Ποιός κινεί τα νήματα ;

Ποιός κινεί τα νήματα ; Facebook Twitter
0
(Απο το Μουρακάμι στο "Κύμα") 

 

Τελείωσα αυτή την εβδομάδα  , το «Σπούτνικ Αγαπημένη» του Χαρούκι Μουρακάμι . Το βιβλίο   έμενε μήνες σκονισμένο , αδιάβαστο , νεκρό   στο ράφι της βιβλιοθήκης . Αυτό το «που ξέρει να βρίσκει την ποιητική διάσταση ακόμη και της πιο πεζής καθημερινότητας» που γράφει και το οπισθόφυλλο είναι τελικά που μου άρεσε στο βιβλίο.Απλοί καθημερινοί άνθρωποι και ξαφνικά ένα κλικ και όλα αλλάζουν .Παίρνουν την απόφαση να ψάξουν τον πραγματικό τους εαυτό , να ανακαλύψουν τα κρυφά χαρίσματα τους αδιαφορώντας για το κόστος των επιλογών τους.

Ωραίο ήταν όσο κράτησε  με αυτό το λυτρωτικό φινάλε μοναξιάς και απόλυτης διαύγειας.Σαν να αδειάζει ο ήρωας από όλες τις περιττές ανασφάλειες βλέποντας  τον δρόμο του ολοκάθαρα .Μακάρι να κινούσε τα νήματα της ζωής μας ο Μουρακάμι , μακάρι να ήμασταν ήρωες του! Δυστυχώς (ή ευτυχώς ;) είμαστε ήρωες του εαυτού μας .Κινούμαι μόνοι μας τα νήματα. Είναι τόσο τρομακτικό , τελικά να ξέρεις ότι είσαι υπεύθυνος για όλα αυτά.

 Την άλλη μέρα η σκέψη για το ποιος κινεί τα νήματα ,μου ήρθε ξανά  μπροστά στην τηλεόραση. Τρίτο , τέταρτο θέμα  η αεροπορική τραγωδία μετά τις συνεντεύξεις , δηλώσεις και λοιπές κοινότυπες μπούρδες των ελλήνων πολιτικών.Έχω φτάσει σε ένα σημείο , που τις λίγες φορές που βάζω ειδήσεις  δεν πιστεύω τίποτα απ αυτά που βλέπω και ακούω .Η μόνη αλήθεια μοιάζει να είναι οι νεκροί .Και πολλές φορές πέφτουν έξω και στον πραγματικό αριθμό των χαμένων ψυχών.Έτσι και αλλιώς μια ψυχή πάνω , μια ψυχή κάτω τι είναι για τις ειδήσεις ; Ένα απλό νούμερο    

 Και αυτό το ντελίριο σημερινής παραφιλοσοφίας θα το κλείσω με μια ταινία που ήθελα να δω καιρό τώρα και τελικά την είδα χθες βράδυ σε dvd. Το γερμανικό «Κύμα». Σε αυτό τα νήματα κινεί ένας καθηγητής που πείθει τους μαθητές του να σχηματίσουν μια κλειστή ομάδα με αρχηγό τον ίδιο , μη προσιτή σε όσους δεν ασπάζονται την φιλοσοφία τους. Τελικά η ομάδα χάνει τον έλεγχο δημιουργώντας πανικό στην τοπική κοινωνία.  Κάποιος  από την παρέα είπε  ότι το γερμανικό «Πείραμα» ήταν πολύ καλύτερο .Άλλος  είπε ότι το «Κύμα» ήταν παράλογο. Πως θα μπορούσε ο καθηγητής να τους πείσει για κάτι τέτοιο μέσα σε μια μόνο εβδομάδα ; 

 «Εσύ τι λες ;» ρώτησα τον μοναδικό  καθηγητή που ήταν στην παρέα . «Μην ξεφεύγετε ποτέ από την διδακτέα ύλη του υπουργείου. Αν θέλετε το κεφάλι σας» μου είπε . Και δεν γέλασε καθόλουΠερίμενα μια διαφορετική απάντηση αν και δεν του ρίχνω άδικο για τον κυνικό τρόπο σκέψης του. Ο άνθρωπος είναι  ωρομίσθιος ,έδωσε για δεύτερη  φορά ΑΣΕΠ και περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα. Τι τον ζάλιζα με τα Κύματα και τα πειράματα. Η πραγματικότητα πεζή , καθημερινή, σκληρότερη από οποιοδήποτε βιβλίο ή ταινία  

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ