Το έργο ενός από τους σημαντικότερους χορογράφους της παγκόσμιας σκηνής θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού που θα γίνει στην Τεχνόπολη τον Ιούλιο. Ο Βιμ Βαντεκέιμπους ανήκει στην αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας σύγχρονης χορογραφικής δημιουργίας, κύριος εκπρόσωπος της υπερ-γόνιμης «σχολής της Φλάνδρας» μαζί με τον Γιαν Φαμπρ (με τον οποίο συνεργάστηκε στα πρώτα βήματα της καριέρας του) και την Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάκερ. Εδώ και 14 χρόνια με τον καλλιτεχνικό οργανισμό Ultima Vez, αποκλειστικό όχημα υλοποίησης των σχεδίων του, ανανεώνει τη γλώσσα του χορού, ανατρέποντας πολλές από τις καθιερωμένες φόρμες έκφρασης.
Μαζί με την ομάδα Ultima Vez θα παρουσιάσουν το έργο «NieuwZwart» (ολλανδικά για νέο μαύρο). Εφτά χορευτές, τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες θα πειραματιστούν πάνω στην ιδέα της αλλαγής μέσω της αυτοκαταστροφής και της άρνησης. Ο καλλιτέχνης για τη συγκεκριμένη παράσταση συνεργάζεται με τον Φλαμανδό συγγραφέα Peter Verhelst για τα κείμενα, και με τον Βέλγο μουσικό Mauro Pawlowski, μέλος των Deus. Ο Mauro θα παίζει live την ώρα της παράστασης με τη συνοδεία ακόμη δύο μουσικών.
Την ίδια περίοδο στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ, θα προβληθούν οι δύο ταινίες του Vandekeybus, τα «Blush» και «Hereafter». Το «Blush» είναι μια μοντέρνα μεταφορά του μύθου της Ευρυδίκης, ένα εκθαμβωτικό, πολυτάραχο ταξίδι από την υπέροχη Κορσική ως ένα καταγώγιο των Βρυξελλών, με οδηγό τα πυρακτωμένα μπλουζ του David Eugene Edwards (16 HP, Woven Hand). Ένα ταξίδι στις πιο άγριες περιοχές του υποσυνείδητου, σε αρχέγονα μυθολογικά δάση, σε αντικρουόμενες παρορμήσεις. Έλξη, σύγκρουση και αποστροφή υφαίνουν ιστορίες, ενώ ο φόβος κι η επιθυμίες παίρνουν κυριολεκτικά σάρκα και οστά. Μεταξύ των πολυάριθμων διακρίσεών του, το φιλμ συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών στο τμήμα ACID.
Στο «Ηereafter» («Επέκεινα»), το τελευταίο μέχρι σήμερα φιλμ του Βαντεκέιμπους, η μυθοπλασία γίνεται πιο εμφατική από κάθε άλλη ταινία του. Τα κορμιά και οι κινήσεις κουβαλούν πλέον τα αισθήματα των ερμηνευτών. Πρόκειται για την ιστορία μιας απομονωμένης κοινότητας, όπου ο πατριάρχης- τύραννος δίνει εντολή για βρεφοκτονία. Οι ήρωες ξαναβιώνουν τις αναμνήσεις τους στο επέκεινα κι αυτές επιστρέφουν στη μνήμη του κυττάρου τους ως τραύματα. Η κοινότητα καταστρέφεται μέσα στο φόβο και ερωτήματα για υπαρξιακά δίπολα γεννιούνται. Η μουσική ανήκει και πάλι στον David Eugene Edwards.
Φεστιβάλ Χορού: 14-15/7, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων.
Προβολές: Σινέ Τριανόν 16-22 / 7, ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη.
M.M.