας, θα ξεχαστεί στο χρονοντούλαπο...
(Πηγές: standardmedia, bbc, cnn, telegraph)
σχόλια